Kommentarer på Den stora handskbluffen


Kalla och blöta fingrar. De nya julklappshandskarna höll inte måttet- jag frös som en hund efter den långa löpturen.

Mina nya och fina löparhandskar med foder i merinoull skulle hålla mig "varm och torr". Pyttsan, sällan har jag frusit så.

Regn, blåst och en temperatur runt nollan. Nej, idag var det inget bra löparväder. De flesta hade nog stannat hemma, tänkte jag. Och så stack jag ut med vagnen på långskubb . . .

Jag "skyllde" på att jag skulle testa utrustningen inför coast to coast. Nu skulle julklappshandskarna få sin duvning. Just handskar är en viktig detalj, de ska klara väta och vara varma men inte för varma. Jag vill absolut inte råka ut för samma sak som hände mig våren 2010 i Montana: stelfrusna fingrar så fort det började regna.

För säkerhets skull packade jag ner  två värmepåsar från Clas Ohlson, utmärkta grejer att ha  i handskarna när det är kallt. Kosan styrdes söder ut mot Tumba. Det regnade hela tiden och sedan började det snöa lätt. Så länge jag var i rörelse var det inga problem men efter 15 km strax efter Ikea i Kungens Kurva började jag frysa lätt om händerna. Nu kändes handskarna aningen blöta varför jag stoppade in värmepåsarna. Panik- av outgrundlig anledning fungerade de inte!

Vid Fittjabadet gjorde jag en stoppsladd och tog en snabbfika . Vad skönt att värma händerna runt en varm kaffemugg! Och vad gott den varma drycken gjorde inombords. Nu snöade det ordentligt och personalen började bli övertygad om att besökaren måste vara en galning efter att  jag upplyst om att den sliriga färden skulle fortsätta till Tumba.

Nu frös jag ordentligt om händerna och förbannade de fina  julklappshandskarna. I produktbeskrivningen för dessa hette det:

"Med ett yttre skal av vatten- och vindbeständigt nylon och med en insida av merinoull, håller denna handske dig varm och torr i alla väder."

Vatten- och vindbeständig? Lögn och förbannad dikt! Eller kanske inte? Nog var handskarna "vattenbeständiga", det vill säga det behöll vattnet och skulle aldrig torka. Men det var nog inte det tillverkaren menade utan att de skulle vara vatten- och vindtäta. Synonym för beständig är ju bestående, varaktig, stabil etc.

Själv gick jag på bluffen. Jag hade läst annonsen från Addnature och uttalat mig positivt om handskarna, som jag senare skulle få i julklapp. Imorgon är det jag som springer tillbaka och byter.

I rent konsumentupplysande syfte varnar jag för mirakelhandskarna av märket Smartwool. Ull kan nog vara bra, blöta ullstrumpor i joggingskor är uthärdligt. Men definitivt inte blöta Smartwoolhandskar på en gammal mans händer.

En misslyckad tur? Inte alls! Att på lätta ben ha sprungit 27 km i detta ruskväder värmer.

Keep on running!




Kändes denna post intressant och värd att kommentera går det bra här

#1 Ola - 2012-01-13 09:24:29

Men hallå, det var ju inte vattentäta handskar-kurs 1A.

#2 /ed. - 2012-01-14 14:26:15

Du kan ju testa neopren-handskar. Finns på Biltema (crosshandskar), Hestra har en modell, Jula (79:-), GetOut, Willyssportfiske etc. Fingrarna ser ut som russin efter några timmars användande och handskarna luktar inte smultron precis efter ett tag, men håller värmen iaf.

#3 Jan Suneson - 2012-01-17 22:19:07

Idag har Internettet varit hyggligt här i Frankrike så jag har läst dina senaste bloggar.
Hanskar, fuktighet och värme är också ett problem för en skidåkare. Med åren har jag funnit att läder utsida är det enda som hjälper. Visserligen kostar det. Mina nya Hestra handskar kostade runt 1500 kronor men kommer nog att överleva mig. Efter regn och tö måste man smörja in dem, men en liten burk fett kan inte tynga din packning nämnvärt.
Det har varit nio dagar med 100 % solsken och kallt väder. I morgon drar dåligt väder in och då får jag tillfälle att testa om handskarna håller värmen även i töväder. Det har inte varit några problem med tidigare Hestra hanskar.


Kommentarer är inaktiverade för så gamla inlägg