Hundlöp utanför Karlbergs slott. Aika som vanligt steget före Spica. MIna nya tränare kör hårt och som längst har vi nu sprungit 26 km.
Idag passerade jag 100 mil räknat sedan årsskiftet. Först tyckte jag det var ganska mycket men upptäckte efter koll i mina excelark att det var en normaldos. 50 mil per månad är vad som gällt sedan sekelskiftet.
Alla som följt den här bloggen vet att jag är anhängare av mängdträning. Ju fler mil desto bättre resultat på halvmaran och maran. Jag har inga vetenskapliga bevis för att det är så utan bara mig själv att gå till. Genom att ligga kvar på en relativt hög träningsmängd, ja till och med öka mängden efter 50, har jag resultatmässigt tappat mindre än konkurrenterna.
Jag vet ungefär hur mycket konkurrenterna tränar. Dom som ligger i topp i 50- och 60-årsklasserna springer mycket, förmodligen mer än de själva säger. Några är framgångsrika med måttliga doser, kanske 5-8 mil i veckan, men når ändå bra resultat tack vare att de springer mera intervaller och backar. Ingen blir dock bra utan träning. Kvalitetsspåret prövar även jag men är försiktig eftersom jag tror att skaderisken ökar om man både satsar på mängd och kvalitet.
Sedan finns det dom som knappt tror på sambandet mängd och resultat. I denna grupp ingår en av Sveriges bättre ultralöpare, Andreas Falk, som bloggar på http://www.runnersworld.se/blogs/andreasfalk/index.htm Han har ambitionen att nå världselitklass men sprang ifjol färre mil än vad jag, gamle gubbe, gjorde. Så här skrev han på bloggen i december:
"Att stirra sig blind på km är helt galet tycker jag. Jag kan springa 80 mil på en vecka men det är helt ointressant i sammanhanget. Det enda som är viktigt är vilket antal km på en vecka som gör mig till en bättre löpare och kanske ännu viktigare, vad gör jag på dom kilometrarna? / . . Det finns träningspass som är bra och det finns pass som är dåliga men bara för att världens bästa ultralöpare tränar 30 mil i veckan eller att någon som vann ett antal OS maror hade ett överjävligt intervallpass som han eller hon körde så är det inte helt säkert att en motionär eller elitlöpare för den delen skall kopiera upplägget."
Läsarkommentarerna blev rätt fräna efter det inlägget. Det är möjligt att Andreas har rätt. Men själv tror jag på sambandet mängd och resultat. Dessutom är det ju så förbaskat roligt att springa mycket. Det är främsta drivkraften för mig, inte att plåga mig.
Keep on running!
Kommentarer är inaktiverade för så gamla inlägg