Kommentarer på Dag 13: Baker City en pärla


Baker City har många fina gamla hus från sekelskiftet. I det här inrymdes bland annat ett "sporting house", det vill säga en bordell. Sista bordellen i stan försvann på 50-talet.

Många amerikanska småstäder är förfallna. När affärerna flyttat utanför stan har centrum dött. Men Baker City är ett undantag. Här vimlar det av fina gamla hus från guldruschens dagar.

Det är sällan jag hinner bekanta mig med småstäderna jag passerar. Men i Baker City i nordösstra Oregon "tvingades" jag stanna till i två dagar på grund av att det var för långt mellan motellen. Jag passade på att turista i denna pärla, en gång kallad Queen City. Här har kommunpolitikerna insett värdet av den historiska skatt man sitter på och uppmuntrat renovering av husen i citykärnan. Byggnaderna är från sekelskiftet, de äldsta från 1870.

Stan fick ett enormt uppsving under den andra guldruschen 1890-1910 och växte från ingenting till 6 700 invånare och gick om kända gruvstäder som Spokane i Washington och Boise i Idaho. Mainstreet i Baker City gör fortfarande skäl för namnet.

Motvinden håller i sig och det blåser så mycket att kärran ibland är nära att välta. Det blir nästan lika mycket gång som löpning och man får passa på att springa när vinden mojnat. Vädret är väldigt nyckfullt; det kan regna och blåsa och  i nästa ögonblick vara solsken och vindstilla. Just de där dramatiska väderomslagen skrämmer mig, jag kan känna mig väldigt liten och utsatt.

Löpningen går annars fortsatt bra. Visst kan jag känna mig trött men det som glädjer är att jag inte har några skadekänningar. Det är det absolout viktigaste. Logistiken har varit besvärlig och jag har tvingats till en "dubbel Steve" men Tom, svenskättlingen jag träffade i Haines, har ställt upp med transporter till och från motellet här i Baker City. Och i morgon söndag har receptionisten Ginger på Super8  lovat att köra mig till platsen där jag slutade lördagens löpning.

Läget är alltså under kontroll (tror jag). Det som oroar är att det kanske inte finns något motell i Huntington, söndagens tänkta mål. Men det brukar ju ordna sig . .  .

Keep on running
Kändes denna post intressant och värd att kommentera går det bra här

#1 Hasse Q - 2012-04-01 09:25:05

Det går säkert bra, livet är en en stor chansning.

#2 Daniel N - 2012-04-01 11:40:36

Inga skadekänningar är riktigt gött att höra!
Hur har du det med skavsår, blåsor och annat smått som kan gnaga på humöret?
Kämpa på!

#3 Björn - 2012-04-01 16:38:14

Daniel N: Nej, inte ens ett skavsår eller annat bekymmer. På senaste coast to coast fick jag skavsåren först mot slutet, det var så varmt att svetten forsade ner i skorna. Den risken verkar ännu så länge minimal- det är svinkallt. Enda fördelen med det är att jag inte behöver kånka md mig så mycket vätska.

#4 Löparuffe - 2012-04-01 18:30:36

Du är en viking. vi pratar om dig i klubben, alla i VFK hälsar. Följer dina rapporter.

#5 helene - 2012-04-01 18:56:54

Ett bra sätt att slippa skavsår är yllestrumpor.

#6 Björn - 2012-04-02 04:27:41

Ja, du har säkert rätt, Helene. Den här gången har jag enbart yllestrumpor.


Kommentarer är inaktiverade för så gamla inlägg