Kommentarer på Dag 20: På söndag går man i kyrkan


Huvudgatan South Idaho Street i Wendell ligger helt öde.Var är alla människor?

När jag idag  på påskdagen rullar in i Wendell med 2 300 invånare möts jag av en helt öde stad. Klockan är runt 12 och jag tänker ta lunch efter cirka 21 kilometers löpning.

Jag har mina aningar om vart befolkningen flytt. Det är ju söndag och då går amerikanen i kyrkan. Jag tror dock inte Wendell utmärker sig för någon extrem religiositet utan det är så här det är i det flesta amerikanska småstäder på söndagarna.

 

Här var det fullt med bilar . . .             och även utanför denna kyrka.

Jag har flera gånger tänkt att delta i en gudstjänst men det har aldrig riktigt passat. Och även om jag tar på mig finaste joggingjackan smälter jag nog inte riktigt in i miljön. Men under mitt löp Chicago- New Orleans blev det ett kyrkobesök, faktiskt riktigt intressant att se skillnaderna mellan en amerikansk och en svensk gudstjänst.

En väldigt trevlig sed man har här är att betala restaurangnotan för en främling man uppskattar. min lunch i Wendell betalades av tre medelålders kvinnor. Det enda jag gjorde var att jag höll upp dörren för damerna och svarade på några korta frågor om vad jag var för filur.

-Damen där borta har betalt för dig, sa servetrisen när jag reste mig efter att ha smort kråset med några goda kycklingbröst.

Jag gick över till kvinnorna och det blev ett givande samtal. Det som verkar intressera amerikanen är den svenska välfärdspolitiken och i synnerhet vår "gratis" sjukvård.

-Men det har väl blivit bra också i USA när Obama tagit över? försökte jag.

Men nej, det hade det inte. Sjukvårdsreformen verkar -ännu inte ha genomförts om jag nu förstod saken rätt.

 

Hundar i baksätet på bil i Wendell.      Middag i torftig mackmiljö ,Jerome.

Dagens distans blev 52 km från Hagerman till Days Inn i Jerome  ( 68 dollar och 69 cent). Motvinden var ganska besvärlig även idag men nu har värmen kommit. Vintertajtsen hasades upp och jag drog också upp den långärmade löpartröjan. Resultatet blev att jag fick lite indianfärg, måste tänka på att ta solkräm.

Jag tycker löpningen går riktigt bra och jag har inte ont någonstans (skulle väl vara solbrännan i så fall). Förklaringen till att det går så bra tror kan vara följande:

# Jag ger mig av tidigare på mornarna (aldrig senare än 09) och känner mig då inte så jäktad under dagen.

# Byter numera skor mitt under löpet. Jag börjar med att springa 20-30 km i "barfotaskor" (Nike Free) och tar sedan på Brooks Adrenaline (har två par Brooks med och skiftar också dessa)

# Rutinen spelar kanske också en viss roll, känner mig helt enkelt lite säkrare.

# Tekniken har fungerat

Morgondagen till Burley blir lång, drygt 6 mil efersom jag tvingas göra en avstickare för lunch. Och tisdagen kan bli en rysare, motell saknas. Men det löser sig säkert.

Keep on running!
Kändes denna post intressant och värd att kommentera går det bra här

#1 Arnold - 2012-04-09 09:19:32

samt att du är så vältränat med de enorma mängder mil bakom dig men skulle du öka farten då skulle det bli problem. tror jag. Så knalla på i samma fart Björn - följer trogen dina intressanta reportage. Här i Göteborg är det mulet, regnar småspik och temp är + 1.5 gr C.

#2 Uhlie - 2012-04-09 10:39:56

juste att det flyter på så bra med löpningen
själv blev det 15 km i går med henrik Hellasgården bort mot älta . det är kallt hemma med nordanvind .

#3 Markus Björnström - 2012-04-09 14:54:56

Underbart, Björn! Du verkar hittat flytet. Kroppen kräver minst fem mil om dagen för att hållas på gott humör. Fortsätt så.

#4 Elina - 2012-04-09 19:20:32

Hittade nyligen din blogg och har nu läst ikapp sedan dag 1 på resan. Väldigt inspirerande och underhållande, kommer definitivt följa resten av turen.

#5 Stefan S - 2012-04-09 20:30:14

Tycker det är fantastiskt att du orkar springa så många mil per dag. Hur många timmar ungefär tar det när du gör ett pass på ca 50 km?
Själv satt jag distans rekord på ett träningspass idag, 35 km. Känns i benen. : )

#6 Emil - 2012-04-09 23:23:46

Äntligen har jag hittat din blogg igen. Fantastiska små reportage. Själv är jag just hemma från ett 36-kilometerspass, otroligt att du har sådana och mer därtill varje dag. Keep on running!

#7 Björn - 2012-04-10 03:02:22

Arnold:Helt rätt, jag skulle få problem med en fartökning. Normalt ligger jag på ungefär sexminuterstempo eller en hastighet av 10-11 km i timman, vilket ungefär är dubbla min gånghastighet. Det här tror jag inte är någon bra halv- eller helmaraträning, däremot antagligen utmärkt för ultradistanser. Så maran jag ska springa några veckor efter avslutat coast to coast lär inte bli så snabb,

Stefan: Jag brukar vara ute ungefär 8 timmar, i extremfall 12. Då ingår också alla pauser.

Emil: Även 36 km är långt för mig när jag springer hemma. Då håller man ju ett lite högre tempo och har inte tid att ta så många pauser. Det går därför inte riktigt att jämföra vanliga långpass med vad jag håller på med.#8 Helene - 2012-04-10 06:36:07

Måste vara underbart att få göra det man brinner för på heltid.Ha det bäst och kämpa på .


Kommentarer är inaktiverade för så gamla inlägg