Kommentarer på Dag 22; Mormonfamilj med hemundervisning


Bröderna Jordan (17) och Jacob Knud Fridal (15) hjälper föräldrarna någon timma på morgonen att sköta  bensinstationen, som ligger i rena ödemarken. Bröderna är mormoner och får skolundervisning i hemmet.

Jo, sköldpddan räddade mig! Utmattad i den hårda motvinden nådde jag strax före stängningsdags Sinclairstationen. Där blev jag väl omhändertagen av en mormonfamilj fast natten blev svår.

Nej, någon logi lyckades jag inte ordna så det blev till att campa utanför bensinstationen. Inget vidare efter 61 km löpning, min troligen hårdasrte dag. Natten längs den någorlunda varma bensinstationsväggen blev orolig. Polisen kunde komma och inspektera, förvarande mackägaren. Nu kom inte polisen, däremot en långtrdarchaufför som började testköra motorn klockan sex morgonen. Och när jag vaknade för gott upptäckte jag att jag hade fågelskit i ansiktet, på sovsäcksfodralet, ja på allt. Jag kollade inte att en massa gråsparvar höll till strax ovanför mig.

Stormvarning.                                      Kämpar i blåsten

Jag gav mig sjutton på att inte nedslås. Efter kaffe, mackor och diverse godis var humöret på topp igen. Det kan jag tacka dom trevliga bröderna Jordan och Jacob för. Riktiga spjuvrar, om man så säger. På golvet hade de limmat fast ett mynt och jag blev naturligtvis lurad. Och på disken sålde de skallerormsägg, även här ökte jag på en blåsning. När jag öppnade påsen fick jag en smärre chock, ett ljud liknande enskallerorm hördes.

Bröderna är mormoner och bor med sina föräldrar i rena ödemarken i en liten by uppe i bergen. Det är sex mil till närmaste stad, Burley i Idaho eller Snowville i Utah. Pojkarna visade sig synnerligen intressanta och den gamle journalisten i  mig gick igång och jag bombarderade dem med frågor om allt mellan himmel och jord.

Jacob, 15, berättade att de inte går i någon vanlig skola men att det inte berodde på de långa avstånden. Skolbuss finns.

-Vi har undervisning i hemmet, online-undervisning men också vanliga skolböcker. Det är mycket bättre och dessutom två timmar kortare skoldag än alla andra. Då hinner vi hjälpa föräldrarna på bensinstationen. Och så går vi i bibelskola någon timma ett par dagar i veckan.

Hjälper era föräldrar till med undervisningen?

-Nej, men våra barn kommer vi att undervisa.

Har ni några kompisar?

-Ja, flera. Det är inte så isolerat här som du kanske tror.

Jacob berättar att hans dröm är att bli författare. Han har redan skrivit en bok men vad den handlar om vill han inte avslöja. Han har också komponerat några låtar. Storebror Jordan vill studera till ingenjör men då måste han flytta.

Och så frågar dom mig en massa, bland annat om jag läst Mormons bok, Bokens centrala budskap om Kristus är att alla människor genom omvändelse och tro på Jesu Kristi föroning blir lyckliga. Mitt nekande svar verkar inte förvåna dem. Att dom verkar  lyckliga, förvånar inte heller mig.

Keep on running!
Kändes denna post intressant och värd att kommentera går det bra här

#1 Daniel N - 2012-04-12 08:53:33

Jisses, vilket äventyr! Roligt och givande, som vanligt, att läsa dina inlägg och få se dina fina bilder!
Kämpa på!

#2 Alexander - 2012-04-12 12:59:27

Kanske en fånig fråga men jag måste ändå undrar vem som tar bilderna på dig när du springer längs vägen. Kanske du använder självutlösare, eller är det de trevliga amerikanerna som är framme även här?
Gillar att föja ditt äventyr här hemmifrån sverige.

#3 Björn - 2012-04-12 15:26:46

Alexander: bilderna på mig är tagna med självutlösare.
Klicka på dem såblir de större!


Kommentarer är inaktiverade för så gamla inlägg