Kommentarer på Dag 25: Lyckan på landsorten


Lycklig egen företagare. Lainie Maybury i lanthandeln "Lainie´s i Town of Honeyville, Utah.

Det är den amerikanska landsbygden jag ser. Och det är också lyckliga människor jag möter. Jag hör ingen som längtar till storstadslivet. Raka motsatsen till i Sverige.

Idag hade jag min kortaste dag av alla, 36  km till Brigham City, en "riktig" stad med 18 000 invånare och många vackra byggnader samt pampiga kyrkor längs huvudgatan. Jag tog "back roads" och blev alltså inte gripen av polisen utan fick en helt underbar dag och hann prata med massor av människor.

En av dessa var Lainie Maybury som äger lanthandeln i Honeyville, enda serviceinrättningen förutom postkontoret. Här ska bo 1 390 invånare men dom måste vara väldigt utspridda för det är rena glesbygden. Jag befinner mig i Mormonland, de flesta familjer har minst fem barn. Det märks när jag sitter inne i butiken och äter min microvärmda pizza. Den ena barnfamiljen efter den andra strömmar in.

Klockan 14.48 stannar en gul skolbuss till utanför lanthandeln och Lainies två barn, Frank 11 år och Larry 6 år kommer hem från skolan. Lainie förklarar skrattande att hon inte är mormon och att hon inte ska ha fler barn.

-Vi flyttade hit för barnens skull, säger hon.

Det är något jag hör flera säga. Landsortslivet verkar uppfattas som något tryggt.  Grönavågare är det gott om här. Men får barnen kompisar och hur blir det med skola och jobb senare? frågar jag.

-Här har minst hälften av alla över 17 år bil. Så vi är inte så isolerade som man kan tro, säger hon.

Laine beskriver sig som "gypsy". Hon har besökt alla delstater i Amerika och jobbat på flera ställen, bland annat som bartender och servetris. För cirka tio år sedan slog hon rot i Honeyville när affären var till salu. Det går inte att leva enbart på butiken så makens inkomst från ett jobb som räddningsledare på en skidort utanför Salt Lake City behövs.

Jag frågar barnen vad de helst önskar.

-En Ipad, svarar de med en mun.

Mary Elisabeth Andersson, en kvinna i 60.årsåldern är en av de få som kommer in i affären utan barn. Hon om någon representerar Honeyville- hon är biodlare. När hon hör att jag är från Sverige blir hon väldigt intresserad. Vi svenskar verkar ha gott rykte här.

Honung till salu, Honeyville, UT.          Nordligaste indianfortet i Utah.

Runt hus, Honeyville, UT                     Mitt motell i Brigham City, UT.

När vi skiljs tar Lainie några bilder på mig för lokaltidningen Box Elder News Journal, som startade 1896 och utkommer varje onssdag. Hon lovade skicka mig artikeln så den får du kanske se här på bloggen.

Naturen är storslagen med snöklädda berg. Just här är det inget skidområde.

För att inte bli stoppad på motorvägen lägger jag om min rutt i Utah. Jag har fått fantastiskt fin hjälp från Joan Nelson i Brigham City. Hon och henens sambo är maratonlöpare och de har lovat göra en "Steve" för mig. Mer om detta senare.

Keep on running!




Kändes denna post intressant och värd att kommentera går det bra här

#1 Helene - 2012-04-14 12:47:18

Fantastiskt textinnehåll och fina bilder som är jätte spännande att följa

#2 leif - 2012-04-14 16:46:13

ge dig nu. Hyr en bil och kör sträckan i stället!!!!

#3 Johan Myrsten - 2012-04-14 17:09:15

Hej Björn,
du gör återigen en fantastisk löpning, och det är väldigt givande rapporter du skriver. Verkligen spännande att få dessa porträtt av landsbygdens amerikaner!
Lycka till med fortsättningen på din färd!
/Johan M

#4 Henke - 2012-04-15 02:24:43

Tack för att du delar med dig! Älskar framförallt dina speglingar av det STORA Usa och dess skillander! ta hand om dig Björn, även om jag vet att du blir väl omhändertagen; Amerikanerna är det mest ödmjuka, öppna folket jag upplevt. Viljan att hjälpa är stor.

#5 Björn - 2012-04-15 06:31:46

Johan; Vad roligt att du följer bloggen. Det betyder mycket för mig, ska du veta.

Henke; Ja, det är otroligt vad man vill hjälpa. Här i Utah är hjälpsamheten större ån någonsin. Kanke beror det på att de flesta är mormoner. Håller också med om ödmjukhet och öppenhet.

Leif (min arbetskamrat som alltid behagar skämta): Bensinpriserna är rekordhöga i USA så jag har inte råd med taxi.


Kommentarer är inaktiverade för så gamla inlägg