Kommentarer på Dag 38: Här är rena Vilda Västern!


Första riktiga pistolen jag håller i min hand. Den och en skarpladdad patron fick jag låna på en bar i Wyoming.

Jag bromsar in kärran utanför en bar på hemlig ort i Wyoming. Vid bardisken i det skumma ljuset sitter en pensionerad fastighetsmäklare och en överfriskad före detta soldat. Tio minuter senare har jag en pistol i min hand. . .

Wyoming har bland de liberalaste vapenlagarna i USA. Det var kanske därfför inte så konstigt att ägaren av den italienska restaurangen Lucianos i Laramie bar på en pistol innanför kavajen. Helt lagligt men fullständigt främmande för en svensk.

Men hur vanligt är det egentligen att folk bär på vapen? Jag bestämde mig för att göra en liten undersökning och stegade in på en bar på landsbygdenutanför Cheyenne. Jag berättade för de två vid bardisken om erfarenheterna från gårdagen. De lyssnade intresserat och den kvinnliga barägaren ville visa mig något hon hade bakom disken.

Barägaren visar mig pistolen hon har gömd bakom disken.

Har du använt den där pistolen? frågar jag.

-Nej, men den är bra att ha om kunderna skulle bli hotfulla. Då har jag rätt att skjuta ner dom, säger hon utan att blinka, och avslöjar att pistolen är laddad.

Och så visar hon mig två stora revolvrar som hänger helt synligt i ett hölster i hörnet innanför bardisken.

-Dom har vi i avskräckande syfte.

Plötsligt blir det fart på fastighetsmäklaren. Han går ut till sin bil och hämtar en liten pistol han har liggande i handskfacket.

-Jag bär den aldrig på mig, säger han och lämnar över pistolen till mig så att jag kan fotografera den. Och så lägger han en patron  i handen för att bilden ska bli komplett.

Då vaknar den före detta soldaten till.

-Jag är emot vapen, jag har sett så mycket skit. Har någon en pistol kan man aldrig på ett bra sätt komma ur en hotfull situation.

Det där tyckte jag lät förnuftigt och ger honom en eloge. Men barägaren och fastighetsmäklaren står fast i sin uppfattning; pistoler är något helt naturligt.

Får kunderna också ha pistol härinne? frågar jag.

-Ja, om dom sitter där borta vid borden men inte här vid bardisken, säger barägaren.

Fastighetsmäklaren visar stolt sin vapenlicens.

-Men nu behöver ingen ha licens för ett vapen här i Wyoming.

Jag frågar barägaren om hon får använda sina pistoler när kunderna börjar vifta med armarna och är hotfulla. Eller måste dom ha ett vapen eller kniv för att hon ska få skjuta?

-Det räcker med att dom vevar med armarna, säger hon bestämt.

Lite beklämd rullar jag vidare. Här är ju rena Vilda Västern, tänker jag. Vinden hugger tag i kärran så att den är nära att välta. Wyoming är inte bara en skjutglad stat, också rena blåshålet. Och så kommer regnet, jag fryser. Då bromsar en bil in, det är fastighetsmäklaren som vill ta en bild på den frågvise svensken.

Dagens löpning, totalt 64 km till Cheyenne, blev ganska tuff. Hade jag inte fått mat på halva sträckan av Mark Mercer, en 49-årig maratonlöpare från löparklubben i Cheyenne, ja då hade det blivit ännu besvärligare. Mark kom ut med bil och mötte och erbjöd mig också en "Steve" i morgon. I hans handskfack låg dessbättre ingen pistol.

Ännu en "Steve", ultralöparen Brian Martisius från Laramie, gav mig i morse lift till bergstoppen där jag slutade gårdagens löpning.

Keep on running!

 
Kändes denna post intressant och värd att kommentera går det bra här

#1 Ulf - 2012-04-27 08:25:29

Du har tidigare beskrivit att du knappt sett en enda löpare under dina CTC löp.
Nu verkar det helt plötsligt dyka upp en ultralöpare bakom varenda buske. Var tränar alla dessa ultralöpare eftersom du aldrig ser några?

#2 lelle - 2012-04-27 08:34:50

Fakta: North American Arms.22 Magnum Mini-Revolver. Vacker sak. (är vapenvägrare).

#3 Stefan S - 2012-04-27 09:24:39

Tänk om alla kunde vara vänner och respektera varandra. Då skulle det inte behövas några vapen. Kanske lite naivt tänkande, men det skulle nog vara en tryggare värld då. Kör hårt Björn.

#4 Björn - 2012-04-27 16:06:14

Ullf: berättigad fråga. Att jag träffat fler löpareden här gången beror på kontakterna med olika löparklubbar. Laramine är också en universitetsstad och i sådana finns det gott om löpare. Men annars är det fortfarande ganska sparsmakat med löpare längs vägarna. S k trailrunning är populärt i USA så många är nog ute och springer där jag aldrig är.

#5 Jonas Wincent - 2012-04-27 23:28:21

Kul att du är så pigg! Kör hårt. Tragiskt med alla vapen som de måste förse sig med för att skydda sig mot alla vapen.


Kommentarer är inaktiverade för så gamla inlägg