Kommentarer på Dag 48: Halvvägs!


Någon mil utanför Kearney, Nebraska sträckte jag upp händerna i vädret- jag är halvvägs!

Med halva sträckan avverkad känns det som om jag fått grepp om det här löpet. Det går så bra att jag nästan börjat undra; när kommer motgångarna?

Halvvägs på 48 löpdagar och ett dagssnitt på 54  kilometer. Nu får jag slå av lite på takten så att min son Erik och sambon Marianne hinner fram i tid. De var så säkra på att jag skulle klara mitt tredje coast to coast så de köpte flygbiljett långt i förväg. Själv är jag en försiktigare general och väntar in i det sista med returbiljetten.

Min bror Jan har dragit upp den andra halvan av rutten och det blir nu något kortare dagsetapper. Men jag kan inte pusta ut, Appalacherna med sina enorma backar kommer som en kalldusch för många coast to coast-löpare. Under det första löpet fick jag träningsvärk i vänster pekfinger av allt bromsande i nerförsbackarna! Jan har också meddelat att jag inte behöver så många "Stevar" framöver,  kanske bara två till.

Igår tryckande varmt, idag kallt och kraftig nordlig vind vilket innebar mest sidvind men ibland motvind. Mina 51 km till universitetsstaden Kearney blev inte helt lätta. Här har jag varit tidigare och det var riktigt trevligt att känna igen sig. Under vägen besökte jag restauranger, bensinstationer och barer (jag dricker inget starkare än cola) som jag tidigare varit inne på. En nog så viktig iakttagelse: på toaletten på Sinclairmacken i Overton fortsätter man att använda svenskt handdukspapper (Tork) från SCA. Huvudkontoret i Stockholm bör nog ändå kontakta macken så att man inte missar denna stamkund,  pappret var nämligen slut idag.

Jag har varit mycket kritisk till att man i de västra delstaterna rivit nästan alla intressanta byggnader från pionärtiden, skövlat kulturarvet. Jag konstaterar nu att byggnaderna med mera ofta "ersatts" med historiska minnestavlor. Men informationstavlorna är torftiga, du får veta väldigt lite och bilder, modeller och annat som skulle kunna visa hur det faktiskt en gång sett ut finns inte. Tjänstemännen på svenska riksantikvarieämbetet skulle få gråa hår om informationen skötts lika illa här hemma. Men i USA verkar snabb och ytlig informtion, drive in och minimalt satsade staliga pengar på kultur vara ledstjärrnan. Sorgligt!

"Historical marker". De här statliga informationstavlorna är vanliga längs vägarna men du får veta väldigt lite. Här låg vid sekelskiftet Nebraskas största industri, Kearney Cotton Mill. Allt är borta men hur såg fabriken ut?

Keep on running!

 

 
Kändes denna post intressant och värd att kommentera går det bra här

#1 Ulf - 2012-05-07 09:08:14

Grattis till halvvägs!

#2 Ragnar S - 2012-05-07 11:29:05

Grattis till halvan! Du hade ju problem med öde trakter. Hoppas nu Jan lyckas krångla dig igenom områden som kanske är alltför tättbefolkade.

#3 Per S - 2012-05-07 12:55:55

Björn - vem har löpt flest "coast to coast", supported och unsupported?

Var ligger du i statistiken när du går i mål med 3 löpta c-to-c ?

Kämpa på Björn!

#4 Björn - 2012-05-07 15:43:53

Per S: Ett 30-tal har gjort det två gånger, ingen tre gånger och en person (en amerikan) fyra gånger, dock alla gånger med följebil. Lyckas jag nu blir jag den som gjort det flest gånger utan följebil, dessutomen är jag bland dom äldsta (snittåldern är 40 år). Jag ligger alltså bra till i statistiken, som förs av en löpare i Seattle. Länken till den sidan finns under länkar på min blogg.

#5 Anders i Omaha - 2012-05-07 16:43:22

Grattis Björn!
Verkar som vädret i veckan i östra Nebraska blir gynsamt med runt 20 grader och inga stormar (veckan som gick var varm, fukting samt en hel del oväder). Dock kommer den nordvästliga vinden bestå ett par dar.

#6 Helene - 2012-05-07 20:38:44

Grattis Björn,kämpa på och lycka till

#7 Daniel N - 2012-05-07 20:49:55

Grattis Björn!! Har följt dig hela vägen och kan inte sluta förundras och imponeras av ditt äventyr. Hoppas andra halvan kommer flyta på lika bra som första!

#8 Barbro Nilsson - 2012-05-07 21:15:37

Grattis till halva sträckan! Det är lika intressant varje gång att läsa om dina upplevelser och skarpa iakttagelser av det annorlunda landet USA. Lycka till pa andra halvan!

#9 Robert - 2012-05-07 21:39:17

Bra jobbat Björn! Synd bara att du nu inte svänger söderut - är så intressant att läsa om Amerikanska södern och se bilder! men det är ju det där med luftfuktigheten... jaja det får bli ett annat coast till coast löp kanske ;) kämpa på och lycka till!


Kommentarer är inaktiverade för så gamla inlägg