Kommentarer på Dag 55: -Talar du svenska?


Paret David och Kathy Johnson framför sin 120 år gamla trävilla i Dunbar, Nebraska. Observera svenska flaggan. David är svenskättling och Kathys har rötterna i Irland. Tyvärr missade jag den irländska flaggan framför huset.

Det är när jag vågar svänga av från de stora vägarna jag får uppleva de fantastiska mötena med vanliga amerikaner. I de små samhällena blir kontakterna naturliga och gästfriheten är stor. Här är det inte fel att komma från Sverige.

Vartenda löpsteg är just nu en njutning. Vädret är bra, jag är stark som en Björn och allt annat funkar. Nåja, det skall väl vara en och annan punktering som fördystrar tillvaron. Att som nu dessutom springa på samma vägar som för fem år sedan, ja det är en höjdare.

Efter 14 kilometers löpning såg jag idag skylten Dunbar, ett samhälle med 187 invånare. Jag fick ett infall och svängde av från highway. Kanske skulle det finnas en butik eller restaurang där jag kunde köpa en coke och släcka törsten? Jodå, det fanns en "popmaskin" till höger om stoppskylten, upplyste ett par mig om.

När jag sitter där utanför post office och halsar flaskan får jag en och annan nyfiken blick. På huvudgatan kommer en man i vit skjorta och blå keps emot mig.

-Coast to coast . . . , säger han när han ser skylten på vagnen.

Jag hinner inte mer än öppna munnen förrän han frågar:

-Talar du svenska?

Mannen heter David Johnson, är 67 år och är på väg för att hämta sin stora lastbil som står parkerad framför en förfallen vacker röd tegelbyggnad.

-Huset är mitt och jag ska bygga om det till restaurang.

David berättar att hans farfar kom från Karlskronatrakten och att han i somras besökte släkten på Hasslö.

-Har du sett fiskargumman på Fisktorget i Karlskrona? Det är Anna Svensson, en släkting.

Jag baxnar. Jag får följa med hem och blir presenterad för Davids fru Kathy. De gifte sig för tio år sedan och bor nu i en grönmålad trävilla, typ Villa Villerkulla, från 1892.

-Detta var en gång Dunbars sjukhus. Här har tre läkare bott, säger hon och ursäktar sig för sin för dagen tidstypisa klädedräkt (hon ska iväg på ett släktmöte).

Kathy arbetar som designer och histioriker och har specialiserat sig på gamla fyrar i USA. Hon gör brodyrmönster och snart kommer också Långe Jan med i kollektionen- paret passade nämligen på att göra en avstickare till Öland.

Släcker törsten i Dunbar.                     Postkontoret i Dunbar

Postboxar, Dunbar                               Davids lastbil vid blivande restaurangen

Dagens löpning blev kort, 38 km. Jag råkade ut för en slangexplosion och blev blöt på benen av allt utsprutande slime. En ny explosion inträffade i en cykelaffär i Nebraska City men nu ska detta inte behöva hända igen (hoppas jag).

Keep on running!
Kändes denna post intressant och värd att kommentera går det bra här

#1 Jan Suneson - 2012-05-14 14:01:19

Jag uppskattade att läsa om David och Kathy Johnson.
För att hitta "mat" till Björn besöker jag och "gula" gubben på Goggles varje lite håla längs vägen. Vi var även nere i det ganska välmående samhället Dunbar men kunde inte hitta Cola automaten då den har satts upp efter fotograferingen 2007. Prova själv klicka bara på länken Björn befinner sig nu i. Försök att klara ut följand fråga. I vilken gatukorsning kommer Björn att hitta David och Kathys restaurang nästa gång han kommer till Dunbar?

#2 lelle - 2012-05-15 02:14:18

Vilket projekt....i hörnan E Nebraska st / S Wheeler st.

#3 Jan Suneson - 2012-05-15 02:22:21

Bra Lelle är inte gubben fantastisk


Kommentarer är inaktiverade för så gamla inlägg