Kommentarer på Dag 60: Postväsendet konkursmässigt


Postkontoret i Promice City, Iowa. Här håller man öppet åtta timmar om dagen för en befolkning på 100 personer.

Det amerikanska postväsendet är misskött och går med gigantiska förluster. Inte att undra på, varenda håla håller sig med ett postkontor där personalen har ovanligt generösa förmåner men har knappt något att sysselsätta sig med.

På vägen mellan Leon och Centerville stannar jag idag till i Promice City, en spökstad med 100 invånare. Här finns egentligen inget men ett postkontor håller man sig med. Byggnaden ser så ruffig ut att jag tror att kontoret är stängt. Men jag tar i handtaget, dörren går upp och därinne sitter en 65-årig posttjänsteman.

-Va, har ni ett postkontor här? frågar jag förvånat.

-Ja, men kanske inte så länge till.  Nu har vi öppet åtta timmar men det talas om nerdragningar.

Jag frågar om han har något att göra.

-Ärligt talat, nej inte mycket.

Jag frågar vad han sysselsätter sig med och om jag får ta en bild på honom utanför huset. Han rycker uppgivet på axlarna, jag får inget svar om hur han fördriver dagarna, sedan säger han att jag kan ta en bild men ångrar sig kort därefter.

Vad han däremot inte säger är att detta postkontor och ytterligare 3 700 kontor står på US Postal Service nedläggningslista. Planen är att 120 000 federala jobb ska bort trots att de anställda i princip inte kan sägas upp. Även lördagsutdelningen försvinner. USA har vaknat sent och gör nu det som svenska Posten gjort för länge sean.

När jag står därinne kommer en bonde in och köper ett frimärke och postar ett brev. Första kunden? frågar jag men får svaret att det varit några till under dagen. Själva brevutdelningen sköts från Centerville, får jag också veta.

Lönekostnaderna i det amerikanska postväsendet är absurda. Lönerna svarar för 80 procent av de totala kostnaderna. Det kan jämföras med 30 procent för FedEx och 50 procent för United Parcel, de största privata konkurrenterna.

Postkontoret i Promice City var ett ruckel men annars är posten ofta inrymd i småstädernas finaste byggnader. Posten ger sken av att ha pengar men kassakistan är tom.

OK, jag ler. Skylt vid infarten till Centerville, Iowa.

Dagens löpning blev 57 km. Jag är trött på Iowas alla backar, de grusade vägrenarna och grusmolnen från traktorerna när de kör ute i gruset. På måndag korsar jag Mississippifloden och springer in i Illinois. Det ser jag fram emot.

Keep on running!
Kändes denna post intressant och värd att kommentera går det bra här

#1 Arnold - 2012-05-19 10:16:14

Det du skriver om varje dag är nånting vi aldrig skulle få veta - mkt intressant att läsa om amerikanernas vardagsliv och om delstaterna. Jag förstår nu att resan är egentligen målet för dig om jag förstått dig rätt.

Nu skall jag själv ute på en löptur i naturen här omkring - det är en härlig lördag f.m. + 15 gr C och efter den gångne tidens dåliga väder behövs lite värme. Därefter följer MIK-friidrottens årsmöte - med de närmast sörjanden. följer dina strapatser varje dag - mkt intressant läsning. Löp Wähl Björn.

#2 Jan Suneson - 2012-05-19 20:11:45

Intressanta upplysningar och nu förstår jag mer hur Obama skall kunna klara att göra de nödvändiga nedskärningarna i statsbudgeten. Jag vet inte om du har tid att följa den ekonomiska utvecklingen i Europa. Grekland och Spanien har orsakat kaos i den finansiella världen och kronan har "störtdykt" mot dollarna. På två veckor har det blivit nästan 10 % dyrare för dig. Kanske är det dags att jaga pensionärs- och löparrabatter igen.

#3 Larry - 2012-05-23 03:31:49

Följer dig som alltid när du kutar runt i det land där jag bor. Dina kommentarer är mycket värdefulla eftersom nästan ingen längre har det gatuperpektiv du nu har, återigen.

En bilresa tvärsöver anses vara en "trip of a lifetime" och även då oroar man sig för att hitta hotell....

Om posten: här betalar man fortfarande de flesta räkningar med check (pappers) även om man kan betala en del via internet. Checkarna måste sen postas och flygas övernatt till olika bank-centraler för att stämplas och sen postas tillbaka. Så man måste ha postkontor! Det är snarare BANKERNA som är gammaldags, inte posten - om de nu inte har en sammansvärjning.

Det skapar också behov av regionala flygplatser, som du säkert sett, eftersom sk "freight dogs" måste flyga checkar hit o dit över natten -ofta i hemska väderförhållanden just där du nu springer, fast på vintern:

http://www.youtube.com/watch?v=LwsaMHZMHtY

Men posten,liksom skolan håller ihop, annars döende hålor, som i Norrland.

Kan vara värt något bortom rå lönsamhet.

Som du säkert vet är posten också olönsam för att politikerna inte gillar "government" och vägrar portohöjningar. Dom gillar inte järnvägar heller....

Keep on running!


Kommentarer är inaktiverade för så gamla inlägg