Kommentarer på Dag 64: Korsade Mississippifloden


Delstatsgränsen gick mitt på bron över Mississippifloden mellan städerna Keokuk, IA, och Hamilton, IL. Det blev som vanligt ett glädjehopp vid gränspassagen.

Äntligen är jag i Illinois! Ja, verkligen äntligen för vägarna i Iowa har varit för bedrövliga för en löpare med kärra.

Cirka klockan 15.30 idag passerade jag den mäktiga Mississippifloden, USA:s näst längsta flod. Vattnet var brunt och det strömmade starkt. Det här var en viktig milstolpe. Nu går löpet in i en ny fas: Illinois är platt, städerna ligger något tätare och det är förhoppningsvis slut på alla "Stevar".

Det märktes direkt att jag kommit in i en ny delstat. Plötsligt fanns en asfalterad vägren att springa på, visserligen smal, men här kände jag mig säker. Och nu är det också slut på de tröttsamma "rolling hills". Ändlösa majsfält och enorma raksträckor väntar istället, kanske inte heller så inspirerande.

Det riktigt spratt i benen när jag kom in i Illinois. Löphastigheten ökade från 10-11 km i timman till 12-13. Fast i sanningens namn berodde det nog mest på medvinden. Men jag är i toppform.

Efter Keokuk (11 000 invånare) gjorde jag ett snabbstopp i Hamilton, en stad med 3 000 invånare vid Mississippiflodens östra strand. Det var ett nedbrunnet hus i centrum som väckte intresset. Det såg förskräckligt ut, brandresterna blockerade trottoaren och det verkade som om branden inträffat för ganska länge sedan. Hur kan det få se ut så här?

En sorglig historia. I branden dödades ett barn på fyra månader. Husägaren vägrar att rensa upp och för nu en segdragen process i domstol.

Jag stegade in på en frisörsalong, granne med det nedbrunna huset. Där fick jag veta att branden inträffade i januari men att inga upprensningsarbeten gjorts sedan dess. Ägaren processade i domstol och vägrade rensa upp av ekonomiska skäl. Det här är ett exempel på nackdelarna med den starka äganderätten i USA. Äger du ett hus behöver du inte göra någonting, det kan stå och förfalla och pressen från kommunen eller staten är närmast obefintlig. Hade denna brand inträffat i Sverige hade brandresterna varit borta för länge sedan.

Dagens löpning, från Donnellson till Carthage, 54 km.

Keep on running!
Kändes denna post intressant och värd att kommentera går det bra här

#1 Chris - 2012-05-23 07:35:11

Kul att det går bra för dig, din löpning är mycket inspirerande!

Bara som en parentes dock, så står ett nedbränt hus sedan minst ett år i grannorten Äsperöd här i Sjöbo på samma sätt som på bilden. Huset har sålts vidare flera gånger, och ägaren finns nu någonstans i Mellanöstern - kommunen kan inte göra någonting, och byborna tvingas leva med eländet mitt i byn. Ett undantag förvisso, men det händer även i präktiga Sverige...

Keep on running!

#2 Rune Larsson - 2012-05-23 08:54:53

Nu tangerar du min rutt från 2004. Vi korsade älven på samma bro. Jag fikade på Subway i Carthage och förundrades över hur stark roll idrotten hade i byn. Ungdomsidrottarna var folkhjältar och vid infarten från Hamilton fanns en skylt som hedrade en tjej som vunnit delstatsmästerskapet i terränglöpning.

#3 Kalle B - 2012-05-23 12:11:19

Passade du på att frisera håret när du ändå var inne i frisörsalongen?

#4 Björn - 2012-05-23 15:10:38

Rune: Vilket minne du har! Jag såg Subway men var nyäten så jag stannade inte. Det där med att framhålla lokala idrottsprestationer verkar vara något som börjar just här i Illinois, har inte sett det tidigare på trippen. Snart närmr jag dig ditt berömda motell med kulhål i väggen och den blodiga bomullstussen . . .

KalleB: Nej,det var fullt med kunder.

#5 Rune Larsson - 2012-05-23 16:43:14

Tar du samma rutt genom Illinois som jag tog? Macomb (Star Motel) - Havana (Sycamore Motor Lodge) - Lincoln (Crossroads Motel) - Clinton (Wye Motel) - Urbana (Courtesy Motel - med blodfläckar på väggarna och kulhål i panelen inne i rummet).

#6 Jan Suneson - 2012-05-23 17:23:55

Rune
Jag har just skickat över körschemat för Björn mellan Macomb och Danville. I Lincoln byter vi upp oss till Super 8 annars stämmer dina motell.
I Urbana hade jag två tänkbara motell med bra utgång för nästa etapp America's Best Inn och Courtesy Motel. Det blev Best Inn men Björn du kan lika väl välja "blodfläckarna" för att göra bloggen mer intressant.
Hittade du något tillfälle till mat de sista tunga 38 km in till Urbana efter Casey's General Store i hålan De Land

#7 Peter Malmqvist - 2012-05-23 19:05:50

Otroligt imponerande att du bara verkar bli starkare ju längre loppet går. Det tycker jag skiljer detta coast-to-coast från de övriga - du verkar inte ha fått några svackor. Jag kunde svurit på att motivationen skulle bli ett problem denna gång, men det är ju tvärtom.

Keep up the good work!

/Peter

#8 Andreas - 2012-05-23 20:06:13

Äganderätt är en definitionsfråga. Jag anser själv att legitimt ägande i grunden bygger på homesteading, dvs att man "beblandar sitt arbete med jorden". Problemet här är alldeles för godtyckliga lagar, som inte är marknadsbaserade. Många människor hade definitivt inte ställt upp på att man kan lämna sin förstörda kåk på detta sätt i ett samhälle med hus nära inpå varandra, då det drar ner de andra hushållen i smutsen, samt lätt sprider den avsky du själv känner, Björn. Håller med. Det hade förekommit i mindre skala, utan statliga eller kommunala ingrepp (som är baserade på tvång genom beskattning), om gemene mans vilja fick stå för den lokala etiken, genom sin röst för den bäst lämpade rättsliga företrädaren, där t.ex teckna försäkring mot brand som täcker ev. uppröjning högst troligt hade blivit normen mellan de konkurrerande rättsväsendena, genom de kontrakt de skulle lyda under för att vara en del av ett samhälle som de flesta ändå vill vara. Ensam är inte stark samtidigt som allt utgår från individen.

Keep on running!


Kommentarer är inaktiverade för så gamla inlägg