Kommentarer på Dag 66: Amerikanen tar bilen till krogenBilar, en motorcykel och en barnvagn utanför en bar i Table Grove, Illinois. Hur många körde/sprang härifrån nyktra?

Jag ser inga berusade på gatorna i de amerikanska småstäderna. Men på barerna finns dom. Och många har kommit hit med bil och de kör berusade hem.

Nej, Amerika är inget föredöme när det gäller trafiksäkerhet. Svenska Trafikverket beskriver USA som ett "u-land". Och det beror mycket på att många förare är berusade. I 40 procent av alla dödsolyckor här var föraren berusad. I Sverige är siffran lägre men ändå hög, runt 30 procent.

Lite läskigt med tanke på att jag är så utsatt i trafiken. Varför så många kör berusade i USA vet jag inte men en orsak kan vara förekomsten av alla barer. Varenda håla håller sig med en bar, de är öppna även dagtid och de stänger först när sista kunden ragglar ut. Och i USA går man aldrig till något, man kör bil.

Jag har varit inne på mängder av barer och svingat en cola. Alltid sitter det några berusade personer därinne och de flesta har kommit i egen bil. Hela systemet med barer bygger delvis på att kunden kommer i bil, barerna ligger ofta en bit utanför stadskärnan. Rena vansinnet att ge en bar tillstånd för en sådan placering.

På mackarna säljs kanske mer gallons öl än bensin. Också mycket märkligt.

Snuskigt skjul men med god mat.        Min nya termos på 3,8 l (en gallon)

Farlig bro för mig över Illinois River.     Blåsten när rycka upp majsplantorna.

Dagens löpning blev lång (62 km) och mycket krävande. Det blåste så kraftig motvind att det knappt gick att springa men jag sprang ändå. Hastigheten var ibland nere i låga 8-9 kilometer i timman men det var ändå snabbare än gång. Oj, vad jag kände mig stark idag!

Den nya termosen med pip funkar bra. Jag fyller den med is och sportdryck och idag när det var uppemot 32 grader drack jag en mugg varann kilometer. Jag hade stenkoll på vägmätaren och drack även när jag inte kände mig törstig. Jag köpte också dryck och hade några reservflaskor i kärran. Totalt gick det idag åt 7-8 liter, mer lär det blir när värmen stiger.

Vägmätaren underlättar väldigt när man springer långsamt. Det känns som man står stilla men genom att hela tiden titta på mätaren förstår jag att jag faktiskt rör mig framåt.

Imorgon också en lång och varm dag till Lincoln. Efter två "loppemotell" väntar äntligen ett "riktigt" motell (Super8).

Keep on running!
Kändes denna post intressant och värd att kommentera går det bra här

#1 Jonas Wincent - 2012-05-25 08:06:38

En släkting i USA berättade samma sak för mig. Man väljer att placera barerna långt utanför stan eftersom moralens väktare vill låtsas om att de inte finns. Avstånden blir då långa och eftersom ingen har råd att ta en taxi dit och tillbaks tar man egen bil. Galet. Det är nog ingen höjdare med en berusad löpare heller så håll dig till colan, ha det bra!

#2 adam - 2012-05-25 13:35:35

Du menar naturligtvis att den rymmer 1 gallon. Väl?

I övrigt, lycka till. Intressant blogg som jag läser varje dag.

#3 Björn - 2012-05-25 14:43:30

Adam: Tack, ja termosen är på 1 gallon (3,8 l). Jag har ändrat.

#4 Jens - 2012-05-25 19:25:00

Starkt jobbat på tuff etapp! Tack för inspiration och intressanta betraktelser!

#5 Helene - 2012-05-25 19:52:52

När du sprang 3 pass/dag ,duschade du efter varje löppass då?Hur skulle du må om du av någon anledning inte kan springa en dag?

#6 Ove L - 2012-05-25 20:07:04

Man blir imponerad av din framfart och får associationer till de La Mettries L'Homme machine...

Alkhol och bilkörning får man väl se på en längre tidsskala om man är lite optimistisk. För en dryg generation sen var det i USA en förmildrande omständighet om man var berusad vid en trafikolycka.

#7 Jan Suneson - 2012-05-25 23:20:51

Klicka gärna på bilden av kärran så att den förstoras. Du kan då se att däcken är mycket slitna. Jag har jobbat hela kvällen med att hitta en cykelhandlare som inte ligger så långt från den tänkta vägen. Nu har jag hittat en i Anderson Indiana dit Björn kommer nästa fredag.
Jag var själv ute på en rullskridsko tur och kunde konstatera att pizzan i Furuvik har klappat ihop och ser ut som brandtomten i Hamilton. Vad har hänt i Sverige när inte ens en kurd får det att gå runt. På hemvägen gick ett spänne sönder och min fru fick bli Steve. Nya skridskor är beställda från Danmark, men nu verka en vag plan att möta Björn i Philadelphia ganska avlägsen.
Ps
Även spritbutikerna ligger nästan i början eller slutet av Main Streat.

#8 Björn - 2012-05-26 08:11:44

Helene: Ja, jag duschade då tre gånger om dagen. Är jag sjuk och inte kan springa får jag inga abstinensbesvär. Men skulle jag drabbas av något under detta löp skulle det bli problematiskt eftersom jag bara har några reservdagar att spela med.


Kommentarer är inaktiverade för så gamla inlägg