Kommentarer på Dag 67: Lokalpolisen rycker ut


Blå- och rödljusen på. Polisen i Easton, Illinois, har stoppat en bil på Main Street. Samhället har 370 invånare och egen polis.

USA är ingen polisstat. Men här finns gott om poliser och även de minsta samhällena kan ha egen polis.

När jag idag rullade in på Main Street i Easton, en håla i Illinois med 370 invånare, såg jag en polisbil med blinkande ljus. En trafikolycka? Nej, det var tydligen bara en vanlig trafikkontroll.

Inne på den lilla restaurangen berättade jag om "dramatiken" ute på gatan. Jag fick då veta att Easton, som klassas som village, håller sig med egen polis. Hur kan detta vara möjligt i ett så litet samhälle?

-Fast vi har inte polis dygnet runt, bara 60 timmar i veckan . . .

60 timmar i veckan! Helt otroligt. Merparten av poliskostnaderna täcks av Eastonborna själva via en lokal fastighetsskatt, resten finansieras med hjälp av federala och statliga medel, får jag veta.

Polisen har väl ett större arbetsområde än bara tätorten? frågar jag.

- Nej, det är bara här de är, resten sköter andra poliser.

Hur polisen i Easton fördriver sina dagar vore intressant att veta. Risken är nog stor att polisen är överdrivet nitisk, man måste väl på något sätt motivera att det behövs ett antal deltidsanställda poliser för att trygga säkerheten för 370 invånare.

Totalt finns det nära en miljon poliser i USA och var tredje mindre stad håller sig med polis. Utslaget på hela befolkningen motsvarar det 0,3 procent. I Sverige finns det drygt 20 000 poliser och civilanställda vilket gör en en andel på cirka 0,20 procent.

Jerry Hattfield i Mason City, Illinois, klipper mig. Frisörstolarna är från 1930-talet och klippningen kostade 10 dollar men han fick 12.

Dagens löpning från Havana till Lincoln på dåliga vägar utan vägren blev 63 kilometer. Det var lika varmt idag men det gick något lättare eftersom motvinden inte var lika besvärande. Termosen med kall sportdryck blev räddningen. Nya krafter hämtades också på en grillbar i New Holland där man varje fredag från klockan 17.05 serverar gästerna gratissmögås med tonfisk. Svettig svensk tog två och massor av cola.

Keep on running!
Kändes denna post intressant och värd att kommentera går det bra här

#1 JoPe70 - 2012-05-26 09:34:00

Jag förstår att du blir rejält svettig i sådan värme. För även om du drar ner på farten så svettas du mängder förstår jag. Får du några problem med fötterna nu när det är så varmt?

#2 lelle - 2012-05-26 11:48:02

I "min" Vänerkommun på 5500 inv. är (det rosafärgade) polishuset i tätorten på 3000 inv! nedlagt. Har ersatts av en polisbuss på torget nån gång i veckan.= busa på..

#3 Helene - 2012-05-26 18:40:02

Kan man dricka för mycket vätska när man springer i värme och långt?

#4 Björn - 2012-05-26 23:34:53

Helene: Nej, det tror jag inte. Hur mycket du än dricker har du vätskebrist. Min erfarenhet är att dricka regelbundet hela tiden. Däför kollar jag vägmätaren och bestämmer att jag ska dricka exempelvis varannan kilometer. Att dricka mycket vid några få tillfällen tror jag inte är så bra. Vid förra coast to coast drabbades jag av uttorkning, urinen var brunfärgad, ett illavarslande tecken.


Kommentarer är inaktiverade för så gamla inlägg