Kommentarer på Dag 73: En nation på deken?


Min bild av USA är splittrad. Fotot togs utanför staden Westfield, Indiana där flaggan ingick i helgens stora Memorial-firande.

-Thank you sweetie, säger den säkert 70-åriga kassörskan på Walmart i Noblesville när jag betalar för min Gatorade. God bless you, säger en annan när jag lämnar McDonalds. Det är amerikanen i ett nötskal- serviceinriktad, omtänksam och social i största allmänhet mot främlingar.

Ibland har jag lekt med tanken att bosätta mig permanent i en amerikansk småstad. Det skulle inte vara några problem att få bekanta. Det är bara att starta en löparklubb, problemet är väl snarare att få medlemmar till klubben . . .

Det är framför allt människorna jag gillar. Småpratet, de vänliga orden, den positiva attityden till livet och avsaknaden av all bufflighet- det uppskattar jag. Men amerikanens syn på sin egen förträfflighet och att USA är världens medelpunkt och att det är de amerikanska värderingarna som ska gälla i världen, det ogillar jag. Hur många idiotiska krig har inte detta land varit inblandat i, konflikter man inte haft någon anledning att dras in i? Och under den gånga helgen har soldaterna hyllats som hjältar och försvarare av de "rätta" värdena, det vill säga de amerikanska. Detta är svårt att förstå för en europé.

Nej, någon flytt hit blir det inte. Men att vara gäst här, dessutom från Sverige, är synnerligen trevligt. Jag tror dock inte att en amerikansk löpare fått samma bemötande.

Min bild av Amerika som det välmående, rika landet har fått sig en törn. Det jag som löpare ser från vägkanten är snarare ett "fattigt" och slitet land. Husen är sämre, vägarna och annan infrastruktur är sämre och många restauranger, mackar, motell etc är i ett bedrövligt skick. Och jag ser slum och fattiga människor, det är kontrasternas land.

Det är småstäderna och den amerikanska landbygden jag ser. Det finns också ett annat Amerika, det rika och vackra, ofta i storstäderna men dessa undviker jag. Det är i de stora städerna den värsta slummen finns.

Det är lätt att bli blind och efter ett tag inte se "misären". Hur många hemska offentliga toaletter, nerslitna restauranger, förfallna byggnader, skräpiga och slitna vägar etc har jag inte sett? Mycket handlar om amerikanens annorlunda attityd; varför hålla saker i snyggt skick om det inte ger några pengar. Här är det penningen som genomsyrar allt. Ändå gillar jag USA.

 

Noblesville 2012.                               Noblesville 2007.

Dagens löpning från Lebanon till Noblesville blev 45 km och gick i jobbig motvind. Regnet kom precis när jag anlänt till Super8.

Keep on running!
Kändes denna post intressant och värd att kommentera går det bra här

#1 Pelle - 2012-06-01 08:36:00

Ja, det handlar ju inte bara om attityd att hålla saker snygga, deras ekonomi är ju rent bedrövlig generellt och i städerna finns mängder av folk som lever på matkuponger. Landsbygden är som säger också till stor del väldigt fattig.

#2 Jens - 2012-06-01 10:22:14

Jag har bott och arbetat i SF, Dallas, Atlanta, NYC och håller verkligen med om att det är lätt att lära känna folk! Att helt enkelt bemöta sina medmänniskor på ett trevligt sätt är något vi svenskar borde lära oss.

Jag upplever även att amerikaner i allmänhet har sund inställning till att det är de själva som individer som är ansvariga för att göra det bästa av sin och andras situation.

#3 Gil Scovill - 2012-06-01 12:56:24

Hau Kola (Hello Friend in the Lakota Dialect of the Sioux Language)

Continued safety and good health on your journey. The Canyon Singers is the Drum Groups name we have been sing together for nearly 30 years. The property belongs to Jim Smith and his family. Thank you for stopping by on that Sunday at midday.

Gil Scovill

Drumkeeper

#4 Linda - 2012-06-01 13:22:16

Absolutely brilliant, on target! So many Americans feel the same way as you do...we are mostly a good and kind people, but there are too many who have an over-patriotic perception of America's greatness in the world... "we are the greatest nation on earth!!" I don't agree with that assessment -- America has a lot to learn.

#5 Jan Suneson - 2012-06-01 15:33:33

Riktigt kul bildcollage från Noblesville. Idag lämnar Björn det upptrampade spåret som han nästan har följt från Nebraska. Nu börjar en ny fas i "såpan" och på måndag kväll blir det ett stort party i Urbana nummer 2 (Ohio).
Ps
Har du bytt klocka? Kanske en dyr Suunto? Min kan avläsa fallhöjder i Alperna.


Kommentarer är inaktiverade för så gamla inlägg