Kommentarer på Dag 76: Herr och fru Dairy Queen


Paret Rita och Clarence Barhorst äger och driver sedan 1989 en Dairy Queen restaurang i Greenville, Ohio. Hon är 80 år och han 82.

Dairy Queen är en klassiker i den amerikanska snabbmatshistorien. Kedjan har funnits sedan 1940 och en som varit med många år är 82-årige Clarence Barhorst i Ohio, still going strong.

Jag bromsar in kärran utanför en Dairy Queen restaurang Greenville. Det är exteriören som väcker mitt intresse. Jag får vibbar av 40- och 50-tal och när jag ser ett äldre par innaför disken blir jag ännu mer nyfiken.

Utseendemässigt har restaurangen inte ändrats så mycket sedan starten på 40-talet. Det är ofta i de mindre städerna Dairy Queen finns.

Där inne jobbar tre unga kvinnor samt det äldre paret. Jag beställer en en liten "vanilla ice cream cone" för drygt en dollar och kommer i samspråk med 82-årige Clarence. Han berättar att Dairy Quen var först med mjukglass och att just den glassen jag beställde har varit med sedan starten. Glass är fortfarande viktigt men man har också det taditionella hamburgersortimentet.

Medan vi pratar fyller hustrun Rita, 82 år, upp en kyldisk med Dairy Queens klassiska glasstårtor, populära vid födelsedagskalasen.

- Vi har varit gifta sedan 1959 och har sex barn. Innan jag köpte restaurangen var jag mjölkbonde under 40 år, berättar Clarence.

När jag frågar hur gammal han är får jag motfrågan; hur gammal tror du att jag är? Han ser inte så gammal ut så jag svarar 73 och plötsligt går samtalet mycket lättare . . .

Dairy Queen finns i ett 20-tal länder, bland annat i Japan, Kanada och Mexico, men inte i Sverige. Ändå känns kedjan så bekant, kanske för att jag är av nästan samma årgång. Jag frågar om kunderna också är lika nostalgiska och Clarence nickar.

Snabbmat är billig mat. Då borde affärerna gå lysande när folk fått det sämre?

-Nej, fjolåret var det sämsta vi haft. När en familj är här och äter får barnen alltid glass efteråt men föräldrarna tar numera sällan en glass. Det är ett tecken på krisen.

En gång var kedjan störst men har sedan många år tappat marknadsandelar till jättarna McDonalds, Wendys och Big Burger, som i nämnd ordning är de tre största omsättningsmässigt i USA. Totalt finns det 5 900 Dairy Queen i världen och kedjan ägs numera av Berkshire Hathaway med "oraklet från Omaha", Warren Buffet, som huvudägare. Sloganen är "We treat you right" och det är bara att instämma- Dairy Queen tillhör mina favoriter.

Keep on running!
Kändes denna post intressant och värd att kommentera går det bra här

#1 Jan Suneson - 2012-06-04 12:52:12

Så har Björn kommit till Ohio där han skall vara i sju dagar. Vad kommer det att stå på nästa "hoppskylt"? Frågan är inte helt lätt och jag tvivlar på att Björn själv vet det.

#2 Kalle B - 2012-06-04 16:13:10

Om jag minns rätt från när jag kikade i ruttplaneringen så kommer Björn att sätta ned ena foten helt kort i norra hörnet av West Virginia.

#3 Robert - 2012-06-04 18:18:55

Björn: vilken snabbmatakedja tycker du har den godaste hamburgaren? Jag tycker Red Robin är överlägsen! Om du ser den - smit in & prova! Skriv gärna efteråt vad du tyckte :)

#4 Jan Suneson - 2012-06-04 19:00:04

Här är en länk till Hancock County Journal-Pilot i Carthage Illinois som Björn passerade den 24 maj. I kväll blir det kanske en ny intervju i Urbana.

#5 Björn - 2012-06-04 19:59:00

Jan: Du glömde länken. Ja, nästa hoppskylt är jag osäker på själv. Blir det kanske som Kalle tror, West Virginia?
Robert: Tack för tipset, ska pröva Red Robin. Har ingen smakfavorit men bland kedjorna gillar jag mest McDonalds, mest för deras internet, renhet, snabbhet och rymliga lokaler där jag kan köra in kärran.

#6 Jan Suneson - 2012-06-04 20:19:18

Oj jag glömmer allt i dag!
http://www.journalpilot.com/articles/2012/05/30/sports/sports3.txt
Bra Kalle svaret på den "luriga" frågan var West Virginia där Björn befinner sig en halv dag. Kunde jag skulle du få en Dairy Queen glass


Kommentarer är inaktiverade för så gamla inlägg