Kommentarer på Dag 79: Columbus, en storstad för bilar


Columbus är huvudstad i Ohio och har 800 000 invånare, 1,8 miljoner om alla förstäder räknas in. Bilden tagen på den vackra Main Street Bridge.

Storstäder en en fasa för alla kust till kustlöpare. Idag tog jag mig igenom Columbus, en både farlig och jobbig löpning.

Columbus, huvudstad i Ohio, må vara en vacker stad. Men nej tack, där vill jag inte springa mera. Att ta sig igenom centrum och alla förstäder var en förflyttning på flera mil och tog i princip hela dagen. Det var hur mycket bilar som helst, trafikljus, urusla trottoarer, utryckningsfordon stup i kvarten och jag tvingades göra ideliga stopp.

Att man i USA prioriterar bilismen är ingen nyhet. Men att det inte ens i en så stor stad som Columbus satsas många dollar på cyklisterna, gångarna och kollektivresenärerna är beklämmande. Jag sprang bland annat på Broad Street, ett enda långt avgasdike kantad med nerlagda eller tynande butiker. Jag såg nästan enbart svarta stå och vänta vid busshållplatserna. Och jag lovar, dom fick vänta. Under den dryga timma jag krysade runt bland alla hålen i trottoarerna passerade en enda buss. En buss!

-Det är lite tätare trafik i rusningstid, suckade en kvinna jag talade med.

Märkligt är också hur kvarteren skiljer sig från varandra. Plötsligt kan det dyka upp mycket fina kvarter med grönska, hela trottoarer, fina restauranger och det vackra folket från att bara några hundra meter senare återgå till förfall, pantbanker och folk som bara ståroch hänger. USA är kontrasternas land, särskilt i storstäderna. I Dublin, någon mil från Columbus, såg jag jättelika och exklusiva nya villaområden, Danderyd framstod som en blek kopia.

Utmattad (igen) nådde jag sent Hebron och motellet nere vid motorvägen. Det går upp och ner och just nu är jag tröttkörd men fortfarande helt skadefri, inte ens ett skavsår.

Keep on running!
Kändes denna post intressant och värd att kommentera går det bra här

#1 Ove L - 2012-06-07 09:40:06


Liksom dig Björn så klarar jag mig utan bil. Det går ju rätt bra i Sverige om man bor i en inte för liten ort. Det skulle helt klart vara plågsamt för mig att bo i Columbus.

Man inser att Peak oil kan bli mer en mer plågsam omställning för USA än för Europa: bilberoendet, avsaknad av kollektivtrafik, få lokala affärer, svårt ta sig fram gående och cyklande, osv.

Kämpa på!

#2 Markus Björnström - 2012-06-07 11:53:24

På en så lång resa måste även du drabbas av lite trötthet. Men du har rutinen och kunskapen att reda upp situationen. Du är snart i mål!

#3 Erik - 2012-06-07 12:35:46

På vissa ställen är kollektivtrafiken bättre än i Sverige. I t.ex. Corvallis, Oregon kostar en resa 60 cent och är gratis för alla som jobbar på Hewlett Packard eller OSU (Oregon State University). Det gick många turer då jag var där sist.

#4 Susan K - 2012-06-07 12:48:13

Erik har helt rätt. Väst- och östkusterna har en utmärkt och väl fungerande och utbyggd kollektivtrafik, åtminstone in och i de största städerna. Det känns som att det är alla stater och städer där emellan (läs mellanvästern) som folk inte har en susning om vad en buss eller ett tåg är.
Keep on running!

#5 Jan Suneson - 2012-06-07 15:53:35

Jag hade trott att det skulle bli en lustfylld etapp. Gula gubben och jag har sprungit hela etappen och vi tyckte att Broad Street med pantbanker, ruckel barer, affärer, och fyllos i gathörnen skulle bli ett trevligt avbrott till de långa raka vägarna. Hållen i trottoarerna kunde vi naturligtvis inte se. Nu är det gjort och något annat alternativ fanns inte.

#6 Reinhold Osju - 2012-06-14 16:32:58

De går inte


Kommentarer är inaktiverade för så gamla inlägg