Kommentarer på Dag 96: Bloggen och mediebevakningen


Jag bjuder på leendet. Allt har gått mig väl under det här löpet och bloggen har helt fantastiska besökssiffror.

Jag baxnar när jag kollar besökssiffrorna för den här bloggen. Under de snart 100 dagar jag varit ute på de amerikanska landsvägarna har antalet träffar uppgått till över två miljoner! Vad är det som lockar så?

När webben, främst hos de stora dagstidningarna, stagnerar eller sjunker skjuter min blogg i taket. Statistiken visar att jag varje dag har minst 1 000 unika besökare. Det är mycket för en liten, icke kommersiell privatblogg i ett så snävt ämne som långdistanslöpning. Sedan förra coast to coast har besökstalen fördubblats.

Ett tag trodde jag att det stora intresset hos läsarna berodde på att man ville kolla när tokstolllen stupar. Men det tror jag inte längre. Jag har inte fått en enda magsur kommentar på bloggen eller via mejl. Ni får vara kritiska!

Ni ska veta att bloggandet och era uppmuntrande och upplysande kommentarer hjälpt mig. Jag bockar och lyfter på framhjulet på baby joggern. Som gammal tidningsman har det också varit roligt och rena terapin att skriva minreportage om amerikanskt vardagsliv. Tänk vad lite det står i de svenska dagstidningarna om sådant.

Besöksstalen förvånar eftersom jag legat lågt i marknadsföringen. Jag hade med mig tusen visitkort och de flesta har nu delats ut till intresserade amerikaner jag mött längs vägen varför jag också har många besökare härifrån. Nyligen hörde jag att en ung flicka från Sydkorea läser bloggen varje dag. Min bror Ragnar gör ett makalöst översättningsarbete, det har inte klickat en enda dag.

Flera småtidningar i USA och några små kommuner har skrivit om mig. Jag har inte sökt publicitet utan skriverierna har ofta varit en ren slump, någon har sett mig och kontaktat lokaltidningen. Några svenska tidningar har också rapporterat. Min egen tidning, Svenska Dagbladet, är en av de få jag kontaktat och bett om att bli intervjuad men hittills har SvD inte skrivit något. Däremot har jag fått en undangömd länk till min blogg på Petra Månströms Maratonbloggen. Så här svarade Fredric Karén, chef för svd.se, i ett mejl till mig om önskan att få bli tidningens tillfälliga gästbloggare:

" Vi har en fast länk till din blogg i Petras maratonblogg, till höger under vinjetten LÖPARLÄNKAR.
Jag tycker det är fullt tillräckligt. Vi har en välbesökt och bra löparblogg på SvD.se som är etablerad sedan flera år, och att ha ytterligare en under tiden du springer cross the USA, känns inte motiverat.
Däremot finns som sagt länken där, och om det finns tid och möjlighet kan vi säkert göra en intervju med dig under resans gång".
Mvh

//Fredric

--

Nu återstår bara två löpdagar. Dagens löpning till Wrightstown, en håla med 800 invånare, blev behaglig, bara 35 km. Här kryllar det av snabbmatställen eftersom flera miltärbaser finns i närheten. Det märkligaste är att det också finns en afgansk restaurang här. Hur kan detta vara möjligt, USA är ju i krig med Afganistan?

-This is America, svarar mannen på motellet.

Ja, USA är kontrasternas land.

Till sist en bilfråga. Vad är detta för vrålåk?

Bilmärke och modell? Modellen har tilkverkats under många år så årtalet har jag ingen uppgift om.

Keep on running!

 
Kändes denna post intressant och värd att kommentera går det bra här

#1 Linda - 2012-06-24 06:34:20

So greatly relieved that you made it to Wrightsville! This is --- I believe -- a 1980 Cadillac Coupe de Ville. The gold grill is a custom feature.

#2 Staffan - 2012-06-24 08:09:14

Hej Björn, det intressanta för mig är hur du varje dag med din obändiga envishet och fysiska styrka lyckas ta dig till ditt mål samt din beskrivning av den amerikanska vardagen under färden. En sådan vinkling ser man aldrig på TV.
Ser att du är anmäld till Jubileumsmaran, vi kanske ses där.

#3 Klas-Henrik Adergaard - 2012-06-24 08:45:40

Det förvånar föga att SvD har den attityd du återger i din krönika.

SvD är i mitt tycke vår bästa dagstidning men lider stort av att inte förstå de nya medierna. Karéns kommentarer visar hur ovana de är att förstå vad som lockar läsare på nätet. Sedan skall vi inte tala om design och övrig user experience på svd.se, som tyvärr lämnar mycket i övrigt att önska.

Vad roligt att det gått så bra för dig. Jag och min familj hoppas att vi får höra mer från dina resor och att det inte dröjer så länge till dess du sätter kurs mot nya mål.

Cost to Coast on the Coast (låter t o m klatschigt, CCC) skulle vara extremt, ur många perspektiv, men även extremt spännande. CCC betyder alltså att du skulle springa kust till kust i USA men att du gör det längs kusten. Ja, jag vet att det förmodligen inte är rimligt och möjligt, men rent marknadsföringsmässigt skulle det smälla riktigt högt.

Stort grattis till din suveräna prestation.

Klas-Henrik m. familj

#4 Lennart - 2012-06-24 09:04:58

Jag tycker att Fredric på SVD visar att de inte förstår vad du gör (snart har gjort). Två miljoner besökare på bloggen visar helt klart att du är värd en artikel.

Att en icke komersiell blogg, utan stöd av någon större tidning, har två miljoner besökare på 100 dagar kanske är en nyhet i sig :-).

Här hemma håller vi på att ladda upp inför Runrundan. Förstår att du inte hinner hem, eller överraskar du oss :-).

#5 Mattias - 2012-06-24 11:40:00

Jag har följt den här bloggen ända sedan starten i Oregon, ofta har jag läst den direkt efter mina träningspass.

För min del hade det nog räckt med bara löpningen, men det är nog själva berättelsen runt omkring som verkligen lyfter bloggen.

Slutligen vill jag så klart tacka för en bra blogg!

#6 Pär M - 2012-06-24 12:41:33

he he du skriver fel idag .
det är INTE långdistanslöpning du sysslar med.
Det är Ultralöpning du sysslar med (skärpning)
så där nu har jag klagat :-)

//Pär

#7 Sven - 2012-06-24 15:03:14

Jag tror att du kunde ha fått mångdubbelt antal unika besökare om folk bara hittade hit. Jag antar att de flesta av oss, som har besökt din blogg, är intresserade av löpning. Men, det mesta av det du skriver har ju faktiskt inte så mycket med löpning att göra. Du gör en kust till kust resa i USA i ett mycket långsammare tempo än om du hade åkt bil eller buss och berättar om vad som händer och vad du ser. Det borde kunna intressera många som är totalt ointresserade av löpning.

#8 bella - 2012-06-24 15:10:38

Har följt din blogg sen starten. Har haft som vana att läsa den på väg till jobbet. Tycker det är skämmigt av SvD, det du har gjort, är unikt och vad ska man säga, deras förlust inte din.

#9 Jan Suneson - 2012-06-24 15:42:52

Klas-Henrik Adergaard förslag Coast to Coast on the Coast låter som den maximala utmaningen. Utan att räkna på det skull sträckan bli runt 1800 mil. Följebil är naturligtvis ett måste. Det skulle ta 10-12 månader och säkert kosta över 500 000 kronor. Klimatmässigt är det nog genomförbart med start i februari i Florida. Löpemässigt skulle Björn klara det med följebil. Jag ställer upp som chaufför och billiga bilar har vi ju sett att det finns gott om :-)))
Det är inte bara på Svenskan som man är njugga. Jag har tipsat Expressen om målgången i morgon men inte fått någon respons. Björn är nog en av få inte soffpotatisar inom kåren och därför det ringa intresset.
Målgången är ändrad till 13.00 EST eller 19.00 svensk tid. Därefter följer sedvanligt dopp i Atlanten, middag på fin restaurang och två timmars bilresa till New York. Tidigt på tisdag morgon bör du kunna läsa om den. Det kommer också att bli en oväntad grej på den sista 18 km defilerings sträcka längs stranden.

#10 mialena - 2012-06-24 18:43:19

Tråkigt, SvD (et al.)!

Jag tycker såklart att det är roligt att läsa om tokstollens alla äventyr, men minireportagen om den vanliga amerikanen är jätteintressanta! En bild man inte ser så ofta. Några av figurerna har jag träffat på när jag bilat i Nevada men man möter ju såklart fler när man tar sig fram till fots. Blir jättesugen på något liknande, fast så långa dagsetapper som du gör skulle jag ha svårt för.
Keep running!

#11 Per P - 2012-06-24 20:46:15

Det var ett magsurt svar från den respekterade tidningen SVD, som alla läsare
av din fantastiska resa undrar vi vart papperstidningarna är på väg!
jag ser fram emot nästa år när du gör en Forrest Gump CC&CC! mvh Per

#12 Arnold - 2012-06-24 21:30:03

om jag har rätt så hade du EN DAG kvar !!!! wow Björn - starkt ! bara bocka och buga och säga GRATTIS till ett väl genomfört "långdistanspass" som heter duga !

#13 Hans - 2012-06-24 22:05:29

Heja dig Björn! Snart framme!
Har följt bloggen några veckor, underbar läsning. Men förvånansvärt surt svar från SvD, lågvattenmärke. Lycka till med de sista kilometrarna!

#14 Rune Larsson - 2012-06-24 23:10:18

Om detta att det finns en afganska restaurang intill militärbaserna: Afganerna är amerikanarnas vapenbröder i kriget mot talibanerna. De svenska soldaterna i samma krig patrullerar tillsammans med den afganska armén.

#15 Ola - 2012-06-24 23:28:17

Suveränt att få följa din resa!

#16 Janne - 2012-06-24 23:34:15

Björn, eftersom du i princip efterlyser kritik måste jag ifrågasätta dina/era räkneverk. Du säger att du har mer än 1000 unika besökare per dag i 100 dagar. Ponera för enkelhetens skull att du i snitt har 2000. För att komma upp i 2 miljoner besök ska dessa 2000 personer i genomsnitt gå in och läsa på bloggen 10 ggr per dag, vilket verkar otroligt.

I övrigt en grym bedrift du har gjort och mycket trevlig och intressant blogg att följa.

#17 Jan McNaught, Nampa, ID - 2012-06-25 00:39:24

I've been following you every day since March when I saw you in Ladd Canyon (near LaGrande,OR). Later my son Chris said he stopped and talked to you on his way to Salt Lake City from Nampa, ID. We admire you. Jan

#18 Björn - 2012-06-25 04:00:14

Linda:Yes a Cadilac but a Fleetwood Brougham.

Lennart: Kanske, kanske en Runrunda.

Rune: Ja, så ska man nog se saken.

Janne: Ja, två miljoner träffar (hits) låter orimligt. Har bett webmaster kolla upp saken. Däremot har jag över tusen unika besökare varje dag.

#19 Björn - 2012-06-25 13:54:55

Så här skriver webmaster (min son Nils) ang hits:

Nja, två miljoner stämmer inte. "Hits" är lite missvisande
i det här fallet, det betyder att om man tex. går in på en sida som har två bilder så kommer det registreras som "3 hits", dvs, 3 st nerladdningar från servern (först texten och sedan dom två bilderna).
Det som är intressant är "visits" vilket är över 1000 om
dagen. Även om det är långt ifrån 2 miljoner så är det ändå en väldigt bra siffra.


Kommentarer är inaktiverade för så gamla inlägg