Kommentarer på Dag 12: Byn där "alla" bär vapen


Jason Andreason på sin terränggående mc utanför macken i Glendale, Nevada. Observera pistolen i bältet.

Hästen är utbytt mot en fyrhjuling och salonen är en mack. Annars är det precis som i vilda västern. I det lilla samhället Glendale i Nevada bär de flesta skjutvapen.

Jag har precis avslutat dagens löpning och sitter på en stol utanför macken i Glendale. Folk kommer och går i en strid ström. Men är det inte något märkligt med människorna här? Är det vattenflaskor de bär runt midjan? Nej, det är ju skjutvapen!

Lite småskakis spiller jag ut mitt kaffe jag nyss köpt inne på macken. Jag morskar upp mig, börjar prata med en av  vapenbärarna, som visar sig ha norskt påbrå och heter Jason Andreason.

- Varför bär du pistol? frågar jag.

-Jag jagar, säger han först korthugget men blir sedan lite mer medelsam när han förstår att främligen är ofarlig.

Han berättar att pistolen har kaliber 9 mm och att han bär den för sin egen säkerhet. Han har dock aldrig behövt använda vapnet mot några människor, däremot skjuter han bland annat prärievarg, koyote. Efteråt får jag höra att den typen av jakt är olaglig.

-Får du gå in på macken med pistolen?

- Självklart. Och jag behöver inte dölja vapnet. Inget konstigt alls. Vi har liberala vapenlagar.

Sedan tycker han nog att jag blir för frågvis, gränslar hästen (mc:n) och drar iväg mot en av vattenhinkarna (pumparna). Sortin är stoartad- han stegrar hästen och försvinner iväg i vild galopp och lämnar efter sig ett  sand- och avgasmoln.

Efteråt kommer en av de anställda på macken fram till mig. Han har hört samtalet och berättar stolt att han minsann också har pistol. Den har han för tillfället gömt i bilen utanför, kvällstid har han alltid vapnet med inne på macken. Kunderna är inte alltid så pålitliga och det är problem med indianerna, dock inte alla, försäkrar han. Och så pekar han på en kille som just varit inne och köpt några öl.

-Han har en Magnum, säger han och på tonfallet förstår jag att det är något in i hästväg.

Plötsligt dyker en yngre kvinna upp men hon bär i alla fall ingen pistol. Men det gjorde hon visst! förstår jag senare. Hon jobbar också på macken och den anställde tycktes veta exakt vilka i samhället som har vapen.

En coast to coast-löpare som tvingats ge upp?

Landskapet jag springer i är trist, ökenlikt och trafiken på interstae 15 är ganska tät. Normalt skulle det vara helt ofarligt eftersom vägrenarna är mycket breda men under långa sträckor pågick vägarbeten varför jag ständigt tvingades rulla kärran vid sidan av vägen i lösgruset. Medvinden är mycket stark och det gäller att ha säkerhetslinan runt handleden så inte kärran sticker iväg.

Medvinden gör också att det blir väldigt varmt. Den starka vinden och den torra luften gör att avdunstningen från kroppen sker snabbt varför man inte märker att man svettas. Farligt, det gäller att se upp och dricka hela tiden.

MIn bror Jan som agerar följechaufför var idag ute och rullade lite på sina rullskridskor.

- Jag fick bromsa, annars skulle jag kommit upp i 60 km/timman och kunnat slå ihjäl mig.

Ja, farorna lurar över allt. Men ännu så länge har vi läget under kontroll, tror vi. Och några vapen har vi ännu inte behövt skaffa.

Dagens etapp: 45 km.

Keep on running!

 




Kändes denna post intressant och värd att kommentera går det bra här

#1 Per S - 2014-05-06 10:07:54

Vilka fantastiska skildringar du skriver Björn. Blir lite "readers high" över det hela tycker jag.

#2 Ulf - 2014-05-06 10:35:12

Sorgligt med deras "måste ha rätt att försvara sig" attityd. Leder ju bara till elände.
Bodde du på motellet i Glendale? Såg minst sagt bedagat ut på Google maps.

#3 Michael - 2014-05-06 11:11:30

Håller med Per S till 100%. Hoppas Björn orkar leverera underhållande läsning hela vägen till östkusten.

#4 Jimmy Pervik - 2014-05-06 12:11:18

Alltid lika spännande att läsa. Du får säga till nästa du möter att: "this town us not bug enough for both of us...stranger... :)))

#5 Oliver - 2014-05-06 14:31:44

Det måste finnas mycket rädsla i ett samhälle där nästan alla bär vapen? Apropå vem som är skakis eller ej.

Fantastisk skildring!

#6 JB - 2014-05-06 16:16:54

Vad kul att följa dig och läsa dina intressanta berättelser. Som löpare hade jag gärna fått ännu mer info om din löpning genom att du laddade upp färdspåret på typ jogg, garminconnect, runkeeper eller motsvarande och länkade från bloggen. Då skulle man kunna få en ännu bättre känsla för tempo och strecka (och kanske t om puls) i mot/medvind och uppför och nedför.

#7 Björn - 2014-05-07 06:50:52

Ulf: Kul att du kollade upp skunkmotellet i Green River! Nej, vi bodde inte där för vi trodde att det var stängt så vi låg tre nätter inne i Las Vegas och jag fick skjuts ut av Jan till de olika startplatserna. På nätet framgick inte om motellet var igång men det var det. När Jan upplyste ägaren om detta var denne inte det minsta intresserad av att ändra informationen. Konstigt, mycket info hämtar vi just från Google Maps.


Kommentarer är inaktiverade för så gamla inlägg