Kommentarer på Dag 41-42: Knarkstat med hänsynslösa poliser


 

Nej, det är ingen hashplanta hotellägaren Lupe i Sedgwick håller i handen. Men i de två husen längst till vänster i bakgrunden säljs marijuana fritt till alla som fyllt 21 år.

I nästa vecka kommer knarket att flöda fritt i Sedgwick, Colorado. Den fattiga staden med 180 invånare i nordöstra hörnet mot gränsens till Nebraska har beslutat att släppa marijana helt fritt.

Är dom fullständigt galna i Colorado? Nej, naturligtvis inte men man kan undra hur beslutsfattarna resonerade i Sedgwick. Marijana är tillåtet för medcinskt bruk i hela  Colorado men i vissa städer kan vem som helst köpa knarket, enda villkoret är att du fyllt 21 år. Och alla får odla några plantor för eget bruk.

Sedgwick, som jag besökte igår, är en av städerna som nu släpper drogen fri, tidigare har man "bara" sålt på recept. Stan är helt under isen, skolan bommade nyligen igen och det enda som finns där är ett sekelskiftshotell med 15 rum, en krog och en frisersalong. Och så marijanabutikerna. Hotellägaren, som är en fd spansklärare, är kluven. Hon är visserligen helt emot marijana men kommer nu troligtvis indirekt att tjäna storkovan. När försäljningen släpps fri kommer folk från hela USA åka till lilla Sedgwick, ta in på hotellet och köpa mat i den livsmedelsbutik hon snart öppnar. Och påpassligt nog köpte hon ett fallfärdigt hus tvärs över gatan som nu köpts av stans marijanaförsäljare. Stora växthusodlingar av marijana planeras också. Kanske blir det som på guldruschens dagar; spriten och hororna tar över innan stan klappar ihop?

Det märkliga med just Sedgwick är att de andra små städerna i countyt är helt emot marijanan. Men marijana som köpts i Sedgwick kan brukas i hela countyt, ja i hela Colorado. Men åker du över gränsen till Nebraska, ja då åker du dit.

Jag har tidigare berättat att jag aldrig blivit så illa behandlad av polisen som just i Colorado, ja rent av trakasserad. Priset togs i går då jag sprang på motorvägen utanför Sterling.

-Dont´t argue, I´ll put you in jail!, skrek den tjocke lille trafikpolisen till mig.

Jag hade talat med honom i en minut och han hotar mig med fängelse. Skandal! Jag blev inte det minsta rädd och kände att det var jag som avgick med segern även om jag tvingades av vägen.

Vägens riddare. Lite mat och frukt fick jag av Paul Herrera kort efter det brutala polisingripandet.

På landsorten verkar det finnas alldeles för många poliser och dom har inget att göra. Ta countyt Sedgwick med 2 400 invånare som exempel. Där finns en sheriff och fem underordnade. Fast när knarket kommer till byn måste nog styrkan utökas!

Äntligen Nebraska. Nu känns det som jag kommit in i civilisationen och lämnat vilda västern.

Keep on running!

 

 

 




Kändes denna post intressant och värd att kommentera går det bra här

#1 Thorbjörn S - 2014-06-05 09:35:48

Bra kämpat, Björn.
Colorodo verkar ha varit en ovanlig "seg" och utdragen historia

#2 Christer - 2014-06-05 10:06:18

Intressant och lärorikt som vanligt. Kluven syn på marijuana verkar de ha, undrar hur det slutar. Hoppas du klarar dig undan arga poliser ett tag. Nationaldag imorgon, så får du hitta lite Svensk mat och hålla flaggan högt. / Christer

#3 Enrico - 2014-06-05 11:38:30

Jag har en liten webcam i hjälmen när jag cyklar. Den tar lite plats och lite ström. Brukar filma när jag cyklar till och från jobbet. Kul att ha dessa filmer och titta på ibland och minnas tillbaka på väder och annat.

Hade varit kul om du haft en sån cam fram på vagnen. Du hade inte behövt filma 7 mil varje dag, men kanske vissa partier. Hade varit guld värt att få se polisen. Du kunde till och med ha kontrat med orden "Mister policeman, I am right now broadcasting this conversation live on internet". Du hade fått tusentals gillamarkeringar.

#4 ed. - 2014-06-05 12:19:07

@enrico Kul idé, förutom att det i vissa delstater är förbjudet att spela in utan de medverkandes tillåtelse...

#5 Sten - 2014-06-05 16:04:34

Bara att stanna hemma i Sverige och springa om du ändå tycker så illa Om Colorado.
Tråkigt och inspirationslöst inlägg.

#6 Anders i Omaha - 2014-06-05 16:32:34

Välkommen till Nebraska Björn! Förhoppningsvis blir veckan som kommer lite lugnare på väderfronten än veckan som gick.

#7 Björn - 2014-06-05 17:06:46

Torbjörn: Ja, verkligen. Aldrig mer Colorado som löpare.
Christer: Ska nog inte behöva bli några större problem med polisen framöver. Har fått en viss vana att hantera polisen. Dessutom inte längre aktuellt att springa på Interstate (helt förbjudet i Nebraska och i de flesta andra delstater jag nu kommer till).
Enrico: Kul idé. Mitt "vapen" är kameran men denna gång missade jag bilden på polismannen.
Sten: Jo, så kan man ju också se på saken. Det positiva med Colorado var ändå den storslagna naturen även om den var svårsprungen. Men Colorado vill jag inte ha ogjort.
Anders: Skönt att höra. Här har ju annars varit en hel del tornados senaste tiden. Vädret är det jag fruktar mest.

#8 Rick - 2014-06-05 17:34:12

A´ propå väder.
Har du råkat ut för rejält åskväder någon gång och i så fall hur agerade du då? Om inte vad har du för strategi om det händer?

#9 Björn - 2014-06-06 06:32:41

Rick: Har råkat ut för alla vädertyper, t o m en tornado. Har nog ingen strategi men brukar kolla vädret innan på tv och på yr.no. Jag springer även om det ösregnar men är det åska försöker jag hålla mig inomhus. Just under detta löp har jag haft väldig tur med vädret, bara en dag med snö.
Det läskigaste var när jag var i utkanten av en tornado i South Dakota 2010. Borde inte ha gett mig iväg på morgonen eftersom man varnat för tornado. Mycket otäckt; enorm blåst, kraftigt regn och sedan hagel, blev räddad in i en bil. I år ska jag vara försiktigare.


Kommentarer är inaktiverade för så gamla inlägg