Kommentarer på Dag 43: Här kryllar det av banker


Bankdirektör Robert A Sestak utanför Adams Bank & Trust i Brule, en spökstad i Nebraska med 300 invånare. Här finns knappt någon affärsverksamhet förutom banken.

I Sverige finns det fyra stora banker men knappt några små. Här vimlar det av småbanker i varenda håla. Ändå har 10 000 banker försvunnit i USA under de senaste 30 åren.

Jag stannade idag till i Brul, Nebraska, i förhoppningen om att finna en restaurang eller livsmedelsaffär. Men här fanns i princip inget. Varenda affär hade klappat igen, caféet förra året och skolan för tio år sedan. Finaste byggnaden var postkontoret och så banken. Så där ser det ut i många små samhällen på den amerikanska landsbygden.

När jag står utanför banken och lagar en punktering kommer bankdirektören ut och ger mig en flaska vatten. Jag frågar honom vad det kan bero på att det finns så många  lokala banker i USA.

-Kunderna är trogna sin bank. Men skulle den här banken, som är familjeägd  och har 14 kontor i Nebraska och Colorado , bli uppköpt hade vi nog inte funnits kvar, berättar han.

Trots bankdöden finns det otroligt många banker kvar, cirka 7 000. Det ska vara det lägsta antalet sedan 30-talet. Uppköp men också konkurser är orsaken. En nedläggningsvåg pågår också bland postkontoren.

En uppenbar skillnad mellan svenska och amerikanska banker är att man fortfarande använder checkar. Ganska märkligt i detta kredikortens förlovade land. Och så är många banker drive-in-banker, kunden behöver aldrig gå ur bilen.

Det har börjat bli ganska varmt, uppåt 30 grader men jag brukar inte ha problem med värmen. Idag låg vätskeförbrukningen på 7-8 liter. Utanför Ogalalla körde jag torrt men lyckades fixa vatten inne på en verkstad för lantbrukare. Problemet med punkteringarna fortsätter och reservslangarna är snart slut. Kanske kan jag köpa nya i morgon då jag når North Platte. Dessbättre verkar det fungera med slime, som jag fyllt en av slangarna med.

Dagens distans: 67 km

Keep on running!

.

 

 

 
Kändes denna post intressant och värd att kommentera går det bra här

#1 Thorbjörn S - 2014-06-06 11:23:52

Nu är det inte långt kvar till Göteborg;-)
Thorbjörn

#2 Arnold - 2014-06-06 17:13:17

snart är halva distansen tillryggalagt Björn - otroligt - du är en tuff person - ser alltid möjligheterna och aldrig hinder - bra med daglig reportage över de platser och människor du möter - och sedan dessa snutar sicket släkte ! varför är många så arga? nåväl skit i de - man får en bra nutidshistoribeskrivning över USA av idag - Följer dig dagligen och läser dina blogg - roligt med alla bilder. Att du har tid och ork för det. Löp väl !!

#3 Jan Suneson - 2014-06-06 17:20:18

Kanske är det dags att dra ner på tempot. Du vann en halv dag igen och i morgon när du når North Platte ligger du väll två dagar före schemat

#4 Johan R - 2014-06-06 21:20:29

Kul med dina personliga reflektioner. Lustigt med en bank i ett samhälle med 300 personer och att det finns drive-in-banker. Det vore ju som om det fanns en bank i Helgum eller Bollstabruk.


Kommentarer är inaktiverade för så gamla inlägg