Kommentarer på Dag 45: Svenskt rekord till Gothenburg!


2014: Long Beach, CA - Gothenburg, NE på 45 dagar. Nytt svenskt rekord!

2012: Seaside, OR-Gothenburg, NE på 48 dagar

2010: Westport, WA- Tybee Island, GA på 52 dagar.

2007: Florence, OR- Virginia Beach, VA på 49 dagar.

Ett nytt svenskt löparrekord sattes idag. Det nya rekordet på sträckan Stilla Havet - Gothenburg, Nebraska är nu 45 dagar, en sänkning med tre dagar.

Äntligen Gothenburg! Under alla mina fyra coast to coast har jag passerat Gothenburg. Och varje gång har jag hoppat framför skylten vid stadsgränsen. Egentligen har jag varit här fem gånger, en gången i samband med en halvmara.

Varför just Gothenburg av alla städer? Första gången, 2007, var det en ren slump. Men eftersom jag är född och uppvuxen i Göteborg var det ändå lite speciellt att komma till denna stad med drygt 3 000 invånare och med svenska rötter. Jag lärde där känna stadens motellfamilj, Diana Rhae  Unterseher och Terry Jessen. Vänskapen har bestått och jag bor just nu på deras lyxiga motell Comfort Suites i Gothenburg.

Jag var idag lite rörd när jag sprang in i stan. Jag var också på skämthumör och sa på svenska till grabben bakom disken på mcDonalds:

-Jag vill ha en liten kopp kaffe, utan grädde, och en mjukglass i en bägare.

Naturligtvis förstod han inte vad jag sa. När jag på engelska berättade att jag var svensk och född i Göteborg blev han inte så mycket klokare. Sverige och Göteborg var okända begrepp för honom, likaså att amerikanska Gothenburg grundats av en svensk utvandrare (Olof Bergström 1882). Hans jobbarkompis, 17 år, visste däremot att Gothenburg har svenska rötter och att det finns en stor stad i Sverige som heter Göteborg.

-Det fick vi lära oss i skolan.

Det är rena svenskbygder jag nu springer i. Många kommer fram till mig och berättar att de har svenskt påbrå men få har varit i Sverige. Under löpet 2010 träffade jag en äldre kvinna och man i en kyrka här i Gothenburg och både talade bra svenska. Det var nog en av mina starkaste upplevelser jag haft under alla dessa coast to coast.

Löpningen går fortsatt bra men jag har problem med punkteringar. Jag vet inte hur jag ska lösa detta, taggbuskarna är förskräckliga. Jag har hällt i slime i bakdäcken och det fungerar på ett hjul men inte på det andra. Måste snarast uppsöka ett proffs.

Dagens distans: 61 km

Keep on running!
Kändes denna post intressant och värd att kommentera går det bra här

#1 Michael - 2014-06-08 09:11:15

Grattis till rekordet! Hoppas du hittar en lösning på punkteringsproblemet.

#2 bureborn - 2014-06-08 10:46:43

Grattis tll rekordet! Och till en härlig resa! Efter att ha utövat bloggpaus under en period har jag läst ikapp och gläds åt att din kropp stark bär dig mil efter mil, trots artrosspöket. Och vilka upplevelser du samlar! Punkteringar och ettriga poliser är jag gärna utan, men så mycket annat låter fantastiskt.

#3 Martin - 2014-06-08 14:49:14

Har du övervägt mera punkteringsskyddade däck? Dessa tex rullar rätt bra http://www.wiggle.co.uk/continental-gatorskin-road-wire-bead-tyre/

Lite mer tröga men slipper du punka varje dag så..

#4 Ric - 2014-06-08 18:21:30

Har du diskuterat däckfrågan med andra kust-till-kust-löpare och vad har i så fall de för åsikter om punkaproblemet? Hur gjorde Rune?

Ett litet önskemål: Det hade varit kul om också gästböckerna översattes och att man i den svenska även kunde läsa de amerikanska inläggen och tvärtom.

Har för övrigt blivit beroende av din sida. Det blir tråkigt när du går i mål.

#5 Mats-Erik - 2014-06-08 20:41:08

Jag är också beroende, första sidan jag kollar varje morgon

#6 Björn - 2014-06-09 05:43:18

Michael, Martin och Ric: Det är säkert slime jag ska ha i. Nu verkar det som om det funkar på båda bakhjulen och idag köpte jag mera slime för att också ha i framdäcket. Som mest har det suttit 5-6 taggar i vardera däck och då går det inte att hålla på med laglappar. Rune kände först inte till slime men fick sådant i sina slangar senare och det fungerade perfekt för honom. Jag tror att de originaldäck jag har inte är särskilt bra mot punkteringar. Cykelaffärer är inget som vimlar av här men kommer jag till någon välsorterad ska jag byta rubbet. Däremot tror jag att däcken denna gång tillskillnad från löp nummer två kommer att hålla rent slitagemässigt, tidigare låg jag riktigt illa till och just däcken höll på att stoppa löpet mot slutet. Nyligen satte jag på ett helt nytt bakdäck och lite senare ska jag skifta det andra bakdäcket med framdäcket som inge slits lika mycket.

Mats-Erik: Det var roligt att höra!


Kommentarer är inaktiverade för så gamla inlägg