Kommentarer på Dag 54: Rullar på i gamla hjulspår


2014. Här på restaurangen i Palmyra, NE, har jag varit tidigare. Ny ägare, ny meny och wifi är årets nyheter. Trevligt att komma tillbaka, dessutom blev jag bjuden på lunchen.

2012. Samma restaurang och samma baby jogger två år tidigare.

Ska jag efter Nebraska springa i Iowa eller Missouri? Det har varit den stora frågan den senaste tiden i mejväxlingen med Jan. Nästan som att välja mellan pest eller kolera.

Nej, Iowa tillhör inte mina favoritstater. Skälet är enkelt; vägarna är hårt trafikerade, vägrenarna är grusade och vid varje möte måste jag ut i gruset. Dessutom är landskapet kuperat, "rolling hills". Tyvärr gäller samma sak i Missouri. Ruttplaneraren Jan fick annars en beställning på att dra upp en rutt för just Missouri men när jag såg den blev jag tveksam. Det var alla "Runemotellen" som fällde avgörandet.

"Runemotell", vad är det? Jo, det är ett uttryck Jan och jag använder för all usla, nergångna motell från 50- 60-talet, dom som ultralöparen Rune Larsson är så förtjust i. Finns skylten color tv kvar blir han alldeles lyrisk, själv ser jag sällan charmen i dessa motell där man får dålig valuta för pengarna. Missourirutten hade för många Runemotell så därför blir det Iowa igen, för femtioelfte gången. Dessutom var de risk för 7-milare och Stevar, något jag helst slipper. Nästan blåkopia på Nebraska och Iowa med andra ord.

-Springer du samma rutt som tidigare? är den vanligaste frågan jag får när jag berättar att detta är mitt fjärde coast to coast.

-Nej, brukar jag svara. Men det stämmer ju egentligen inte riktigt.

Många tycker säkert att det är fantasilöst och tråkigt att rulla på i samma gamla hjulspår. Men det är det abosolut inte, snarare tvärt om. Underbart att känna igen sig, veta vad som dyker upp bakom nästan kurva, hur motellet är, äta på samma restaurang och kanske rent av träffa samma människor jag mött några år tidigare. Så nu längtar jag efter Iowa, trots det där förtretliga väggruset.

Ung ultralöpare. 26-årige Pete Kostelnick, Lincoln, NE gjorde mig sällskap längs Nebraska hwy 2 idag. Dagen innan hade han sprungit 130 km (80 miles) på ett löpband! Han förbereder sig inför Badwater,"världens tuffaste löpartävling" som är 217 km (135 miles) och går i Death Valley, CA.  

Värmen har kommit till Nebraska, idag 28 grader på eftermiddagen och i morgon ska det bli över 30. I kombination med hög luftfuktighet börjar det bli ganska tuffa förhållanden. Jag verkar ändå klara mig bra i värmen. Hellre värme än kyla. Men mina handwarmers köpta på Clas Ohlson vågar jag inte kasta. Men kanske dags imorgon att testa min nya hitech löparkeps? Doppar man den i vatten ska den fungera som ett kylskåp.

Dagens distans 53 km

Veckans distans: 341 km

Keep on running!




Kändes denna post intressant och värd att kommentera går det bra här

#1 Jan Suneson - 2014-06-16 10:19:45

Här är en god nyhet för Björn när han vaknar. En liten bit av Highway 2 var fotograferad 2014 och man hade asfalterat vägrenen sen Björn var där 2012. Om det gäller hela vägen 400 km genom Iowa vet jag inte.


Kommentarer är inaktiverade för så gamla inlägg