Kommentarer på Dag 55: "Google bästa hjälpen"


Det är mellanbrodern Ragnar som sköter översättningarna. Ett tidsödande men viktigt jobb eftersom jag har hundratals läsare bara från USA. Ragnar fungerar också som faktagranskare och korrekturläsare.

Så här skriver han själv om sin dagliga syssla:

Ända sedan Björn började springa i USA har jag skött jobbet med att översätta hans texter på bloggen till engelska. Björn är en skicklig skribent med ett helt liv som journalist bakom sig. Snabbt och lätt får han ihop texter om sina äventyr, på svenska.

Men i USA blir det svårare med bloggen. När han springer där träffar han folk som blir nyfikna och vill läsa om honom. Visst kunde han med stor möda få ner texterna på engelska men det skulle ta tid och ork från hans riktiga jobb som löpare.

Bättre då att anlita någon som har mer vana av att använda främmande språk. Som tur är har han en bror som varit språklärare hela sitt liv. Jag har jobbat som lärare i engelska och tyska på högstadiet och älskar språk. När jag accepterar att göra översättningen av bloggen under ett coast to coast vet jag att jag har framför mig nästan en timmes jobb varje dag i 100 dar men det är ett roligt jobb och det får mig att hålla mig up to date med modern engelska.

Det kan verka otrendigt att använda en gammal stofil på 70 till att skriva på en blogg. Kan han klara av att skriva levande nog för att hålls intresset uppe? Som läsare av Björns blogg ser ni att han själv inte försöker vara trendig och förfalla till en modern, slapp jargong. Nej, ett korrekt språk ska gälla både för svenska och engelska.

Svensk skola har rykte om sig att släppa ut elever med mycket goda kunskaper i engelska. Men det som undervisas är brittisk engelska och jag är en stor älskare av det lite snobbigt brittiska. Många amerikaner imponeras av det brittiska och kan nog ofta finna att mitt ordval och mitt sätt att skriva är lite komiskt. Det blir lite Monty Python över det med ibland gammaldags uttryck i fel sammanhang.

Den bästa hjälpen en översättar kan ha är Google. Är man osäker på en fras kastar man bara in den i sökmotorn. Får man då några miljoner träffar kan man vara ganska säkert på att det är hyfsad engelska. Tyvärr har man ingen aning om det är amerikansk eller brittisk. Särskild nytta har jag av Google när texterna handlar om träning och löptekniska saker. Sådana facktermer är inget jag kan och jag tror att de ofta är kortlivade modeord som snabbt byts ut mot nya trendigare ord.

Kunde jag inte lika gärna använda Google fullt ut och köra texten i Google Translate? Visst går det. Jag måste erkänna att programmet blir allt bättre och klarar nu det mesta. Men Björns kåserande stil med lite konstiga ordvändningar knäcker programmet. Då måste någon gå in och rätta i efterhand och det är ett dötrist jobb.

Samarbetet mellan mig och Björn löper smidigt. När han på kvällen lägger ut sin text får jag den precis lagom till morgonkaffet. Efter någon timme har han tillbaka den översatta texten och kan lägga ut den på bloggen. Vi har så bra synkade hjärnor att det är sällan jag behöver be honom om något förtydligande och han behöver aldrig ändra något jag skrivit.

Precis som Björn är jag ofta på resande fot. Tack och lov att jag har mobilt bredband. Jag behöver inte som Björn jaga Wi-Fi på bibliotek eller restauranger. Tyvärr har ju operatörerna klantat sig så att det inte funkar i utlandet. Därför hade jag svårt med översättningen när jag var utomlands för en tid sedan.

Jag ser fram emot att få följa Björns väg mot Atlanten och få hjälpa honom med de kommande 50 intressanta reportagen om det märkliga landet i väster.

 




Kändes denna post intressant och värd att kommentera går det bra här

#1 Erik - 2014-06-17 00:33:51

Strålande jobb du gör Ragnar, fortsätt med det!

#2 Markus B - 2014-06-17 08:50:46

Hej, Ragnar!
Tack för dina insatser. Med din hjälp har mina löparvänner i Spanien fått upp ögonen för Björns äventyr.

#3 Ingmarie - 2014-06-17 22:41:39

Måste börja testa det igen. Provade förr men det blev mest heltokigt. (Å andra sidan väldigt skoj också. ;-) )


Kommentarer är inaktiverade för så gamla inlägg