Kommentarer på Dag 62: Rullar i Amishland


 "Amish buggy" i West Growe, Iowa. Det är som att förflyttas över 100 år tillbaka i tiden när man ser dessa hästdragna kärror.

Likheterna mellan mig och Amishfolket är inte slående. Men ett har vi gemensamt: vi far fram med våra kärror- jag med hjälp av muskelkraft, de med hästkraft!

Jag är i staden Bloomfield, en av de största Amishkommunerna i Iowa. Det är först i Iowa jag stöter på på denna religiösa grupp, som lever på ett ålderdomligt sätt och skyr moderna påfund som t ex el och motorfordon. Klädseln (ålderdomlig), språket (gammaldags tyska) och de hästdragna kärrorna är omistkännliga tecken.

Iowa är annars inte någon utpräglad Amishstat, här ska finnas 7 000 och i hela Nordamerika 300 000 varav de flesta finns i Pennsylvania, Ohio och Indiana, stater jag senare kommer att rulla i.

Jag har pratat med många vanliga amerikaner om Amish och hör aldrig något nedsättande. De är respekterade i det amerikanska samhället trots att de i stora stycken lever utanför men här i Bloomfield såg jag en Amishfamilj med fem barn äta på Pizza Hut. De tre flickorna hade liksom mamman huvudbonat och pappan ett yvigt skägg. Barnen satt som tända ljus och ingen tittade på tv-skärmarna uppe i taket.

Jag vill gärna intervjua någon ur Amish men har hört att det kan bli svårt, särskilt att ta en bild. Nu skäms jag när smygfotograferar. Kanske dyker det senare upp ett naturligt tillfälle, Amish säljer ofta frukt och grönsaker på sina gårdar.

Minns du polisen i Colorado som hotade mig på motorvägen med orden; "Don´t argue, I´ll put you in jail"? Efter incidenten anmälde jag honom för olämpligt uppträdande och nu är ärendet "utrett". Resultatet blev som väntat; ingen åtgärd, polisen säger sig inte veta vem som stoppat mig trots att de fått exakt tidsangivelse och plats, dessutom en bild på polisbilen. Ärendet har bollats mellan ett antal olika polisdistrikt och polisgrupperingar och mejlväxlingen har varit intensiv.

Jag misstänker att polisen vet vilket rötägg som stoppade mig och att denne agerat på egen hand, helt utanför lagens råmärken men att man vill skydda personen. Mitt förtroende för polisen i USA i största allmänhet är lågt. Jag har aldrig blivit hjälpt och de flesta "ingripanden" har varit omotiverade. I Nebraska och Iowa har jag dessbättre knappt sett en polis.

Jan frågade igår vad som kommer att hända mig i morgon men ingen nappade. Jag gör ett nytt försök: vad händer imorgon?

Dagens distans: 42 km

Keep on running!




Kändes denna post intressant och värd att kommentera går det bra här

#1 ed. - 2014-06-24 06:50:25

Imorgon korsar du Mississippi?

#2 Fredrik II - 2014-06-24 07:37:19

Du springer in i Missouri? Mississippi blir för långt för en dag...
Du kanske ska hälsa på The King i Graceland :)

#3 Per S - 2014-06-24 08:21:36

Björn - du passerar 300 mil under detta CTC-löp i morgon, men det kanske är någon annan händelse som du avser?

Har du pratat med någon Amish under något av dina tidigare löp?

#4 Lance Legweak - 2014-06-24 11:40:02

Har en fråga om doping. I Sverige är vi väldigt blåögda och utgår från att ingen är dopad förrän det är bevisat, men när man pratar med personer från andra länder är de flesta helt övertygade om att löpareliten är lika dopade som cyklisterna.

Du själv har kanske inte blivit misstänkt, men har du haft dopingdiskussioner någon gång med amerikaner under något av dina löp? EPO är ju nästan omöjligt att spåra.

#5 Björn - 2014-06-24 14:36:21

Ed; nästan rätt men först på torsdag.
Fredrik II: Rätt! Det blir två dagar i Missouri. Först var det planerat hela Missouri och inget i Iowa. Missouri ska visst vara ännu backigare än Iowa. Graceland stämmer ju nästan ocksp eftersom jag ska idag till en Memphis, dock inte "riktiga" Memphis i TN.

Per S: Också rätt även om det inte var de 300 milen jag tänkte på.

LL: Jag har under mina drygt 30 år som långlöpare på amatörnivå inte kommit i kontakt med dopning eller hört om någon som ägnat sig åt detta. Skulle dock inte förvåna om det även i något enstaka fall kan förekomma i amatörkretsar, bland eliten gör det säkert det eftersom det även inom långdistans handlar om pengar, dock inte så mycket som inom andra sporter. Nej, jag har inte diskuterat med amerikaner om dopning.

#6 Delbert Liggett - 2014-06-25 05:04:18

Hi Bjorn I am the guy with Donna That talked to you at McDonald's in Centerville, ia Sunday.WE had lots of Question's .Thank you for answering them. Hope you can go back to your country and tell That United States people treats you good. I was wondering if you have also ran across other country's and how that was?Good Luck and be Safe!


Kommentarer är inaktiverade för så gamla inlägg