Kommentarer på Dag 67: Amerikansk gästfrihet


Hedersgäst vid en familjeträff, family reunion på motellet. Det var familjen Lowder som samlats i samband med en begravning av Vivan D (Clauson) Lowder. Efteråt bad man för mig.

Jag blir nästan hälsad som om jag vore Mesias själv. Jag blir bjuden på middagar, folk vill bli fotograferade tillsammans med mig, bilar stannar och jag får vatten, folk sticker till mig dollarsedlar och idag blev jag inbjuden till en family reunion.

Det verkar inte finnas några gränser för den amerikanska gästfriheten. Ibland brukar vi i Sverige säga lite föraktfullt att den är ytlig, att det är svårt att komma amerikanen in på livet. Men själv uppfattar jag gästfriheten som uppriktig och jag tycker nog att amerikanen i gemen är väldigt öppen.

Skulle du kunna tänka dig att en främling i Sverige bjuds in till en familjeträff, en sk family reunion som är så vanliga här i USA? Nej, jag har svårt att tro det men vid ankomsten till motellet här i Canton, Illinois, fick jag vara med och blev bjuden på middag och trevligt sällskap. Och så bad en pastor för mig. Stort, jag kände mig hedrad och rörd.

Bilfirman Howard Motors  i New Philadephia startade på 30-talet och har varit i familjens ägo i fyra generationer. Det blir Jonathan, 37, som tar över när  pappa John, 67, slutar.

Nedlagda bensinstationer finns det gott om i USA. På min långa väg idag från Macomb till Canton tog jag matpaus i New Philadelphia, ett litet samhälle med några enstaka hus och en nedlagd mack med begagnad bilhandel.

-Kom in och sätt dig och ät din macka på vårt kontor, där är det mycket svalare, hälsade bilhandlaren John Howard.

Och så fick jag höra firmans långa historia. Här, mitt ute på bonnvischan, har det sålts begagnade bilar sedan slutet av 30-talet, en och annan Volvo ockå, mycket bra bilar, enligt John. Bensinrörelsen las ner 2000, för mycket regler, krångel och monopolbolag men John n skulle gärna vilja återuppta bensinförsäljningen.

-Först var macken under City Service, sedan Gulf och den slutade som Hamico (BP).

Själv bombaderas jag av frågor om Sverige, främst av sonen som verkade vara bra påläst. Det svenska sjukvårdssystemet  intresserade dem och jag får också många frågor av andra amerikaner om just vår sjukvård. Björn Borg, Volvo, sjukvården och våra höga skatter, verkar många känna till här.

Löpningen gick i början tungt i den höga luftfuktigheten, jag drack uppåt tio liter vätska. Men andra halvan, när jag insåg att jag var i tidsnöd, gick fantastiskt bra. Och vad som är ännu bättre- nackspärren har släppt och är nästa borta!

Det här fängelset i Fulton med två celler var i bruk ända in på 1930-talet. Jag behövde inte ta in här eller sova på bajamajan för jag hade bokat ett motellrum.

Dagens distans: 65 km.

Keep on running!




Kändes denna post intressant och värd att kommentera går det bra här

#1 ed. - 2014-06-29 08:35:37

(Det ser ut som om det är dags att putsa kameralinsen, bilderna ser suddiga ut på vänster sida. Använd gärna kleenex.)

#2 Björn - 2014-06-29 08:50:14

Otroligt vad du är uppmärksam! Trodde det var fel på nya kameran . . .

#3 Erik - 2014-06-29 10:06:10

Jag minns när du sov över på en offentlig toalett, eller om det var en dusch. Folk bankade på dörren. En klassiker. Var och vilket år var detta?

#4 Axel - 2014-06-29 15:55:07

Erik:

http://www.suneson.se/kom.php?id=1471#formular

#5 Björn - 2014-06-29 16:00:41

Ja där sov jag på en toa. Först gången var dock 2007 på en campingplats i Nebraska..

#6 Axel - 2014-06-29 16:46:03

Ja, om toabesöket i Nebraska går det att läsa bland kommentarerna i den där länken.

#7 Rick - 2014-06-29 19:05:26

Hmm"....................

Hur var det nu, vad hade du för tekniska hjälpmedel på ditt första coast to coast?

#8 Björn - 2014-06-30 07:15:53

Rick: Papperskartor och en vägmätare (ej gps) och bärbar dator. Just gps är ovärderligt, risken för felsspringningar har minskat och jag säger: aldrig mer papperskartor.

#9 Jan H - 2014-06-30 09:39:51

Alltid lika roligt varje morgon att få läsa din blogg.
Blr så inspirerand att springa lååångt, men kanske inte 500mil. Kämpa på!


Kommentarer är inaktiverade för så gamla inlägg