Kommentarer på Dag 84: Rattfyllerister ett jätteproblem


Föraren av trehjulingen var nykter men inte föraren av bilen, en Hummer. Här grips hon på en parkeringsplats av lokalpolisen i Lisbon, Ohio. En halvtimma innan stoppade samma polis mig men jag slapp arresten.

Berusade bilförare är ett mycket större problem i USA än i Sverige. Ändå har man här betydligt generösare promillegränser. Det är just rattfylleristerna som är mitt största hot.

Varje år arresteras 1,4 miljoner amerikanska bilförare för att de kört berusade. Idag blev jag vittne till ett sådant ingripande. Jag hade stannat till vid en liten livsmedelaffär längs vägen och medan jag var inne för att köpa en kall dricka såg jag plötsligt blinkande blåljus ute på parkeringen.

Herregud, har lokalpolisen inget annat att göra än att trakassera allmänheten, var min första tanke. Jag kände igen polismannen, han hade helt omotiverat stoppat mig en halvtimma tidigare.

Men på parkeringsplatsen var det allvar. Den cirka 40-åriga kvinnan i Hummern var riktigt i gasen. Hon gestikulerade vilt, tände och tappade den ena cigaretten efter den andra och hade svårt med balansen. Snart dök maken upp men han verkade mest intresserad av att bilen var ok.

Jag läser att cirka 18 000 personer i USA dör varje år i alkoholrelateade trafikokyckor, i Sverige handlar det om strax under 100. I förhållande till folkmängden är alltså problemet mycket större i USA med en befolkning på drygt 300 miljoner. Ändå har dödstalen sjunkit kraftigt under senare år.

Reglerna varierar något mellan delstaterna. Men promillegränsen är 0,8 mot 0,1 i Sverige. För yngre förare och yrkestrafiken är reglerna något strängare.

Att många kör rattfulla förvånar mig inte. Här vimlar det av barer, dom ligger ofta en bit utanför stan och för att ta sig dit måste man åka bil. Häromdagen satt jag på en sådan bar och pratade men en smått berusad man- utanför stod hans motorcykel!

Och så lite gladare tongångar. Mina nya tajts fungerade perfekt under dagens löpning. Ingen svett i brallorna och "infanterielden" är släkt. Dom var dessutom riktigt sköna, nästan samma lätta känsla som att springa i ett par mycket lätta träningsskor.

Jag säger grattis till Jessica Goldman, som idag avslutade sitt löp San Francisco-New York. Det blev visserligen inget världsrekord men gör hon ett nytt försök finns chansen. Hon har kapaciteten och nu också erfarenheten. Ändå tror jag att man måste ha följebil och en stor stab för att lyckas.

Dagens distans 58 km

Keep on running!




Kändes denna post intressant och värd att kommentera går det bra här

#1 ed. - 2014-07-16 07:27:31

Jag tycker att du ska vara glad över att polisen stoppar dig för att kolla om det är ett barn i din babyjogger för att se om det eventuella barnet har det bra. Det engelska uttrycket är "It takes a village (to raise a child)" och tyvärr blir det alltmer frånvarande i dagens samhälle.
http://www.huffingtonpost.com/emma-jenner/modern-day-parenting-in-c_b_5552527.html

#2 ed. - 2014-07-16 07:57:25

Statistik för dödsfall på de amerikanska vägarna säger att (2012) dog det 10.322 personer i alkoholrelaterade olyckor och ytterligare 3.360 dog på grund av sms:ande ("distraction-affected").
http://www.nhtsa.gov/About+NHTSA/Press+Releases/NHTSA+Data+Confirms+Traffic+Fatalities+Increased+In+2012
http://www.distraction.gov/index.html


Kommentarer är inaktiverade för så gamla inlägg