Kommentarer på Dag 85: Countrytanten


Janice Glover, 74 år, vid jukeboxen på Y-Inn i samhället Rogers i Ohio, inte långt från gränsen till Pennsylvania. Klicka på bilden så ser du menyn (jag åt rätten skriven med röd text- hemlagat till 100 procent).

Hon lägger i en quarter i jukeboxen och spelar ortens stolthet, countryartisten Zach Paxson. Vad tycker du? frågar hon.

-He is very good. I like him, svarar jag sanningsenligt.

Nog låter country mycket bättre i sin rätta miljö, det vill säga i USA? Och nog smakar hamburgarna mycket bättre här än hemma? Jo, så är det nog.

Jag har stannat till i det lilla samhället Rogers, någon mil från gränsen till Pennsylvania. Här finns en mack, en Dollar General och matbutiken Save-A-Lot. Och så förstås Y-Inn, vägkrogen som ligger mitt i en vägkorsning.

Y-Inn och ett vackert men förfallet trähus i Rogers, OH.

Där inne kommer jag i samspråk med krogens ägare, 74-åriga Janice Glover. Det är musiken som förenar oss. Jag nämner i förbigående att jag gillar Loretta Lynn. Då lyser hon upp, det gör hon också. Och så nämner hon en rad andra countrysångare, flera var också mina favoriter.

-Kom här, säger hon, och visar en liten porträttsamling på väggen med countryartister.

Där finns en bild på Zach Paxson, en för mig helt okänd person.

-Han bor här, han skriver själv sina låtar och tittar ibland in här. Vi är så stolta över honom!

Och så tar hon fram en liten enkel kamera och fotograferar mig. Jag ska också få hänga där på väggen. Vilken hedersbetygelse!

Janice är sexbarnsmamma, är född i Rogers och har bott här i hela sitt liv. Hon började som anställd 1974 och tog fem år senare över rörelsen. Hon säger att hon tänker arbeta så länge hon orkar, en vanlig inställning bland amerikaner. Utan att veta det, tror jag restaurangrörelsen går riktigt bra, enda riktiga matstället i området . Varje fredag invaderas dessutom Rogers av tusentals besökare till en stor auktion som funnits här sedan 50-talet. Ja, det är auktion de flesta av veckans dagar  men just fredagens är den största då det säljs loppisprylar. Tur att jag kom en onsdag så jag fick ett bord.

Jag är i Pennsylvania, min tolfte delstat. Vackert, lummigt och backigt. Imorgon korsar jag mäktiga Ohiofloden.

Jag var lite vild och busig, vek av från stora vägen och fann den här underbara vägen.

Jag råkade ramla in i en parad anordnad av ortens brandförsvar. Brandmännen är hjältar här i USA, i Sverige skulle denna parad vara otänkbar, inte kan skattepengar användas till detta.

Dagens distans: 45 km

Keep on running!




Kändes denna post intressant och värd att kommentera går det bra här

#1 Jan Suneson - 2014-07-17 09:12:07

Du lyckades hitta hoppskylten. Det gjorde inte jag och du fick tydligen rum på ett kritiskt ställe. Det här går som på rälls.
OHIO by Zach Paxson
https://www.youtube.com/watch?v=fN_0i9cl1oc
Det är ny Country men ganska okej. Videon är riktigt rolig. Till nästa Coast to Coast får vi ta med country sångare i körschemat så att du är bättre påläst.
Nu skall jag ut och rulla

#2 JB - 2014-07-17 09:23:25

Kanske inte en parad men i Tyresö har brandkåren 1 gång om året öppet hus med en massa aktiviteter, framför allt inriktade mot barn. Och barnen brukar få någon enklare pryl. Bra användning ar skattemedel tycker jag!

Tycker f.ö. nog också att brandmännen har lite av hjältestatus även i Sverige.

#3 Ragnar Suneson - 2014-07-17 11:02:01

Trevligt kulturreportage. Man blir nyfiken och googlar Zach Paxon. Okänd ? bara 12 000 träffar. Härlig patriotism i hans OHIO. Men är han riktigt ?country?? Har väl inte riktigt rätt ?southern drawl?? Lustigt namn, Paxson. Han beundrade kanske som jag den fantastiske Tom Paxton (The Last Thing on My Mind). Ser att låten redan är kommenterad av Jan.


Kommentarer är inaktiverade för så gamla inlägg