Äntligen Holland! Vi passerar gränsen mellan Tyskland och Holland utanför Babberich på charmiga väg B8. Någon riktig skylt markerade dock inte grönsen. Själv försöker jag mig på ett glädjehopp men blir kvar med båda fötterna på jorden,
Efter 26 mils löpning genom Tyskland befinner vi oss nu i storstaden Arnhem i Holland. Det är fint i Tyskland men det känns ändå som om vi bytt upp oss från andra till första klass.
Det var länge sedan jag sprang så här mycket på en vecka. Och för Jan känns det ännu mera ovant. Dagsetapperna är ändå rätt beskedliga men idag var jag riktigt trött trots att det bara var lite drygt tre mil till Arnhem. Morgondagen blir nära fem mil. Förhoppningsvis ska en god natts sömn på fina Best Western Plus och kedjans erkänt förnämliga frukost ge oss nya krafter (jag är inte sponsrad av BW men kedjan tillhör mina favoriter).
Två elcyklar parkerade utanför en italiensk glassbar i Westervoort, Holland. De billigare modellerna kostar 1 500 euro och de lyxigare dubbla priset. Jan kastar lystna blickar på dyrgriparna.
Vi har kommit till elcyklarnas förlovade land. Ja även i Tyskland vimlar det av elcyklar. Konstigt att man knappt ser några i Stockholm. Men dom kommer säkert även till oss för det verkar vara ett väldigt praktiskt fortskaffningsmedel.
Vi slår oss i slang med två lyckliga cykelägare, pensionärer naturligtvis. Mannen berättar att cyklarna gör cirka 25 km/tim (dom tyska modellerna går dubbelt så fort), att man kan vara ut 2-3 timmar på en laddning och att cyklarna sällan krånglar trots all teknik. Man kan ställa in hur mycket pedalkraft man själv vill ge. Men vad vi förstår är elmotorn mer än en hjälpmotor. Vi ser nämligen inga svettiga och flåsiga elcyklister, de flesta har jackorna på medan det är mera lättklätt på de vanliga hojarna.
Pensionärer verkar vara en stor kundgrupp. Det får oss att undra om kanske kommunerna subventionerar elcyklarna, ungefär som man gör med invalidfordon. Nä, så är det inte, får vi veta.
Vad händer om din cykel blir stulen?
-Är cykeln yngre än tre år får jag en ny av försäkringsbolaget, säger mannen.
Har du reservbatterier med dig?
-Nej, men det brukar gå bra att få gratisladda på cafeer och restauranger om man beställer in en kopp kaffe.
Uppenbarligen är elcyklarna mycket stöldbegärliga. För vi ser inga parkerade i vanliga cykelställ ute på stan. Själv är jag lika rädd om min joggingvagn och släpar alltid in den på hotellrummet. Men senaste natten fick den inte plats på rummet utan fick stå i ett olåst garge på hotellgården. Den natten fick jag ingen ro.
Keep on running!
#1 Arnold - 2015-05-24 21:29:49
Van harte welkom in Nederland ! hoppas ni får en bra tid där - avstånden till nästa samhälle är oftast inte långa - 5-10 km - inga långa vägar som i USA. Behöver ni min evt hjälp med nåt så skriv.Var sprang/rullade ni över gränsen? Venlo?
#2 Björn - 2015-05-25 21:08:36
Hej Arnold! Var gränspassagen skedde kan du läsa under bildtexten. Ja, Holland med alla sina städer och små samhällen, korta avstånd till allt, cykelbanor överallt, en befolkning som talar bra engelska och relativt platt landskap (men inte helt för vi hade några stigningar idag) gör landet till ett paradis för löparen. Enda negativa vi upplevet skulle väl vara att prisnivån är högre än i Tyskland, i alla fall på resstauranger.
Så en fråga till dig:
Skiljer sig trafikreglerna i Holland mot Sverige vad göller hur bilister ska förhålla sig till cyklister/gångare? Idag sprang vi på en rödasfalterad cykelbana som korsade en väg utan trafikljus eller några påbudsskyltar. I korsningen kom en bil från vänster och jag tog för givet att bilisten var skyldig att stanna för att slöppa fram oss. Så jag stoppade inte eftersom jag förstått att bilföraren sett oss. Hon var nära att köra på oss och skrek något som vi inte förstod men förstod ändå såmycket att hon ansåg att vi skulle släppa fram henne. Vad gäller egentligen i sådana situationer tror du? I Sverige hade vi haft "förkörsrätt".
#3 Arnold - 2015-05-26 12:52:29
fotgängare har företräde mot bilister vid övergångsställen - i ö har bilister företräde - till skillnad från cyklister som har företräde mot bilister. Man vill ge fotgängare samma status som cyklister men det lär dröja - var försiktigt.
#4 Arnold - 2015-05-26 12:55:12
forts: i Holland har vi sk paddestoelen "svampar" är skyltning med ortsnamn och avstånd - "svamparna" ligger nära marken oftast - de förekommer mest på småvägar. Att fråga holländare efter vägen som skandinav gillas - till skillnad från om man kommer från Tyskland. Roligt att ni trivs i NL
#5 Björn - 2015-05-28 10:46:01
Tack för svaret Arnold. Uppenbarligen skulle vi ha släppt fram bilisten eftersom det inte fanns något övergångsställe på platsen, "bara" en cykelbana. I Sverige gissar jag att bilföraren varit tvungen att stanna.
Kommentarer är inaktiverade för så gamla inlägg