Kommentarer på Dag 4: Vill vi ha dom här jobben i Sverige?


Antonio vinkar med sin rekklamskylt för de förbipasserane bilarna. För det får han tio dollar i timmman.

I Sverige finns inte den här sortens arbeten. Men i USA vimlar det av jobb folk inte kan leva på. Jag mötte Antonio, en levandee reklamskylt.

Jag spinger på Folsom Rd, en trist och fler mil lång fyrfilig väg utanför Sacramento. Stoppen vid trafikljusen gör att det tar en evig tid. I den hårt trafikerade korsningen med Wat Ave kommer jag i samspråk med en medelålders man som står och viftar med en skylt, som gör reklam för möbelauktioner.

Jag frågar vad han tjänar och om han är nöjd med lönen.

-10 dollar i timman, svarar han vilket är minimilönen inom den privata sektorn. Jodå, han är nöjd med betalningen och trivs också med att stå här ibland uppåt tio timmar om dagen.

Antonio har familj och hur han får ekonomin att gå ihop förstår jag inte. Dessutom arbetar han bara några dagar i veckan. Många av dessa lågavlönade måste därför ha flera jobb. Även inom de mest enkla yrken finns det en form av yrkkesstolthet.

-Jag skakar på skylten, de flesta andra står bara stilla . Därför har jag blivit väldigt stark i armarna, säger han stolt.

Hur klarar du att stå här en hel dag?

-Ibland lyssnar jag på musik och ibland halsover jag bakom skylten, inga problem alls. Men böcker har jag inte tid att läsa,

När det äntligen blir vit gubbe för mig sträckar jag fram en dollrsedel som tack för pratstunden. Antonio skiner upp, säger att han uppskattar gesten men ger tillbaka sedeln.

Är den här typen av "skitjobb" något för Sverige? Helt av ondo behöver dom väl inte vara men jag tror inte förutsättningarna  riktigt  finns.  För en utomstående är det lätt att tro att Antonio står längst ner på skalan. Men dom anställda på t ex Walmart och McDonalds tjänar inte bättre.

Sacramento är huvudstad i delstaten Kalifornien och har 500 000 invånare.

Dagens löpning (56 km) till Folsom gick helt problemfritt. Men att mestadels springa vid sidan av en motorväg eller längs Folsom Rd var ingen höjdare. Imorgon då bergsklättringen börjar finns risk för snö.

Keep on unning!
Kändes denna post intressant och värd att kommentera går det bra här

#1 Klas-Peter Suneson - 2016-04-23 19:55:26

Allt enligt plan. Det måste kännas bra.
Efter drygt 20 mil, är du inne i ditt valda "Lunk"
Keep on running!

#2 sverker - 2016-04-23 20:08:12

sandwichman kallas detta klassiska USA-jobb men Drottninggatan är full av såna - samma lön eller mindre? har de inget annat för sig så blir det ju plus i kassan?

#3 Larry - 2016-04-24 03:14:03

Ja, ett svårt politiskt dilemma: om man har jobbat, efter bästa förmåga i ur o skur, och i tio timmar,varje dag- har man då rätt att kunna få skaffa tak över huvudet och ha råd till mat då? Eller galna tanke; kunna skaffa ett barn!
Efter att ha bott i USA i tjugo år vet jag att det inte finns en majoritet för det.

Vi spelar Fulsom Prison blues medan vi mediterar

https://www.youtube.com/watch?v=N5Ts4M3irWM

Larry


Kul med ännu ett coast to coast, C2C

#4 Björrn - 2016-04-24 08:33:31

@Klas Peter Jo det har visserligen gått bra än så länge. Men risken för skador är alltid stor den första tiden innan kroppen vant sig vid dessa distanser.

#5 sverker - 2016-04-24 19:43:48

till larry: men då torde förutsättningarna finnas? vissa utnyttjar inte sina kontakter - man måste ha VÃ?NNER!!!


Kommentarer är inaktiverade för så gamla inlägg