Kommentarer på Dag 14: Alla dessa spökstäder


Jan rycker i dörren till Waterhole #1 i Golconda, Nevada. Stängt för gott liksom det lilla motellet intill.

Det finns gott om spökstäder, Ghost Towns, i USA. Idag sprang jag genom Golconda, en gång ett litet blomstrande gruvsamhälle, idag närmast stendött.

Golconda hade sin storhetstid runt sekelskiftet med runt 600 invånare, idag 200. Silver-, guld- och koppargruvor och varma källor i området gjorde att orten växte snabbt. Här fanns sex hotell, skola, affärer, tidning, tågstation och två bordeller.

Idag är allt nerlagt frånsett poststationen, en av de få byggnader som inte andas förfall.  En del gruvor är fortfarande igång men det blev inte som optimisterna trodde; att Golconda skulle växa till 10 000 invånare.  Stans slogan "What Anaconda has been to Montana, Golconda promises to be for Nevada" kom på skam.

Jans och mitt besök väcker viss nyfikenhet. Sheriffen åker runt i sin bil som en orolig ande, några bilar krypkör på Old hwy 40 och man tittar misstänksamt på oss. Att turister svänger av från I80 och stannar till i denna gudsförgätna håla verkar inte höra till vanligheterna. 

Ken Goodness stannade till med sin pickup. Han hade varit och klippt gräset runt några byggnader.

Jag följer på håll Humboldt River men ser inte mycket av själva floden, däremot effekterna; landskapet är grönare och här växer också ett och annat träd. Bergen är fortfarande höga och en del toppar är snöklädda. Motvinden håller i sig och löpningen går tungt men jag springer ändå utan stopp upp till Golconda summit på 5 159 feet (1 572 meter). Jag får uppmuntringstutar från långtradarna. Att se en löpare här ute i vildmarken där det är minst tio mil mellan städerna är närmast en sensation.

Dagens distans: 47 km

Keep on running!
Kändes denna post intressant och värd att kommentera går det bra här

#1 Klas-Peter Suneson - 2016-05-04 09:15:20

Att Du orkar över en mara varje dag, i de förhållanden du beskriver är minst sagt, - IMPONERANDE!!
Keep on running!

#2 Per S - 2016-05-04 10:59:50

Björn - när du säger "att löpningen går tungt", beror det på de svåra yttre förutsättningarna (motvind, backig terräng m m) eller funkar inte kroppen som du hoppas?
Kämpa på!

#3 Lars Söderberg - 2016-05-04 13:38:03

Jag följer med intresse dina strapatser och förstår att det fungerar planenligt. Synd att vädret inte är bättre, hoppas att du får medvind och lite varmare så att du slipper vantar och mössa. Ta det försiktigt nu när du springer i ödemarken.
Hälsningar Lasse

#4 Torgny - 2016-05-04 14:55:17

Amerikaner brukar vara väldigt öppna, artiga och nyfikna och det beror till stor del på att det anses vara oartigt att inte säga hej eller växla några ord med främlingar. Mer i västra än i östra USA.

Märker du av det också?

#5 Björn - 2016-05-04 17:55:58

@Klas-Peter:: Ja, nog är kroppen en fantastisk maskin men som till skillnad från en vanlig maskin kan reparera sig själv och bli starkare Men man får vara försiktig, försiktig och inte öka mängderna för då kommer skadorna.

@Lars Söderberg: Ja, allt går enligt plan. Jag följer exakt körschemat. Det gäller att inte förivra sig och inte springa lite längre nu när jag har några relativt korta etapper framför mig. Igår kom värmen och jag kunde springa barbent och strunta i mössa och vantar. Ã?ven löparkepsen åkte på så nu känner jag mig som en riktig coast to coast löpare.

@Per S: Jo, kroppen funkar perfekt, har inga skadekänningar eller är sliten. Men dom yttre förutsättningarna; motvind, ett ganska trist landskap och knappt någon civilisation alls gör att det känns tungt ibland. I dom lägena gäller det att inte förivra sig, ta det lugnt och strunta i hastigheten. En sak gäller bara: ta sig till etappmålet innan det är mörkt.

@Torgny: Javisst är det så! Där har vi svenskar mycket att lära.

#6 Rick - 2016-05-04 18:58:45

Hej
Hur känns det nu efter två veckor jämfört med dina tidigare fyra C2C? Kan du skilja tidigare år eller blir det hela mer hopblandat? Hur länge följer du I80 och vilken väg blir det sedan? Svårt att tyda den övergripande kartan. instämmer också i att det är kul att kolla hur det ser ut på hotellen längs vägen så namnen tack. Framgår ackumulerad distans på hemsidan och vad är totalen? Oj det blev många frågor så du får svara när du får tid.

#7 Magnus Vetter - 2016-05-04 20:32:51

På parkett slås jag lätt av att det är en fantastisk resa du gör och vad mycket intryck att smälta, men det måste vara många kämpiga timmar därute. Du gör det verkligen bra! Det är förstås en bit kvar, men kommer du att kuta genom Salt Lake City? Där ikring finns det ju många Skandinaver som kommer att uppskatta din C2C. Heja!

#8 Björn - 2016-05-05 04:21:13

@Rick: Det känns bra, inga skadekänningar och jag tycker det är roligt (hade det inte varit skoj, ja då är ett sådant här löp meningslöst). Visst blir löpen hopblandade men det har mentalt känts bättre för varje år, du har mycket nytta av erfarenheterna när svårigheterna kommer, du får också ett så stort självförtroende att du egentligen aldrig tvivlar på att det ska gå vägen, hur svåra de yttre omständigheterna än må vara, Jag har ingen detaljkarta på rutten men en sådan går enkelt att skapa eftersom jag har körschemat dag för dag (klicka på "om löpet" och under kartan finns dagsetaapperna). OJ, jag kommer följa Interstate 80 hela 140 mil, ändra fram till Nebraska, sedan är det förbjudet. Jag kan börja sätta ut namnen på motellen. Totalsträckan är 505 mil och hittills har jag gjort 81 mil, ca 16 procent. Ett räkneverk finns på startsidan men använder du Firefox finns risk att räkneverket inte kommer upp.

@Magnus Vetter: Ja, jag kommer att springa genom Salt Lake City (inte på I80). Jag har några amerikanska vänner i området och kanske kommer jag att träffa någon. När jag under löp Nr 3 skrev på bloggen att Utah var min favoritstat uppmärksammades det av guvernören och han skickade hem till Sverige ett stort paket med souvenirer från Utah. Vid ett senare tillfälle har jag berättat om mina löpningar för en söndagsskolegrupp i Ogden, Utah.

#9 Anders Trolin - 2016-05-05 11:11:16

Följer din blogg. Hur trött i benen är du vid slutet av varje dags löpning, mätt i borgs skala?

#10 Björn - 2016-05-05 17:58:42

Jag ligger kanske på 14-15, det vill säga ganska ansträngande 75 % av max till ansträngande. Nästa dag känner jag mig dock helt återhämtad. Jag gissar att det senare är väldigt viktigt.

#11 sverker - 2016-05-06 21:51:14

karolinerna var berömda för sina sjumilamarscher på ett dygn - ingen trodde det skulle gå men det gjorde det - kör på bara - tänk vad skönt tumla i säng efter en middag...
i morgon ska jag stå i en vätskekontroll på Kungsholmen Runt - men jag suktar efter en sån härlig långlöpning.....

#12 Björn - 2016-05-09 06:54:26

@Sverker: Jus do it!


Kommentarer är inaktiverade för så gamla inlägg