Kommentarer på Dag 17: Jag är som emigranterna


Emigrantpassset på 1 863 meter besegrat! Urstark idag, sprang hela vägen utan att stanna en enda gång i de väldiga backarna på I80 väster om guldgrävarstaden Carlin, Nevada.

Det finns många likheter melllan mig och emigranterna under guldruschens dagar i Amerika. Vi söker äventyret, lyckan och kämpar oss fram med våra kärror på Californien trail.

Till skillnad från de 250 000 guldsökarna, äventyrarna och bönderna under den hysteriska  perioden 1840-1850  springer jag i östlig riktning, emigranterna drog ju väster ut. Mina små umbäranden är bara en västanfläkt mot vad dessa människor utsatte sig för. Jag springer på tvåfiliga, asfalterade Interstate 80 med breda vägrenar, på Californien trail var det andra förutsättningar.

Jag tänker på emigranterna när jag tar en kort paus uppe på Emigrantpasset. Deras prestation var enorm- varje dag förflyttade dom sig med sina kärror dragna av oxar, mulåsnor och hästar i snitt 24 km per dag. Jag gör drygt det dubbla men förutsättningarna är ju lite annorlunda.

De sökte guldet borta i Kalifornien. Men varför stannade dom inte i Nevada och i de trakter jag nu springer i? Det är ju här i norra Nevada guldet finns! 2014 producerades 73 procent av allt guld i USA just i Nevada och delstaten svarar för 6 procent av världsproduktionen.

Guldcentrumet är i trakterna runt den lilla staden Carlin. Där låg vi på Carlin Inn, ett ganska bra och stort motell där nästan alla gästerna jobbar i gruvorna, inte bara i guldgruvorna. Arbetarna tjänar storkovan; vi fick höra att det kan handla om årslöner på uppåt 1,5 miljoner kronor för vissa underjordsarbetare (den mesta brytningen sker i dagbrott). Snittlönerna för gruvarbetarna i Nevada liggger annaars på cirka 700 000 kronor, också väldigt bra. Så mycket tjänar väl inte arbetarna i Boliden? Carlin hade prägel av vilda västern och trots att det bara bor cirka 2 000 invånare fanns det naturligtvis några kasinon och spritbutiker här och Subway hade öppet 24 timmar om dygnet.

Det vimlar av gruvor i Nevada. Här en liten underjordsgruva där man på 50 meters djup bryter barite, som bla används som fyllnadsmedel i färger och papper samt som smörjmedel.

Dagens etapp till Carlin var visserligen kort men en av de tuffare, inte på grund av backarna utan vädret. Plötsligt hamnade jag mitt i en hagelstorm, Jag försökte skydda huvudet med en necessär jag förvarar verktyg, laglappar med mera i. När de mer än ärtstora hagelkulorna träffade huvudet och benen gjorde det ganska ont. Riktigt kusligt, bland det värsta jag varit med om i väderväg, snudd på tornadon jag hamnade 2010 i South Dakota. Vad som förvånade mig var att ingen bil stannade för att plockaa upp mig. Ett tag övervägde jag att försöka lägga mig under vagnen.

Hagelovädret pågick under tio minuter. Sedan var allt över, vinden försvann, solen sken och fåglarna kvittrade. Väderomslagen i USA är snabba, oförutsägbara och dramatiska. Vädret är efter trafiken den största faran för en coast to coast-löpare.

Vi befinner oss på Rodway Inn i staden Elko (20 000 invånare). Elko kommer att bli vår bas under tre dagar.

Dagens distans: 33 km

Keep on running!
Kändes denna post intressant och värd att kommentera går det bra här

#1 Klas-Peter Suneson - 2016-05-07 08:38:47

Din text med bilder berättar mer än den ambitiösa videon.
Jag inser att Du inte kan ha med dig massor "Om i så fall" men kanske den här kunde vara ett alternativ till en keps med solskärm.
Limar Ultralight +16 ultralätt cykelhjälm.
Keep on running

#2 Jan Suneson - 2016-05-07 09:19:58

Klockan har nu passerat midnatt här i Elko och jag borde ha gått till sängs Ã?ven om jag är nära Björn så vet jag inte riktigt vad dagens text kommer att handla om så jag är alltid uppe till bloggen är uppdaterad.
Fysiskt är Björn och jag i Elko men i verkligheten är han i Carlin. Det är nog bara jag som har riktig koll. I morgon kör jag Björn tillbaka till Carlin och han springer tillbaka till Elko. Körschemat är väldigt komplicerat och kan säkert sätta myror i huvudet för er där hemma. Nu hoppas både Björn och jag att väderprognoserna har fel och att han får en god tur tillbaka till Elko och en god sallad från Denyâ??s på en öde Exit mellan Carlin och Elko.
God natt
Ps
Nästa video kommer att handla om hur viktig mat är både psykiskt och fysiskt för Björn.

#3 Gunnar - 2016-05-08 05:29:38

Bra jobbat Björn, mkt inspirerande!


Kommentarer är inaktiverade för så gamla inlägg