Kommentarer på Dag 20: King of the Road


Se Jans film om "Gubben i lådan" eller "King of the Road, Tony Adams. Han har cyklat 16 år mer eller mindre planlöst över hela Amerika. Bakom sig har han en kärra som fungerar som hans hem. https://www.youtube.com/watch?v=jBcxX5DbDhQ&feature=youtu.be

Det finns många udda existenser längs vägarna. Jag är en men frågan är om inte 50-årige Tony Adams är min överman.

Just nu cyklar han på I80 i riktning mot Colorado. Det går inte att missa honom- klädd i gul reflexväst och med en stor kärra bakom den egenhändigt tillverkad sittcykeln. Tony tar det  lugnt, när jag springer om honom håller han en hastighet av 4-5 km/tim, ungefär halva den jag håller.

En knäppskalle eller missbrukare? När jag stannar till och pratar med honom märker jag att det där stämmer nog inte riktigt. Visst, han är ett orginal men det enda missbruket skulle väl vara att han röker.

Han har aldrig haft ett riktigt jobb, familj, barn, hem, körkort eller bil. Hur blev det så här? Det kringflackande livet på landsvägarna började med att fadern på sin dödsbädd fick dåligt samvete för att han varit så elak mot Tonys äldre bror. Sök upp honom och be honom om förlåtelse, bad fadern.

Tony visste att brodern var hemlös, men var fanns han? Han satte sig på en cykel och började sin långa resa över USA. I Las Vegas, Nevada, fann han av en ren slump brodern. Blev han glad att se dig? frågar jag.

-Nej, han bad mig försvinna.

Tandlös, slitna käder och ett ekipage i skrotbilsklassen.  Han verkar föra ett hårt liv och hankar sig fram på att folk sticker till honom en dollarsedel eller ger honom lite mat. Men samtidgt har han en idrottsmans kropp, han cyklar 20 miles per dag (32 km) och lär ha bra kondis.

Han har cyklat i de flesta delstater men har ingen koll på hur långt det blivit. Vägmätare, gps, dator och andra teknikprylar är han ointresserad av, däremot har han en mobil och en 7-tums tv som drivs av solpaneler bak på lådan.

Tony får nog tas med en nypa salt. När Jan kort efter träffar honom nämner han de mest fantastiska uppgifter om vilken fart han kommit upp i och vilka temperaturer han klarat av i lådan. Se filmen och gör din egen bedömning av sanningshalten!

Han gillar inte polisen och har stoppats kanske tusentals gånge och ofta blivit trakasserad.

-Rötägg! Har bara träffat fem vänliga poliser under mina 16 år på vägarna, säger han och cyklar vidare mot slutdestinationen Fort Collins, Colorado. Där ska han parkera ekipaget, ta en Greyhoundbuss till Oregon för att fira sin mammas 80-årsdag, sedan bussen tillbaka och ut på vägarna igen.

Dagens distans: 51 km i stark medvind

Keep on running!
Kändes denna post intressant och värd att kommentera går det bra här

#1 Pelle - 2016-05-10 09:32:12

Låter ändå, eller ser ut som, som om något slagit slint för honom

#2 Klas-Peter Suneson - 2016-05-10 12:59:54

I ett öppet och fritt land, kan man själv välja hur man vill ha sin tillvaro.
Att det valet inte alltid är förenat med en social tillvaro som stämmer med det som vi utomstående uppfattar som normalt, är för den enskilde en realitet på gott och ont. Ditt val är något helt annat. Ett löp där mötet med den udda kan ge en tanke som ger kraft och tacksamhet över att få vara med.
Keep on running

#3 Torgny - 2016-05-10 16:12:03

Det finns en hel del om honom på nätet.

T. ex.

http://www.bhpioneer.com/local_news/article_bf877f90-1990-11e4-977f-001a4bcf887a.html
http://www.laramieboomerang.com/news/man-approaches-years-traveling-by-bike/article_291511fd-78d0-5721-9640-76b18582f9f7.html

Det verkar som att han blivit påkörd och då slagit ut flera tänder.

#4 lelle - 2016-05-10 17:41:48

En modern luffare. Kanske en gammal bortglömd livsstil!

#5 Björn - 2016-05-11 09:55:20

@Pelle: Jo, jag misstänker också det.
@Klas-Peter: Synd om honom ändå. Vad ska hända honom när han blir sjuk och gammal?
@Torgny: Tack.. Jo, jag läste en hel del om honom också på nätet. Själv har han dock jngen dator, annars vore det ett suveränt sätt att "marknadsföra" sig och få in lite kulor.
@Lelle: Luffarlivet väljer man nog bara frivilligt om man har pengar, Då kan det säkert ha sina fördelar, knappast annars.

#6 lelle - 2016-05-11 17:41:46

Hela välfärds världen har slagit slint, så det är kanske den han vill slippa. Alla är inte så intelligenta problemlösare. Tror många drömmer om att få all fritid han har!


Kommentarer är inaktiverade för så gamla inlägg