Kommentarer på Dag 37: Hon kämpar mot fetman


Sandra Biller är anställd på universitetet i Laramie och lär bland annat skolbarn att äta och träna rätt. Hon för en närmast hopplös kamp mot fettmaepedemin. Här Jans nya vidoe om mina dåliga och bra lunch- och middagsvanor https://youtu.be/SeAHCOeH4WM

Två av tre amerikaner klassas som överviktiga. USA har högst andel överviktiga i OECD. Det görs dock en del för att stoppa fettmaepedemin- jag träffade en av "fältarbetarna".

Själv är hon slank, ägnar fritiden åt ultralöpning och på arbetstid försöker hon få amerikanen att ändra sina kostvanor och motionera mera. 29-åriga Sandra Biller är anställd av universitet i Wyoming som Nutrion educator, den enda i hela countyt. Larmaie är en universitetsstad och här är problmen något mindre än i övriga USA men ändå gigantiska jämfört med Europa.

-Jag är ute på skolorna ett par gånger i veckan och när jag träffar barn i 8-10-årsåldern är de ganska intresserade av kost- och motionsfrågor. Men tonåringar och lite äldre är inte alls intresserade, säger hon.

Hopplöst jobb?

-Nej, men det är svårt att  se effekterna. Kampen mot fettman är inte hopplös. Men visst är det så att problmenen är störst bland lågutbildade och fattiga. Föräldrarna arbetar heltid och orkar eller har inte tid att laga riktig mat.

Sandra och hennes pojkvän gav mig även idag en "Steve", dvs transporthjälp (en Steve innebär dock inte att den löpta sträckan blir kortare, bara att jag får ihop logistiken). Dagen till Cheynne, Wyomings huvudstad med 60 000 invånare blev precis så underbar som jag förväntat. Jag sprang på en otroligt vacker väg med märkliga bergsformationer (Happy Jack Road). Här var  knappt någon trafik, jag hade medvind och nerförsbacke.

Mitt under löpningen på Happy Jack Road stannade en stor vinröd Ford pickupp till. Verkadee jnte ansiktena bekanta? Jo, det var Terry och Diana, motellfamiljen jag lärt känna i Gothenburg, Nebraska. De hade ärenden i trakterna och passade på att överlämna några hamburgare från Cheyenne. Efter en välbehövlig powernap i bilen plockade Terry fram en cykel och gjorde mig sällskap under cirka en mil. Vad lätt det var att springa med följecyklist!

Dagens distans: 65 km

Keep in running!

 
Kändes denna post intressant och värd att kommentera går det bra här

#1 Klas-Peter Suneson - 2016-05-28 09:12:54

Du springer själv, men är glädjande nog sällan eller aldrig ensam. I din närhet finns alltid några vänliga människor. En stor skara supportrar följer dig med positiva tankar på nätet. Lite fidback . Från Smygehuk, Trelleborg till Riksgränsen, Kiruna är det 2020,4 km. På 37 dagar har du nu avverkat den sträckan, med några hundra meter till godo. Keep on running!

#2 Erik - 2016-05-28 09:36:42

Selfie-kungen :-)

Keep on running!

#3 sverker - 2016-05-28 20:41:43

hur bär sig Obama åt för att vara så mager? i det jobbet är det ständigt middagar - frun är dock i rundaste laget? hon har lett gympa på Vita Husets gräsmatta. Du springer 40 mil i veckan och det är ju en effektiv bantningsmetod.........

#4 Björn - 2016-05-29 07:43:04

Någon proväter presidentens mat för att kolla att den inte är förgiftad. Det blir därför inte mycket över. Inte samma säkerhetsprocedur för Michelle.

#5 b_å - 2016-05-29 08:00:36

@2016-05-29 07:43:04 Haha Humor på nästan lika hör nivå som Klippiga Bergen ã?¡ ã?¡ ã?¡

Ã?r du i Wyatt Earp trakter nu?

Lycka till på färden !

Kuta_Mera/b_å


Kommentarer är inaktiverade för så gamla inlägg