Kommentarer på Dag 47: Här finns jobben vi inte har


Mannen skulle enkelt kunna bytas ut mot ett trafikljus. Men frågan är vem som skulle vinna på det. Bilden från hwy 30 strax utanför Kearney, Nebraska.

Funktionshinder eller ingen utbildning. Det behöver inte hindra någon från att få ett jobb i USA. Här finns arbetstillfällena som vi inte har i Sverige men som vi kanske borde ha lite fler av.

Dagligen ser jag dem- unga och gamla amerikaner som utför de mest enkla sysslor till en låg lön. Det kan vara den kvinnliga pensionären som ser till så allt fungerar i frukostmatsalen på motellet till mannen ute på landsvägen som står med sin stoppskylt. Och det kan vara ungdomar, ofta med ett funktionshinder, som torkar av borden på Mc Donalds eller som håller gräsmattorna snygga eller plockar fimpar på parkeringsplatsen. Dom där jobben, om de ens funnits i Sverige, är borta för länge sedan.

Bra eller dåligt? Jag är kluven. Med lite insikt i ämnet om hur svårt det är för alla som inte platsar på den svenska arbetsmarknaden är det tråkigt att de enkla men betalda jobben helt försvunnit. Närmast vi kan komma i Sverige är daglig verksamhet, en sysselsättning som syftar till att ge personer med psykisk ohälsa eller psykisk funktionsnedsättning något intressant och meningsfullt att göra på dagarna. I den här gruppen ingår ofta ungdomar  med autism. Men tyvärr är det få som kommer ut på den "riktiga" arbetsmarknaden, det verkar dom göra lättare i USA.

Idag hade jag all anledning att fira- jag har nu sprungit 255 mil vilket är drygt halva distansen. Det blev meny Nr 1 på McDonalds, kaffe och en ice creame cone samt finrestaurang på kvällen. Dessutom kunde jag glädja mig åt följande:

* jag är skadefri, har inte ens några "känningar"

* jag har följt körschemat exakt

* jag känner mig fortsatt motiverad

* Svåraste halvan är avklarad- har du sprungit uppför varenda backe i Nevada, Utah och Wyoming- ja då behöver du inte frukta Appalacherna mot slutet.

Några tuffa dagar väntar dock. Imorgon blir det en sjumilare till Grand Island och sedan ytterligare några riktigt tuffa pass. Bor just nu på fina Comfort Inn i Kearney. Luffaren tilldelades handikapprummet. Ser jag så nergången ut?

Dagens distans: 43 km

Keep on running

 
Kändes denna post intressant och värd att kommentera går det bra här

#1 Klas-Peter Suneson - 2016-06-07 07:20:53

Ett annorlunda nationaldagsfirande långt där borta med 255 mil i benen.
Nu räcker inte Sverige till i jämförelse Smygehuk - Treriksröset 206 mil!
Du är värd "Meny Nr 1"

Keep on running

#2 Gunnar - 2016-06-07 07:39:10

Nej verkligen inte! Bra jobbat Björn!

#3 Erik - 2016-06-07 08:32:47

Mycket bra jobbat! Nu tar vi andra halvan!

Keep on running!

#4 Jan Suneson - 2016-06-07 23:12:57

Får man komma med en liten anmärkning. De senaste dagarna har länken â?Björn befinner sig nuâ? fungerat dåligt. I dag t.ex. visas bara en markering på Comfort Suites i Gothenburg. Kan du inte använda länkarna från Excel arket?
https://goo.gl/maps/mk149y9fqEk
(man till och med ser vägarbetet innan Kearney på kartan
I morgon springer Björn Kearney â?? Grand Island som mer normala år brukar göras på två dagar sedan blir det helt obanade vägar fram till Boston.

#5 Björn - 2016-06-08 03:26:46

#Klas-Peter: Du får utöka kartan. Ã?r jag kanske nere en bra bit i Tyskland nu räknat från Treriksröset?
#Erik: Absolut. Den bör bli lättare.
#Gunnar: Tack
#Jan: Bra, tänkte inte på att jag kan ta länkarna från mitt excelark. Idag gick det dock inte eftersom jag bytt motell i Grand Island från Comfort till Rodeway. Det resulterade i att etappen blev 4 km längre, totalt 70 km. Förhoppningsvis blir det l
då lite kortare i morgon.

#6 Ingmarie Nilsson(blog.yoging.se - 2016-06-08 22:13:49

Grattis! Härligt att läsa!

Men nog finns de där jobben i Sverige? Skyltvändare/trafikvakter, städare som plockar fimpar eller sitter i en biljettlucka för minimilön... Eller menat du kanske jobb för just funktionshindrade?

#7 Björn - 2016-06-09 01:21:31

Nej, dom jobben finns inte alls i samma utsträckning som i USA. Och i Sverige är dom dessutom i regel inte åtkomliga för funktionshindrade, vi ställer så stora krav på våra anställda.

#8 sverker - 2016-06-09 22:15:39

men är inte de flesta i USA "funktionshindrade" - Donald Trump tex? allvarligt alltså?


Kommentarer är inaktiverade för så gamla inlägg