Kommentarer på Dag 56: Besök på en laundromat


I väntan på att tvätten skulle bli torr läste jag lokaltidningen Denison Review som utkommit sedan 1867, numera en veckotidning.

På 80-talet försvann tvättomaterna i Sverige. Men i varenda småstad i USA  finns  minst ett par laundromater. Jag besökte en i Denison, Iowa.

Var tredje dag brukar jag ha "stortvätt" av joggingkläderna. Tidigare tvättades allt för hand varje dag på motellrummet men det har jag slutat med. Nu är det tvättmaskin och tumlare som gäller- mycket effektivare och dessutom blir det rent. Men när motellet saknar en guest laundry, ja då är det laundromaterna ute på stan som gäller.

I Denison (7 000 invånare) fanns en handfull laundromater, de flesta öppna dygnet runt. Det är relativt billigt att tvätta, här kostade det bara två dollar för en mindre tvätt+ tumling exkl tvättmedel, något billigare än vad motellen brukar ta. Jag trodde att en majoritet av amerikanerna saknade en egen tvättmaskin men så är det inte, även bland de riktigt fattiga har 6 av tio en tvättmaskin i hemmet. Men visst, det är inte precis the upper class man ser på laundromaterna. Jag smälte därför bra in i miljön och ingen reagerade på att jag medförde en bananasplit från Dairy Queen. Skämdes lite när den anställde torkade upp glassåsen efter mig. . .

Det där med att tvättomaterna helt försvunnit i Sverige stämmer dock inte. En googling överraskade: inte långt från mina hemmakvarter, bakom Gustav Vasa kyrka, finns kanske Stockholms enda tvättomat med myntmaskiner. Vi hade också en på Tomtebogatan där jag bor och den drevs av Kooperativa Förbundet. Jag minns att jag förundrades över att den hade Stockholms smutsigaste skyltfönster!

Idag sprang jag för första gången rakt norr ut, det är ju Boston som gäller. Du kollar väl ibland kartlänken ovanför dagens rubrik? Temperaturen har nu sjunkit något men vad hjälper det när luftfuktigheten ökat. Jag dryper av svett, dricker oavbrutet men gillar ändå värmen trots att löpningen går i ultrarapid. Imorgon väntas regn och kallare väder, det ser jag inte fram emot.

Vad kan det här vara för frukter som såg ut som björnbär och växte på träd. Bären smakade lite sött men inte som björnbär. Klicka för större storlek!

Dagens distans:42 km

Keep on running!
Kändes denna post intressant och värd att kommentera går det bra här

#1 bureborn - 2016-06-14 08:26:36

Landskapet du springer genom ser fantastiskt ut, men bara tanken på värmen gör mig matt. Så imponerad över att du orkar springa så långa sträckor, dag efter dag! Jag håller tummarna för att väderprognosen stämmer och du får lite efterlängtad svalka.

#2 Marianne N Ã?ckerö - 2016-06-14 08:27:15

Hej Björn,
Hade bären möjligen ett drag åt lakrits i smaken? Jag tänker att det kanske är mullbär. Goda och nyttiga som mogna men giftiga som omogna, enligt en hemsida jag besökte precis.
Fortsatt lycka till, och hjälp när du behöver det. Jag tror det finns en "där uppe" som gillar dig och vill att det ska gå väl för dig.


#3 Lars L - 2016-06-14 10:59:51

Skönt med rentvättat! Jag tror också på mullbär, dock har jag inte googlat. Redan i Boston, härligt! Men jag skulle inte gilla värmen, här hemma är det nu lagom löpväder med 17 grader. Om man håller sig mest i skuggan, annars är det härligt väder för utomhuslunch.
Själv är jag inte fullt återhämtad efter Stockholm marathon än och nöjer mig med 2-3 mil, om jag haft vilodag. Fantastiskt att du kan bara mata på, det visar väl farten sliter mest. Keep on running!

#4 Lars L - 2016-06-14 11:05:51

Vilse i den amerikanska geografin tydligen, OK det är Boston som är slutmålet, verkar ju rimligare. Vägnätet ser verkligen rutigt ut på kartan....

#5 sverker - 2016-06-14 11:17:04

mullbär - tänkte också på tvättomaten vid Odenplan - perfekt för backpackers men troligen inte så lönsamt? det är många laundries man besökt genom åren - en rolig social mötespunkt - tvättmedlet brukar vara dyrt (och dåligt) torktumlaren är det fina i kråksången. det känns som om du har det roligaste kvar - vackrare och vackrare natur - trevligare människor - mer kultur? svenskbygderna ligger framför. våra krokiga vägar beror på ägoförhållanden - i USA använde man linjalen.

#6 Jimmy - 2016-06-14 11:18:21

Har helt missat kartlänken eftersom jag via rss-flöde alltid kommer rakt in i dagens inlägg. Hade varit skoj om den också hade varit en del av dagens inlägg så man kunde gått tillbaka och titta på en äldre dags karta.

Oavsett, jätteskoj att åter följa en av dina coast-to-coast.

#7 Klas-Peter Suneson - 2016-06-14 22:16:42

En unik bilder som visar dig i en helt avslappnad situation. Med tidningen, väntande på att tvätten skall bli färdig. Den avkopplingen behöver Du i din fysiska utmaning.
Skönt!
Keep on running

#8 Björn - 2016-06-16 07:41:18

Vad kul att jag ätit mullbär för första gången! Tack för beskeden!

#9 Ingmarie Nilsson(blog.yoging.se - 2016-06-16 22:22:33

Tycker det är ganska mysigt med de där laundromaterna! Avkopplande på något vis. man bara sitter ju liksom där och väntar. :-) Ibland kan man ju dessutom få till väldigt spännande samtal med okända. :-)

#10 Gunilla Franzén - 2016-06-19 09:22:00

Jo du, de där tvättomaterna anlitade jag i många år när jag bodde i rivningslägenhet i Annedal. Om jag inte minns fel fanns det flera tvättomater på Linnégatan. Var det helg tog jag med tvätten + en flaska vin till någon kompis som hade egen maskin. Tvätten blev klar, vinet urdrucket och vi hade haft en trevlig stund tillsammans


Kommentarer är inaktiverade för så gamla inlägg