Kommentarer på Dag 63: Gatorade och power nap håller mig uppe


Gatorade köper jag i pulverform på Walmart (här Manchester, IA). En burk ger cirka 21 liter (5,5 gallon) och kostar 8,5 dollar.

Illamående igen! Efter 45 km löpning  i hettan började jag må illa. Jag  tvivlade på att jag skulle nå motellet 16 km längre bort. Då tog jag fram univsersallösningen; en Power nap.

Och visst funkade det! Jag la mig i gräset vid sidan av vägen, hade kärran som solskydd och stöd för huvudet och lyckades sova några minuter. Jag brukar sätta väckarklocka så att slummern inte blir för lång. Efter 20 minuter steg jag upp som en ny människa, illamåendet var nästan helt borta och efter 5 km vågade jag ta några klunkar Gatorade.

Gatorade, ja det är förutom maten mitt bränsle. Jag dricker också vatten men Gatorade svarar för merparten av vätskeintaget under löpningen. Termosen under vagnen rymmer 1 gallon (3,8 liter) sedan har jag också några flaskor, mer behöver man inte. Det är lätt att få tag i vatten och restaurangerna håller ofta med is (ger man rikligt med dricks är det aldrig några problem).

Kall dryck är mycket bättre än varm. Kylan i termosen brukar hålla i sig fram till lunchstoppet. Gatorade köper jag i pulverform i stora burkar på Walmart, nästan till en tredjedel av priset jämfört med färdigblandat. Och skulle jag köpa på mackar, ja då hade det blivit ännu dyrare. I kärran brukar jag också ha en del frukt, just för vätskan och för att det är gott. Favoriter är vindruvor, jordgubbar och körsbär.

Vad illamåendet beror på vet jag inte. Saltbrist? Ska ta lite extra salt på gröten i morgon. Blir spännande att se om laddsladden till datorn har kommit till motellet imorgon (gamla laddaren fungerar igen).

Wapsipinicon River. Här finns bl a northern pike (gädda), channel catfish, mouth bass och Crappie.

Kor på förfallen gård söder om Manchester, IA.

Dagens distans: 61 km

Keep on rusning!
Kändes denna post intressant och värd att kommentera går det bra här

#1 Klas-Peter Suneson - 2016-06-21 08:26:19

Ja, -en tupplur gör att även min dag blir bra, även om jag aldrig kommer upp i dina distanser. Konstigt om inte kroppen på något sätt talar om att den vill ha en paus. Tur att Du har förmågan att lyssna/känna av den. Låt den mäktiga forsen inspirera dig. Keep on running

#2 Klas-Peter Suneson - 2016-06-21 08:40:13

Ja, -en tupplur gör att även min dag blir bra, även om jag aldrig kommer upp i dina distanser. Konstigt om inte kroppen på något sätt talar om att den vill ha en paus. Tur att Du har förmågan att lyssna/känna av den. Låt den mäktiga forsen inspirera dig. Keep on running

Channel catfish (Ictalurus punctatus) på svenska Prickig dvärgmal
largemouth bass (Micropterus salmoides) på svenska Ã?ringabborre
smallmouth bass (Micropterus dolomieu) på svenska Svartabborre
Crappie.( Pomoxis) sötvattenfisk, hittar inget svenskt namn

#3 k - 2016-06-21 09:09:05

http://www.kostplanering.se/Matvaror/Innehallsforteckning/07044610729725/Gatorade/Sportdryck-Gatorade-Lemon---GATORADE

#4 Lunkan - 2016-06-21 09:39:35

Vilken vackert förfallen lada!
Du vet förstås allt om saltbrist, men det tips jag fått när man vistas i mycket heta länder är att om man kan känna ett sug efter salt - då har man förmodligen saltbrist. Kör hårt. Läser dig varje morgon.

#5 sverker - 2016-06-21 10:33:55

apropå fiskar - på 70-talet gjorde man ett stort misstag - planterade in asiatisk karp i Mississippi för att hålla malarna i schack. Nu har dessa förökat sig lavinartat och äter ut andra arter - de blir jättestora och hoppar upp i fiskarnas båtar. på en dag kan en fiskare få opp 5 (fem) ton karp. de får en krona kilot.....(tänker på en viss Björn Berg som planterade Canadagässen i Sverige.)

#6 Erik - 2016-06-21 18:42:13

Hej Björn! Läser med stort intresse din blogg (och har gjort så ända sedan ditt första C-C). Springer själv en hel del långsträckor och jobbar dagligdags som läkare, varför jag i olika sammanhang ofta stöter på frågor som rör saltbalans och vätskeintag. Utifrån det jag läser, tror jag att det kan finnas en risk att du har brist på natrium (dvs. vanligt koksalt). Just mycken svettning i kombination med intag av stora mängder vätska under lång tid är en vanlig orsak till detta tillstånd (kallas hyponatremi) och illamående är ett vanligt symtom. Det går naturligtvis inte att säga om du lider av detta utan att ta prov, men det är nog inte så tokigt att öka intaget av vanligt koksalt en del så länge du fortsatt dricker så mycket, i synnerhet som Gatorade inte innehåller något tillsatt salt. Eftersom du sannolikt dragit på dig saltbristen successivt under en tid, är det dock inte bra att kompensera för snabbt (det kan i värsta fall leda till allvarliga åkommor), utan man ska i första hand satsa på att ersätta de löpande förlusterna + lite extra. Hur mycket salt man förlorar per tidsenhet vid arbete varierar mycket mellan individer och det finns även en acklimatiserings-funktion, som gör att med tiden utsöndrar mindre salt i svett. Utifrån den vetenskapliga litteraturen är det dock rimligt att anta att man vid en hel dags hårt arbete i varmt väder förlorar minst 4-5 gram koksalt extra, vilket alltså bör ersättas. Vilka nivåer som gäller för just dig är svårt att säga (det finns det inga studier på vad jag kan se), men extra salt vore nog en bra idé. Det verkar ju som att du haft det mycket varmt och druckit stora mängder även på tidigare löp, men inte riktigt haft samma problem med illamående. Har du ändrat något generellt i kosthållet? Mindre pommes frites och McDonalds? (där finns det ju gott om salt...).

Hoppas det ordnar till sig!
Bästa hälsningar
Erik

#7 Erik - 2016-06-21 21:45:40

Ursäkta felskrivningen ovan! Jag menade att Gatorade sannolikt inte innehåller tillräckligt med tillsatt salt, inte inget. Såg inte felskrivningen innan jag skickade inlägget.
/Erik

#8 k - 2016-06-21 22:30:10

@Erik läs länken ovan så slipper du gissa

#9 Björn - 2016-06-21 23:12:12

#Klas-Peter: Vad bra att vi fick veta vad fiskarna heter på svenska!
#k:Tack för informationen om Gatorade.
#Lunkan: Nej, något direkt sug efter salt har jag nog inte känt, snarare efter socker (en Snickers till kvällskaffet). Roligt att du följer bloggen.
#Erik: Mycket intressant information för mig. Jag tar lite extra salt varje dag och just nu sitter jag på McDonalds och här blandade jag till en saltdrink efter 31 km löpning i värme och 24 km kvar till motellet. Det är alldeles riktigt, jag äter inte så mycket hamburgermat längre och missar därmed saltet i pommes frites. Riktigt också att jag inte mått illa vid tidigare löp. Jag har dock en gång tidigare drabbats av vätskebrist och urin som hade samma färg som Coca cola. Gick dock nabbt över. Nu inget konstigt med urinen.

#10 Helene - 2016-06-22 18:39:51

Mycket intressant det Erik skriver om hyponatremi .Jag drabbades av det för ett år sedan


Kommentarer är inaktiverade för så gamla inlägg