Kommentarer på Dag 73: â??They are big a*holes!â?


Blåljus och sirener, det gillar polisen i USA. Men förtroendet för polisen bland de egna medborgarna är det lägsta på 22 år, visade en Gallup-undersökning i år.  Bilden från Lansing, Michigans huvudstad. Just denna incident var dock inte jag inblandad i.

Jag är inte ensam om att tycka illa om polisen i USA. Det gör också allt fler av de egna medborgarna. Men i den lilla gruppen coast go coast-löpare där jag ingår är förvånande nog inte missnöjet särskilt stort även om någon tycker att polisen är  "big a*holes!".

Jag gillar mycket i USA, dock inte polisen efter att under mina nu snart fem coast  plus andra långa löp i Amerika blivit stoppad cirka 200 gånger (i snitt stoppad 3 gånger per delstat x 12 delstater x 5 löp). Förutom brottslingar är de få amerikaner som haft så mycket kontakt med polisen som jag. I så gott som samtliga fall har stoppen varit omotiverade- jag har inte brutit mot några trafikregler eller varit misstänkt för något brott. I Sverige har jag under snart 40 års löpande nästan aldrig stoppats men i de få fallen har polisen hjälpt mig, här har jag aldrig haft nytta av polisen. Nej, deras sk "omsorg" om mitt välbefinnande ger jag inte mycket för, behöver jag hjälp är det jag som stoppar polisen. 

Flera enkäter visar att förtroendet för polisen i USA dalar, nu senast Gallup. "Bara" 52 procent svarade att de hade stort eller ganska stort förtroende. Reuters och Ipsos kom till liknande resultat och det är främst ungdomar, afroamerikaner och personer som röstar på demokraterna som misstror polisen mest. Även i Sverige minskar förtroendet men i båda länderna är ändå polisen den myndighet som allmänheten har störst förroende för.

Jag har gjort en egen, dock icke statiskt korrekt, undersökning bland  de som sprungit/gått över USA. Denna lilla skara har en Facebook-grupp och jag frågade om hur de blivit bemötta av polisen, hur ofta de stoppats etc. Jag fick ett 30-tal svar. Visst, alla hade blivit stoppade några gånger, några illa bemötta men på det stora hela taget var man inte särskilt missnöjd.

Förvånande? Nej, amerikanen är van vid polisens tuffa attityd, ja fastsättarmentalitet. I Sverige upplever jag att polisen är mera serviceinriktad, vill försöka hjälpa och ingriper bara när det är motiverat. Landsortspolisen i Amerika verkar ha lite att göra och ingripandena kan nog också förklaras med att de vill behålla sitt jobb. Ja, nära var tredje amerikan ger den förklaringen.

--

Löpningen går fortsatt bra. Nog är det förvånande att jag hittills inte haft en enda dag då själva löpningen mankerat? Nästan lite oroande   . . . När kommer smällen? Men just nu är det bra löparförutsättningar; inte för varmt, platt och lite trafik. Så morgondagens 65 km oroar mig inte.

Grand River, Portland, Michigan.

Här video-intervjun Muskegon Cronicle gjorde när en svensk viking landsteg i Michigan.

Dagens distans: 54 km

Keep on running!




Kändes denna post intressant och värd att kommentera går det bra här

#1 Hans Thelin - 2016-07-01 08:06:35

Det är fantastiskt kul att följa ditt coast to coast-äventyr, tack för det dagliga bloggandet! Länkar till nyhetsbevakning från lokala aktörer som Muskegon Cronicle är också väldigt spännande att ta del av, man får en amerikansk vinkling på dina otroliga löparbedrifter. Ã?nskar dig fortsatt happy running den resterande sträckan!

#2 Klas-Peter Suneson - 2016-07-01 08:31:17

Poliskontrollen i Lansing, Michigans

Förankring av last är en vetenskap!
All last på släpkärran måste säkras så att den inte kan förskjutas eller falla av. Spännband med spännare rekommenderas. Kontrollera maxvikt samt hur tungt släp din bil får dra. Kontrollera också körkortsbehörighet för typen av släp. Ju tyngre last, desto kraftigare spännband. Använder du rep till lättare last ska de vara i rätt dimension och kondition. Nät och presenning används exempelvis till trädgårdsavfall och byggisolering. Placera lastens tyngdpunkt så lågt och så nära bilens mitt som möjligt. Var noga med släpkärrans kultryck så att inte bilen eller kärran lyfter sig. Gör bilföraren fel, - väntar dryga böter.

Din handkärra, faller sannolikt utanför regelverket.

Efter alla dessa möten med en yrkeskår som inte har ditt fulla förtroende, har Du erfarenhet av hur Du skall bemöta den enskilde befattningshavaren. Efter din egen utvärdering, är det ett av många störande moment, som tydligen hör till utmaningen, Coast to Coast
Keep on running!

#3 Ragnar Suneson - 2016-07-01 10:47:13

Tycker du som gammal journalist att det var en intervju tidningen gjorde? Inte en enda fråga utan bara låta dig stå och prata rätt upp och ner utan stöd i tre minuter. Alla i USA och England förväntar sig att man talar deras språk. Hade reportern klarat att prata fritt på t.ex franska så länge? â?? Troligen inte. Bra jobbat Björn! Du klarade det galant!

#4 Ingmarie Nilsson(blog.yoging.se - 2016-07-01 22:08:50

Du har ju haft vissa kämpiga dagar så du har nog redan avverkat "smällen". Njut av flytet! Jag hade nog dock försökt bada i alla de där fina vattnen du visar. ;-) Antagligen till polisernas förtret. :-O

#5 Linda Feldman - 2016-07-02 01:05:11

It is what we live with....and you can be thankful that you are part of the acceptable ethnicity...God help you if you are Running While Black. And at least you were treated with kindness by the El Dorado County Sheriff's Department who just wanted to say hello and get a selfie with you. Keep on running! Lycka till!

#6 Jan Suneson - 2016-07-02 01:47:15

Björns små utfall mot den amerikanska polisen är ett litet tecken på trötthet och att han har lite tråkigt nu när iPoden strejkar. Det är ett â?bra sättâ? att skingra tankarna från det monotona löpandet.
Det ligger mycket i det som Linda säger. â?Jack in the Boxâ? som står några pinnhål lägre på den sociala skalan har större problem med den amerikanska polisen än Björn. Själv önskade jag att polisen skulle kolla mig när jag satt och väntade i en öde exit. Det bryter tristessen att slänga käft med någon om än bara en polis.

#7 Björn - 2016-07-02 15:41:15

#Hans: Tack!
#Klas-Peter: Tyngdpunkten så lågt som möjligt- det gäller vid lastning av en baby jogger. Jo, nog har man fått en viss vana vid hur man ska bemöta polisen . . .
#Ingmarie: Ja, många av floderna ser inbjudande ut. Men måste innan fråga lokalbefolkningen om riskerna.
#Linda: I think I´m treated better than a white American and absolut better than a black.
#Jan: så är det nog. Fast lyssna på radio är heller inte så dumt.
http://suneson.se/captcha/CaptchaSecurityImages.php?width=100&height=40&characters=3


Kommentarer är inaktiverade för så gamla inlägg