Kommentarer på Dag 75: "Stora smällen" har inträffat!


Imorgon är det 4 July, USA:s självständighetsdag, Natonaldagen firas över hela landet med stora fyrverkerier i många städer. Själv drabbades jag av "stora smällen" dagen innan då min gps slutade att fungera.

Idag inträffade ”stora smällen”,  nästan det värsta som kan hända en ensam coast to coast löpare. Nej, jag är inte skadad, har inte tappat kreditkortet eller blivit rånad. Men min gps för navigering har slutat att fungera.

Hela dagen har fördystrats av detta tekniska problem. Ja, jag var nära att ge upp. Utan gps går det bara inte. Dator och gps är mina absolut viktigaste teknikprylar. Gps:en gick igång ett kort tag men stängde sedan av sig. Jag bytte batterier men felet kvarstod.

Jag hade dålig koll på var jag var, fick fråga mig fram och var hela tiden nervös för att vara på villovägar. Ofta har jag rett upp svåra situationer men nu kändes det hopplöst. Störtade dock in på närmaste Walmart och köpte deras billigaste bil-gps. Men skulle den fungera? Jag behövde ju en gps jag kan hålla i handen, inte en som får strömmen från cigarettuttaget i en bil. Försäljaren visste inget så risken var stor att jag köpte grisen i säcken. Hur skulle morgondagen bli? Papperskartor skulle då inte duga eftersom rutten gick på knixiga småvägar.

Jag lyckades i alla fall att ta mig till hotellet. Fram med gps:en igen. Den startade, lyste med full ljusstyrka ett kort tag men slocknade sedan. Felet kvarstod. Men var den ändå inte igång? Jo, jag kunde i mörkret se symbolerna på startsidan. Det visade sig att jag kommit åt ljusinställningen och efter att justerat ljusstyrkan fungerar allt normalt igen!

Walmarts gps ska lämnas tillbaka i morgon. Jag har hittat ett varuhus längs vägen men rutten förlängs med några kilometrar och blir nu över sju mil. Tidig uppstigning och start imorgon alltså. Men vad gör det, livet leker igen!

Pontiac är inte bara ett bilmärke utan också en stad i Michigan (60 000 invånare). Pontias slutade tillverkas 2009 i samband med att GM ansökte om konkursskydd.

Dagens distans: 47 km

Keep on running!
Kändes denna post intressant och värd att kommentera går det bra här

#1 Klas-Peter Suneson - 2016-07-03 07:35:47

.Bra Björn! Du är inte ensam om att trycka på fel knapp. När det gäller tekniska prylar, är dilemmat att konstruktörer utgår ifrån sin egen tekniska kunskap. Glömmer då genomsnitts brukarens. Därför fick jag i jobbet ofta höra "Handhavande fel!" när jag fumlade med nya bra prylar, som hade massor av funktioner som till stor del bara låg där för att tillfredsställa den tekniska nörden. Vår son Fritjof försöker ofta förklara HUR apparaten fungerar. Då får han svaret av sin Mor, "Du behöver inte förklara HUR den fungerar, - jag vill bara att den SKALL! fungera. Keep on running!

#2 Rick - 2016-07-03 08:51:46

Hur var det på ditt första C2C, var det GPS eller papperskarta. Antar att du har en papperskarta med även nu och jag är övertygad om att du med hjälp av den vänlige amerikanen skulle klara dig även nu.
När du nu är i bildistriktet - GM gick aldrig i konkurs, det stannade vid konkursskydd och ackord.
"Go ahead"
Rick

#3 Björn - 2016-07-03 13:27:02

#Rick: Det gick med papperskartor men det var nervöst och felspringningarna var något fler. Det värsta var att man aldrig var riktigt säker på att man var rätt. Papperskartorna, inköpta på bensinmackar, vägde en del och tog upp mycket i packningen och jag ville ogärna kasta dem. Ang GM har du alldeles rätt. Jag har därför ändrat i texten.

#4 Torgny - 2016-07-03 20:49:10

Det finns gratis kartappar som fungerar offline, bl a Google Maps.
För android finns t ex:
https://www.androidpit.com/best-offline-gps-apps-for-android
Kan vara bra att ha som back-up.

#5 bureborn - 2016-07-03 21:53:08

Du känner aldrig att beroendet av tekniken och den minutiösa planeringen förtar något av äventyret i ett coast-to-coast? Gör alla "coastare" som du, eller finns det varianter av typen "ta dagen som den kommer och ser var jag hamnar"?

#6 Johan Myrsten - 2016-07-03 23:42:47

GPS eller ej; du reder upp detta också. Vilken strålande prestation och vilka fina rapporter från Förenta Staterna som du åstadkommer! Heja!
Bästa hälsningar från din gamle kollega Johan.

PS
Välkommen till höstens ölträffar med gamla SvD-kolleger!

#7 Björn - 2016-07-04 07:57:14

#Torgny: Kände inte till det. Bra tips!
#Bureborn: Bara Rune Larsson skulle nog kunna skippa tekniken, jag skulle inte våga. Ã?ven med teknik blir det ett "äventyr" och när den krånglar ett ännu större äventyr. USA är ofattbart stort och det vore nästan livsfarligt att springa ensam med en papperskarta. Då hade jag fått hålla mig till de största vägarna. Ja, alla coast to coast löpare har gps m m och 8 av tio dessutom en hjälpande följebil. Några har till och med en gps som i realtid visar på en karta för andra var de befinner sig. Sådan utrustning skulle jag inte vilja ha, hade känt mig övervakad. Jag är typen som vill ha kontroll på tillvaron, i alla fall när jag springer på okända marker. Planering av rutten är därför viktigt. Att springa lite hit och dit hade inte gått, jag campar ju inte utan har motellen förbokade.
#Johan: Tack. Ser fram emot ölträffarna.


Kommentarer är inaktiverade för så gamla inlägg