Kommentarer på Dag 77: Ã?ntligen Kanada!


Jag tog färjan från Marin City, Michigan, över floden St Clair River till Sombra i Ontario, Kanada. Vid passkontrollen i Kanada gjordes det obligatoriska hoppet.

När jag nu kommit till Kanada känns det nästan som jag är hemma. Naturen påminner om Sverige, trafikskyltarna och utomhustermometrarna anger siffrorna i km/tim resp celcius och vikterna är i kilo.

Vi var bara tre bilar, en passagerare som handlat billig vodka i USA och så en coast to coast löpare på den lilla färjan över till Sombra på Kanadasidan. Överfarten kostade två dollar, resan gick på tio minuter och passkontrollen i Kanada gick hur smidig som helst.

Sedlarna känns väldigt plastiga. Den här banken tog ingen uttagsavgift vilket de flesta banker i USA gör . Drottning Elizabeth pryder 20 dollarsedlarna.

Hittills har jag 71 motell/hotell-nätter, en övernattning i en kyrka och camping en natt. Idag provade jag ett nytt koncept- Bed & Brekfast. B&B är till skillnad från Europa dyrt och exklusivt, det gäller i alla fall i USA. Hur det är i Kanada vet jag inte men på Rosies B&B i oljestaden Petrolia  blev Rosie så förtjust i att hysa en svensk luffare att jag bara behövde betala en symbolisk summa.

Rosie har sparat utrustningen hon bar i gruvan. Maken Harvey assisterar. Deras hem är fullt av minnen från gruvperioden.

Rosie som egentligen heter Ruth och den tio år äldre maken Harvey, 83, verkade leva upp vid min ankomst. Jag blev mottagen som en kung, bjuden på kvällsmål och fick höra Rosies intressanta levnadshistoria.

Hon arbetade 1985-1992 i Polaris zink- och blygruva i Little Cornwallis Island, världens nordligaste gruva (nedlagd idag).

-Mina bästa år i livet, säger hon och sätter på en video som visar hur tillvaron var för gruvarbetarna, som arbetade 400 meter under Nordpolens istäcke.

Rosie körde ett fordon som tankade andra fordon nere i gruvan med diesel, ett hårt och riskfyllt arbete.  Hon var en av 20 kvinnor i en annars helt manlig värld.

-Mycket droger och sprit men jag råkade inte ut för några tråkigheter.

Idag driver hon och maken Harvey Rosies B&B i villan i Petrolia.

- Har du en stark vilja blir livet så som du vill att det ska bli, säger hon. Jag nickar instämmande.

Utanför Petrolia (5 400 invånare) gjordes de första oljefynden i Nordamerika. Här fanns ett stort raffinaderi men det försvann när amerikanska Exxon köpte kanadensiska Imperial Oil. Oljefälten är fortfarande igång och är lönsamma. Bilden från avstängda Main Street.

Dagens distans: 50 km

Keep on running!

 
Kändes denna post intressant och värd att kommentera går det bra här

#1 Tommy Nordlander - 2016-07-05 05:50:47

Hej !
Ã?h vad kul med en riktig färja !
Den bilden gjorde något extra, fick mig sugen på en "kust till kust" ! ! ! !
Kanske runt de stora sjöarna ?

#2 Klas-Peter Suneson - 2016-07-05 08:49:35

Canada är/var en positiv upplevelse för mig också. Hoppas att det fortsätter så.
Intressant att det kan skilja så mycket, bara genom en färjetur på 10 minuter.
Märkligt att E II fortfarande finns kvar på sedlarna. "God Save the Queen".
Union jack i hörnet på den gamla röda nationsflaggan, försvann under min tid i Canada.
Nu gäller l'Unifolié ,som man säger i östra Canada. Keep on running!

#3 sverker - 2016-07-05 08:54:50

gränsen till USA är världens längsta landgräns (går vid 49 breddgraden) och går till största delen genom väglöst land - man har röjt upp en sex meter bred remsa (som är igenbuskad tycks det) och tunneln mellan Detroit och Windsor har bara 13000 fordon om dygnet typ - relationerna? Canada ingår i Commonwealth och drottningen är statsöverhuvud.

#4 Ed. - 2016-07-05 10:17:06

Ryssland har en kolgruva i Barentsburg på norska Svalbard, det är ännu längre norrut än Little Cornvallis Island

#5 Linda Feldman - 2016-07-05 16:56:33

Now you need to add a Canadian Maple Leaf to your "coast-to-coast" sign. I hope the remaining kilometers and miles go well for you!!

#6 Tricky - 2016-07-05 19:09:06

Att sedlarna känns plastiga beror på att det Ã?R plast, polymerer närmare bestämt. https://en.m.wikipedia.org/wiki/Frontier_Series

#7 Björn - 2016-07-05 21:35:44

#Tommy: Har faktiskt själv tänkt på att springa runt de stora sjöarna. Tror att sträckan skulle bli längre än ett coast to coast. Har gjort Vättern och Mälaren runt, får ta Vänern senare.
#Ed: kollade inte faktauppgiften jag fick från Rosie.
#Linda: You are right, I need also a Canadian flag on the stroller.
#Tricky: Hörde att sedlarna kan börja brinna om de får ligga länge i solen. Men nog känns de mycket bättre än USA:s sladdriga dollarsedlar som dessutom är så lika- får se upp så jag inte blandar ihop 20 dollar med 1 dollar.

#8 sverker - 2016-07-05 22:15:26

en tysk påstod att han blivit impotent av eurosedlarna men hans hustru skvallrade att det var han redan innan....håll med om att Canada är som att komma hem från det sinnessjuka USA?

#9 Björn - 2016-07-06 05:58:43

#Sverker: Ja, lite är det nog så. Fast sinnessjukt är att ta i . . .

#10 sverker - 2016-07-06 08:02:11

polisen i USA haffar allt och alla och fängelserna är smockfulla med skyldiga och oskyldiga i en salig blandning med sanslöst hårda straff - domstolarna är precis som i såporna.......

#11 sverker - 2016-07-06 23:06:33

en procent av USA:s vuxna befolkning sitter i fängelse - i Sverige är det 1/10-del av dessa.......


Kommentarer är inaktiverade för så gamla inlägg