Kommentarer på Dag 90: Musiken gör mig glad


Sluss 16 av 35 vid St Johnsville, NY. Bara en större fritidsbåt i slussen men här i början av Eriekanalen nära Hudsonfloden är båttrafiken lite tätare än uppe vid de stora sjöarna.

”Musik ska byggas utav glädje/av glädje bygger man musik. Musik, det får ni ändå medge/ger glädjen ännu mera glädjerik”.

Så sjöng Lill Lindfors 1978. Och visst, jag medger att musik gör mig glad och får löpningen att gå lättare. Du som följt bloggen minns kanske att Jans utlånade ipod med tiotusentals låtar la av för ett par veckor sedan. Men nu har låsningen släppt och den fungerar igen. Plötsligt kändes allt så mycket lättare och roligare.

Under tiden har jag lyssnat på radio- inte särskilt glädjerikt. Reklamkanalerna här är ännu mera meningslösa än de svenska, totalt sönderhackade av tramsig, skrikig och vulgär reklam.  Annars finns kanaler för alla musiksmaker och de religiösa kanalerna verkar ha de starkaste sändarna. Samma med tv-programmen- reklamen förstör tittandet. Av reklamen att dömma skulle man kunna tro att amerikanen är en idiot men så är det ju inte.

En kär gammal goding, Eriekanalen, blev mitt sällskap idag. Vad trevligt att springa längs ett vattendrag, dessutom ingen nivåskillnad. Nu när kanalen (som också består av floder och sjöar) är nära Hudsonfloden har båttrafiken ökat något. Jag pratade med slussvakten i St. Johnsville och han berättade att det ändå går några fraktbåtar i veckan.

70-årige Edward plockar tomburkar så han har råd att köpa mat till sina 20 katter. Observera cykelhjälm, reflexväst, handskar och flagga bak på cykeln.

-Have you Jesus in your heart? ropar en äldre kvinna från en bil som stannat till vid ett trafikljus.

-Hm, yes. . .

Hon sticker till mig några dollarsedlar och det hälper inte att jag säger att jag är en välbärgad svensk. Maken intill propsar också på att jag ska ha pengarna, jag ser väl ut som en luffare . . .

Pengarna kommer lite senare väl till pass när jag möter en äldre man, Edward, som går längs vägen med sin cykel och samlar  burkar och flaskor.

-Vad får du i pant? frågar jag.

-5 cent per flaska och burk. Det kan bli några dollar om dan. Jag behöver pengarna för att köpa mat till mina 20 katter, svarar han.

Edward får mina dollarsedlar. Allt känns mycket bättre, vi är båda glada när vi skiljs.

Jag springer i Amish-land. När jag får möte går jag över på andra sidan av vägen för att inte skrämma hästen. Amishfolket är en religiös sekt i USA, som både ser ut och delvis lever på samma sätt som de gjorde då de kom till Amerika för 300 år sedan.

 

Motellägaren är ute och klipper gräsmattan då jag kommer till det enkla motellet i Fultonville, NY. Här fick jag betala 67 dollar inklusive skatt.

Dagens distans: 58 km

Veckans distans: 404 km

Keep on running!
Kändes denna post intressant och värd att kommentera går det bra här

#1 Klas-Peter Suneson - 2016-07-18 08:24:14

Ett sönderfallande EU. Ett Frankrike där terrorn drabbar civilbefolkningen hårt. Ett Turkiet där motsättningarna är så stora att man med våld vill skapa förändringar. Ett USA där man skjuter hejdlöst på allt och nu även på poliser. Jag kan ha sympatier för de människor som vänder den nuvarande världsordningen ryggen. Ett vackert ekipage med häst och vagn.

Lill Lindfors har gett oss stor glädje! När vi bodde på Eriksbergsgatan 3 Stockholm, i en liten portvakts lägenhet, så såg vi ofta Lill i vardagen med barnvagnen. En f.m. vid trafikkontroll på Skeppsbron tidigt 70-tal, vinkade vi in 8 bilar i taget. Bland dem en P1800-hundra. På förarplats Lill. Skåningen Berg skulle kontrollera skattekvittot, som på den tiden satt inne i bilen, nere vid bromspedalen. Han kröp ner på knä, trängde in sin överkropp mellan stolen och bara ben. Vred sakta på huvudet, tittade upp där nerifrån på en orolig ung Lill i kort, kort kjol. Konstaterande med ett stort glatt med leende, - "Det ser bra ut det här!" Det hoppas jag, blev hennes svar.

#2 sverker - 2016-07-18 09:47:56

20 katter? 5 cent? hm nåja. så har vi Jim Fixx som skrev The Complete Book of Running. Han började träna när han var 35 och vägde då 97 kg och rökte två paket cigg per dag. ett år senare hade han bränt 27 kg och var rökfri. boken sålde i 2 miljoner ex. Han bodde uppe i Hardwick-Vermont i Bernie Sanders trakter.

#3 Björn - 2016-07-19 03:47:46

#Klas-Peter: Vilken rolig berättelse! Polisen i USA hade inte nöjt sig med att bara kolla skattekvittot. Man hade säkert hittat något man kunde sätta dit henne för . . .
#Sverker: James F Fix bok Löpning betydde mycket för mig. Köpte boken på rea tidigt 80-tal.

#4 sverker - 2016-07-19 15:03:21

USA:s snutar är otroliga - tio gånger fler sitter inne jämfört med Sverige. Domstolarna är som i såporna....

#5 Claes vH - 2016-07-24 23:43:58

Grattis. Galet imponerande.


Kommentarer är inaktiverade för så gamla inlägg