Kommentarer på Dag 91: Hellre dator än bok


Hög ljudvolym och hårt tryck på besöksdatorerna. Bilden från ett bibliotek i staden Schenectady, NY.

Går du in på ett bibliotek i en amerikansk småstad ser du fler ”låntagare” framför besöksdatorerna än framför bokhyllorna. Så är det inte riktigt i Sverige och skillnaden är något vi kan vara stolta över.

Den så kallade internetpenetration, det vill säga hur stor andel av befolkningen som har tillgång till internet är betydligt högre i Sverige än i USA- 95 procent mot 89. Det kan bland annat hänga ihop med att andelen fattiga är lägre i Sverige.

Under mina första USA-löp för cirka tio år sedan besökte jag ofta biblioteken för att kunna få uppkoppling och blogga, motellen hade då inte alltid wifi (idag har alla detta). Jag slogs då av  att den svarta befolkningen var i majoritet vid besöksdatorerna och i synnerhet barn och ungdomar.  Situationen är den samma idag.

-Man får göra vad man vill vid datorerna, många spelar. Men vi har tvingats sätta en tidsgräns på 90 minuter per dag eftersom besökstrycket är högt, säger bibliotikarien på ett nytt och fint bibliotek i staden Schenectady.

Jag är också där för att få uppkoppling. Längs vägarna är det annars McDonalds som är den säkra wifi-leverantören. Alla McDonalds har wifi och också bra wifi. Andra  snabbmatsskedjor är sämre, några har inte alls internet, hos andra kan det variera mellan restaurangerna om man har eller inte har.

På biblioteket i Schenectady slås jag också av den höga ljudvolymen. Besökarna pratar högt och ingen reagerar mot detta, däremot finns skyltar om att du inte får äta eller dricka i lokalerna.

Det är fortsatt ”muggy”, det vill säga hög luftfuktighet. Löpningen gick idag tungt med flera kortare gångpauser. Inte blev det bättre av att jag drack en halv gallon (1,7 liter) chokladmjölk till lunchen. Magen började krångla.

Om du tittar på bloggens räkneverk ser du att jag nu snart sprungit 500 mil och avverkat 98 procent av distansen. Siffrorna stämmer inte riktigt och kommer i efterhand att justeras. Fem löpdagar återstår till målgången i BOston på lördag.

Imorgon tisdag händer något speciellt. Vad tror du jag gör då?

Dagens distans: 55 km

Keep on running!
Kändes denna post intressant och värd att kommentera går det bra här

#1 Tommy N - 2016-07-19 06:15:52

Last Interstate-jump! Massachusetts !
(ok, last .. this time ... :)

#2 Klas-Peter Suneson - 2016-07-19 07:47:22

Jag håller nog med Tommy, Massachusetts next. Själva tar vi bilen till Klåverön söder Marstrand för några dagar västkust. Få se om där finns någon dator anslutning så vi kan fortsätta att följa dig de sista dagarna. Annars förstår Du varför jag uteblir på bloggen. Keep on running

#3 Trolin - 2016-07-19 08:26:08

Sista delstaten?

#4 sverker - 2016-07-19 10:24:44

kan dom inte ställa datorerna i ett eget rum? det man stöts av är vissa amerikaners slafsighet, fetma och självsäkerhet - se på Trump tex?! Tydligen är GW Bush dement också så som han betedde sig på manifestationen för poliserna........ är maten billig i affärerna? bär dom fortfarande en brun papperskasse i famnen?

#5 sverker - 2016-07-19 15:23:26

ser nu det här med Trumps kreatur och hennes "tal" och kopieringen av Obamas hustrus menlösa tal - hur kan det vara tillåtet med en sån o-trolig enfald på högsta nivå? Men troligen är Europa enastående när det gäller hög kulturnivå - själv sysslar jag helst med ölprovning i Tyskland och provar in en lämplig kista.... halvtorrt vitt vin går också bra.

#6 Ingmarie Nilsson(blog.yoging.se - 2016-07-19 19:19:42

Tror du ska ha en vegodag. ;-)

#7 Björn - 2016-07-20 05:03:09

Javisst tänkte jag på att jag skulle passera gränsen till Massachusetts, min sista delstat.
#Sverker: Nej, maten och förresten det mesta tycker jag är dyrt. Hänger ihop med om dollarn är stark eller svag. Vissa år har man haft tur med en svag dollar. Joggingskor t ex är fortfarande relativt billiga, ungefär halva priset mot hemma. "Pfovar in en lämplig kista. . . " Förbereder du din hädanfärd?

#8 sverker - 2016-07-20 07:48:37

nej - men de amerikanska kistorna med sitt öppna lock ser bekväma ut (och dyra).
Clinton har 5% mer än Trump i de senaste mätningarna men bara 60-65% brukar rösta.....fäster Du blicken vid horisonten, skjuter Du kärran med samma hand hela tiden? hur ofta punktering? tydligen har Du bara bytt däck en gång? slangar kvar?
nya kläder och skor?. har motellen tvättmöjligheter? Ã?ven i London halva priset på joggingdojor......

#9 Patrick Bjurström - 2016-07-21 09:08:53

Nu laser jag din blogg på ett vackert modernt huvudbibliotek I Ã?bo, en av stadens sevärdheter. Här är det förstås samma sak, fler människor framför dataskärmarna än vid bokhyllorna.


Kommentarer är inaktiverade för så gamla inlägg