Kommentarer på Dag 93; Beskedliga Appalacherna


Bitvis branta partier men annars var Appalacherna ganska beskedliga i Masschusetts jämfört med i t ex West Virginia där jag sprang under mitt första coast to coast.

Var Appalacherna inte värre än så här? Jag har fruktat ett monster som inte funnits!

Nej, bergskedjan Appalacherna var inte så hemsk som jag föreställt mig. Inte en serpentinväg så långt ögat kan nå. Och jag har sprungit (nåja, krypkört) uppför de flesta backar. Men vissst, det har varit tufft. Det är dock ännu inte slut, tre löpdagar återstår och kanske blir jag knockad ändå.

Att på kartor se hur terrängen gestaltar sig är nästan omöjligt. Google maps ger visserligen en höjdprofil när man ställer in på "cykel" men den säger ändå jnte så mycket. Idag stod jag inför alternativet att välja den kortaste men brantaste vägen eller ta en omväg på fem kilometer och minska höjdskillnaden ganska rejält. Jag valde den koraste vägen och idag var det nog rätt val.

75-årige Jim Paulton kör fem dagar i veckan ut mat till åldringar i Berkeshire county i Massachusetts. Lite över 16 mil (100 miles) blir det i veckan.

I Sverige är vi vana vid att kommunen, landstinget eller staten sköter en massa sysslor på välfärdens område. Här sker mycket av den verksamheten på halvprivat basis; ett företag kan stå bakom men får också pengar från delstaten. Jag träffade 75-årige Jim Paulton som körde ut färdiglagad mat till tre äldreboende och till ett 20-tal pensionärer som bodde hemma. Programmet gick under namnet "Meals and Wheels for Birkeshire.  Och dagen innan träffade jag en annan pigg pensionär som skötte färdtjänsten för sjuka och gamla, också delvis privatfinansierat.

Bra eller dåligt med privata medel i den offentliga verksamheten? Troligen bra, engagemanget blir säkert större, gissar jag.

Dagens tur gick bitvis på vackra och lummiga småvägar. Här är en gps ovärderlig!

Två mil återstår och sista Coken sveps. Cola är bästa drycken när man är jättetörstig, annars blir det mest Gatorade och vatten.

Dagens distans: 67 km

Keep on running!
Kändes denna post intressant och värd att kommentera går det bra här

#1 sverker - 2016-07-21 09:07:55

ja jäklar! 67 km. här behövs snökedjor på vintern? primitiva stolpar - är det el? staten har inga pengar? kommer du ihåg stolpskorna? cocacolan innehöll i början kokain därav namnet. det var en apotekare bakom....

#2 sverker - 2016-07-21 09:20:28

den här farbrorn med maten - hur var det med kylning? det är oerhört farligt med halvvarm mat som körs ut - listeria! om åldringarna går på krogen brukar det bli billigare dessutom. kollar årsbästa i fjol på 5 mil ultra - 4.12.34 - en tysk född 1948. om Du kör ett enda lopp utvilad - vore intressant?

#3 Gunilla Franzén - 2016-07-21 09:26:40

Härligt att du nu kommit så långt. Nu ska det väl inte finnas så många hinder kvar? Så små fina vägar du verkar hitta. Här i Sörmland har vi Utflyktsvägen och den är sannerligen väl trafikerad och tråkig för löpare/cyklister. Har just sett på morgon -TV hur svenska fattigpensionärer äter middag hos Stadsmissionen för 20:- Antalet har ökat med många tusen middagsmål. Ã?nskar dig god tur på sista sträckorna!

#4 N-O - 2016-07-21 10:47:54

Lycka till de sista löpdagarna på detta löp. Det är alltid ett nöje att följa dig och dina lågmälda betraktelser som ändå förmedlar de stora utmaningar somligger i din stora löparprestation.

#5 Jan Suneson - 2016-07-21 11:14:15

Mailen mellan mig och Björn har fungerat dåligt de sista dagarna. Kanske är hans mailkorg full. Jag skriver därför detta viktiga brev till Björn även här.
Det är tänkt att P4 extra skall göra en intervju med Björn i morgon. Det har varit många turer i ärendet beroende på de två glömda etapperna.
Slå på radion i morgon så får ni se om även det här har löst sig

Hej
Jag fick imorse svar från Johan så här skrev han:

Hej Jan
Vi vill gärna ha med Björn imorgon ( 22/7) klockan 14:50 svensk tid, klockan 8:50 lokal tid hos Björn. Skulle det vara möjligt? Vad ringer vi då på för nummer i sådana fall?
Häftigt att avsluta med Marathon! Vi vill väldigt gärna ha med björn!
Vänligen,
Johan Sundström

Jag har svarat:
Hej Johan
På fredag morgon befinner sig Björn i West Brookfield (Copper Lantern Motor Lodge). Det går bra att göra intervjun då han äter sin näst sista motell frukost. Telefonnumret är det samma 0723362878
Vänligen
Jan Suneson

Björn
Du och jag MÃ?STE idag testa om din telefon fungerar att ta emot samtal från Sverige. Jag ringer idag mellan 8- 9 din tid 14-15 svensk tid. SLÃ? PÃ? DIN MOBIL!
Ã?ven om intervjun nu sker en dag tidigare än beräknat så tycker jag att du följer den nya planen
Dag 93 fredag 22 juli
Copper Lantern Motor Lodge - Bill's Pizza 14 Main St, Hopkinton 62 km
https://goo.gl/maps/nVYDsi6hi8F2

Ps
Jäkligt bra bild på dig med colan utanför Corner Grocery and Post Office i hålan Worthington. Varför åka hem till Sverige?

#6 Klas-Peter Suneson - 2016-07-21 18:13:30

Det måste kännas bra att Du upptäcker att det Du förväntade dig blev något lite lättare, de sista dagarna. Att dessutom sträckorna går genom lummiga skogar gör det än bättre. Mor och jag är åter i Bankeryd. Klåverön var en mycket fin bekantskap!
Keep on running!

#7 Christoffer - 2016-07-21 21:53:19

Har tyvärr missat att följa dig på denna löpning. Hur som haver otroligt imponerande och inspirerande att du återigen korsar U.S.A. Lycka till de sista dagarna på din resa.

#8 Björn - 2016-07-22 07:02:42

#Sverker: Maten var kyld (kylväska med is i bilen). Men paketet jag fick vågsde jag inte äta sex timmar senare.
#Jan: lämnade också numret till motellet, fast lina är säkert bättre.
#Klas-Peter: Absolut, bara tanken att det blev lättare än förväntat gör att backarna känns lättare.


Kommentarer är inaktiverade för så gamla inlägg