Kommentarer på Dag 11: Här lever landsbygden


Svensk och amerikansk glesbygd har sina olikheter. Servicen i de små samhällena i USA kan ofta vara bättre än i Sverige.

Som storstadsbo är det lätt att göra sig lustig över alla små hålor jag passerar. Samhällena har inte så mycket att erbjuda turisten, de ger ofta ett förfallet intryck, husen är slitna och affärerna har bommat igen. Men skrapar man lite på ytan är det nog inte så illa ställt ändå.

Ta t ex Nineveh (NY) som jag passerade idag. Samhället har 50 hushåll men har ändå ett visst serviceutbud. Här finns bibliotek, livsmedelsaffär med en bensinpump, restaurang, handelsträdgård och en kyrka.

Linda Ferranti, Library Clerk på Nineveh Public Library.

Utanför biblioteket fladdrar en flagga som talar om att man har öppet. Öppettiderna här är nästan lika bra som på t ex stadsbiblioteket i Stockholm. Motvinden har varit besvärlig under hela dagen, jag är tröttkörd och går in på biblioteket för att koppla upp mig mot nätet. Jag möts av Linda Ferranti som sätter på kaffe och tar fram en vattenflaska till luffaren och pumpar honom med frågor om svensk sjukvård, svensk skola, svenska bibliotek och naturligtvis om min löpning.

Hur kan ett så här litet samhälle ha ett eget bibliotek och så generösa öppettider? frågar jag.

-Det beror nog mycket på mig själv, jag tycker det är roligt att vara här och så är ersättningen låg.

Nineveh är inte unikt, det finns bibliotek i de flesta små samhällen men i regel är de bara är öppna någon dag i veckan. Mycket skolungdomar håller till på biblioteken och det är datorerna och spelen som drar. Också vuxna använder datorerna, internet ute på landsbygden är inte lika utbrett här.

Dagens löpning på 55 km gick ovanligt tungt, motvinden och alla backar gjorde det inte lättare. Jag missade dessutom ett lunchstopp och fick köra på tom tank länge. Det ska bli skönt när Appalacherna är besegrade men än återstår det flera dagar.

Imorgon kommer något speciellt att inträffa. Vad tror du det kan vara?

Keep on running!
Kändes denna post intressant och värd att kommentera går det bra här

#1 sverker - 2018-04-27 08:15:30

men de jobbar och handlar inne i en större stad? Det är bara att hoppa i bilen?

#2 Klas-Peter Suneson - 2018-04-27 10:57:43

Bibliotek kan vara en liten oas !

Här hemma har det blivit samhällets vardagsrum !
Bemannat vardagar 10 - 18, men öppet för dem som har lånekort från 07 - 22.
Ullegård & jag har nu bara Svd i brevlådan. Lokaltidningen Jönköpingsposten, har tyvärr blivit alldeles för tunn. Är inte värd prenumerations avgiften. Den tar vi del av på biblioteket. Utöver det finns medier för alla åldrar och plats att slå sig ned en stund och ta en kopp kaffe.

På biblioteket finns också möjlighet att använda dator och få tillgång till databaser som Alex författarlexikon, Artikelsök, Landguiden, NE och Worldbook. Eller läs tidningar från hela världen i appen Pressreader på vår Ipad, eller via den egen telefon.

Så visst förstår jag dig, när Du stannar på ett bibliotek.

#3 Bernt - 2018-04-27 13:14:40

Ny stat?

(frågetecknen jag delade igår kom från en smile - tummen upp jag skrev och avsåg att dela)

#4 Per S - 2018-04-27 14:13:48

Dags för ett nytt gränshopp? Du springer kanske in i Pennsylvania Björn?
Kör hårt!

#5 b_å - 2018-04-27 15:44:36

I morrn är det ju Lördag så ett Park Run kanske...hehehe

Kämpa på :)

#6 Jan Suneson - 2018-04-27 21:00:23

Det skall bli intressant att se om det finns någon ?hoppskylt? på den lilla vägen 1043. Den är inte fotograferad. Imorgon springer du in i NY igen och får kanske en ny chans.
Idag var det väl ganska slätt med undantag av knalle på mitten? Välkommen till Pennsylvania en ganska trist stat om jag minns rätt.
Ps
Du genade förbi pizzan Pantheon i går genom att ta Main Street
https://www.google.se/maps/@42.1849423,-75.6283558,15z
Det hade varit bättre att bjuda bibliotekarien på lunch i Nineveh

#7 Björn - 2018-04-28 06:54:06

Javisst var det rätta svaret Pennsylvania.
#Sverker: Jo, så är det säkert. Men landsbygden kryllar av bilverkstäder, skolskjutsar, gårdar så många behöver inte resa så långt till jobbet.
#b-å: Finns knappt några park run längs min väg, annars hade jag kanske ställt upp.
#Klas-Peter: Kvällsöppet för folk med lånekort var något nytt. Bankeryd framstår ändå som ett stort samhälle jämfört med dom jag springer igenom.
#Jan: Du verkar ha bättre koll på läget än jag. Märker att här kan det vara riskabelt att alltid följa gps:en inställd på gångfunktion- leder ut dig på visserligen den genaste vägen men också garanterat den backigaste.

#8 selfie - 2019-03-18 11:50:20

CGC Jhanjeri is one of the best colleges in the North India and we are providing the best quality of education in various courses.
engineering college in chandigarh
best engineering college in punjab
best agriculture college in chandigarh
civil engineering college in punjab
MBA college in punjab

#9 efb - 2019-03-25 13:02:53

Our academic pursuits, along with a range of extracurricular activities, help in honing a child's skills and ensuring that he/she grows to be a mature and responsible citizen.
top cbse school in greater noidaKommentarer är inaktiverade för så gamla inlägg