Kommentarer på Dag 17: Här litar man inte på någon


Assisterande bibliotikarie Diane hade minst en av Stieg Larssons böcker inne för utlåning på biblioteket i Kennedy.

-Jag litar varken på media, myndigheter eller några andra, alla har en agenda. Tidningarna berättar inte sanningen, de är bara ut efter att sälja och tjäna pengar, säger bibliotikarie Diane på biblioteket i Kennedy, NY.

Hon ger uttryck för en uppfattning jag ofta möter ute på landsbygden; misstroende mot allt och alla. Jag kom i samspråk med henne eftersom jag sökte internetuppkoppling på detta landsortsbibliotek. Hon säger att hon önskade att hon hade större förtroende för nyhetsmedia, de rapporterade mer korrekt förr. När jag pekar på lokaltidningen som ligger på ett bord signalerar hon att just den tidningen har hon absolut inget förtroende för.

Väl framme vid mitt hotell i staden Jamestown (30 000 invånare) träffar jag William Brown från West Virginia. Han kuskar runt och sätter upp butiksinredningar och bor på motell större delen av året. Jag frågar om han har förtroende för media och myndigheter i största allmänhet. Han skakar på huvudet.

-Jo polisen och läkare litar jag på men definitivt inte media. Fox News är republikanernas kanal och CNN demokraternas. Skattemyndigheten och andra myndigheter är mer ellr mindre korrupta, anser han.

Jag frågar om han röstade på Trump och det medger han utan omsvep. Att fåga folk om hur de röstat verkar inte alls lika känsligt som i Sverige.

-Trump är en doer. I min hemstat har många kolgruvor lagts ner men nu har de börjat öppnas igen. Många har fått det bättre, inte minst med de lägre skatterna. Ståltullar mot Europa gillar han också även om han säger sig vara för frihandel.

Finns det inte en risk för att detta utbredda missnöje gör att det går utför med mycket i USA? Man måste väl kunna lita på myndigheter och media?

-Jo, det bekymmrar mig. Men jag vet inte hur förtroendet ska återskapas. Mina barn uppmanar jag att rösta, struntar man i det ska man inte klaga.

Williams inställning förvånar mig inte så mycket, däremot bibliotikariens. Skulle man fråga en svensk bibliotieksanställd eller annan välutbildad person om hen litar på nyhetsmedia skulle nog de flesta svara ja. Vad är det som har hänt i Amerika? Jag känner inte riktigt igen mig.

--

Motvinden håller i sig och gör löpningen besvärlig. New York tycks aldrig ta slut men nu är jag igen nära gränsen till Pennsylvania. Och när jag senare springer in i Ohio, ja då är det plattland som gäller. New York med Appalacherna tror jag för löparen är den besvärligaste delstaten av alla.

Idag var det riktigt varmt och för första gången sprang jag i bara t-tröja och kortbyxor. Insmörjning med solkräm faktor 50, två gånger under dagen. Träden har inte slagit ut varför landskapet ger ett trist intryck. Centrum i Jamestown såg förffärligt ut, mest nedlagda butiker. Mådde också idag illa mot slutet av löpningen och tvingades gå den sista halvmilen. Nu mår jag bra igen. Skönt också att jag hann med en stortvätt.

Dagens löpning 55 km.

Keep on running!
Kändes denna post intressant och värd att kommentera går det bra här

#1 Klas-Peter Suneson - 2018-05-03 06:58:46

Efter 17 dagar = 90 mil!! Motvind och uppförsbacke, där en bred allmänhet hyser misstro mot sin samtid, tar mer på humöret än på muskulaturen. Att "motorn" knackar i slutvarvet inför etappmålet, kan bero på att bränslet tagit slut. Du bör ha en reservdunk liggande i vagnen.
Keep on running.

#2 Klas-Peter Suneson - 2018-05-03 09:49:20

Funderade över märket på bibliotekariens Dianas tröja.
a..... NHL, Buffalo Sabres ! med hemmaarena KeyBank Center några engelska mil norr om din nuvarande position. Det laget hade säkert gjort sig bra i ett möte med HV71 !

#3 sverker - 2018-05-03 17:18:08

Platten -härligt! Har nån av dom andra korsat Appalacherna?
Tips till nästa Casinohotell: Black Jack - dealern är alltid i underläge - han har större risk bli tjock men lever på att folk blir tjocka - det har visat sig att man kan lägga sig vid 15 då är han illa ute. Tog fram leken och lade 22 spel. Min nettovinst blev 140 kr och han tjänade 20 kr. Obs jag blandade om varje gång.

#4 Björn - 2018-05-03 20:17:01

Ja, det är omöjligt att undvika Appalacherna. Ska man göra det måste rutten gå väldigt sydligt, genom Georgia. Men min rutt är ovanligt jobbig eftersom den gick genom hela New York. Nej Sverker, något mer spelande blir det inte.

#5 sverker - 2018-05-04 11:04:54

Jamestown är en gammal svenskstad - idag uppges befolkningen till 18%. 2007 startade ett upprustningsprogram av stadskärnan läser jag.


Kommentarer är inaktiverade för så gamla inlägg