Kommentarer på Dag 18: Trafikböter piggade upp luffaren


Här på motorvägsbron över sjön startade brottet. Observera den breda vägrenen och den glesa trafiken.

Hit fördes brottslingen för att få sin dom.

Vickie, town justice court clerk, skriver ut böterna. Observera mina tio dollar som hon håller i vänster hand.

Det här var min hittils bästa dag! Haffad av polisen på en motorvägsbro, fick böta men också en inblick i det amerikanska rättssystemet på lokalplanet. Och dom som dömde ut böterna firade mig som en ”hjälte” och bjöd på tårta!

Broar över stora floder eller sjöar är bland det värsta en coast to coast löpare kan råka ut för. Antingen är de livsfarligt smala eller annars får man inte springa över dem. Idag skulle jag korsa den stora sjön Chautauqua (NY). På morgonen ringde jag och kollade med rederiet som trafikerar en historisk färja men fick veta att trafiken ännu inte startat. Det finns bara en bro över sjön och det är en 1,5 km lång motorvägsbro men den får inga fotgängare vara på. Så mina alternativ var att ta en stor omväg och springa runt sjön (uteslutet), få lift med en bil över bron eller att springa över den.

Jag chansade och sprang. Det var knappt någon trafik men en del bilar tutade ilsket på mig. Någon fara var det dock inte eftersom vägrenen var mycket bred. Jag hade precis hunnit över innan en polisbil dök upp. Räddad, tänkte jag men snart var jag upphunnen och ”gripen”. Polismannen uppträdde mycket korrekt och var klart imponerad över min löpning.

-Jag har aldrig fått så många samtal från bilister någon gång, berättade han.

Jag medgav direkt brottet, fick stiga in i bilen och polisen skrev en rapport.

Slipper jag böter? frågade jag troskyldigt.

-Nej, det är uteslutet. Men dom blir nog låga. Vill du kan jag köra före och visa vägen till rätten där du kan betala böterna,

Sagt och gjort. Med blinkande ljus men inga sirener påslagna fick jag i ösregnet eskort till Town Justice Court i North Harmony. Denna kommunala ”domstol” visade sig ligga på bara några minuters gångväg från brottsplatsen. Jag njöt i fulla drag av denna cirkus. Att föreställningen inte skulle bli så kostsam insåg jag nog men att den dessutom skulle bli så underhållande, det blev en glad överraskning.

Polisen klev in först i det lilla huset där fyra fem glada damer arbetade. Det tisslades och tasslades, sedan fick jag träffa Vickie, som var town justice court clerk. Hon bestämde på stående fot att jag skulle böta 10 dollar och skrev ut ett litet kvitto till mig.

-Du har fått dom absolut lägsta böter man kan få, tröstade polisen. Jag har aldrig i mitt yrkesliv varit med om att någon betalat så lite.

När polisen lämnat lokalen utbröt stor munterhet. Jag fick en handduk att torka mig med, man satte på kaffe och jag bjöds på tårta. Sedan frågade dom om allt kring min löpning. Brottslingen formligen hyllades som hjälte. Jag kom att tänka på Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton. När jag sent om sider lämnade rätten sprang en av kvinnorna ut och frågade om hon fick fotografera mig. Och visst fick hon det!

Det något tragikomiska i det hela är varför inte fotgängare får gå på denna bro. Det ligger två små samhällen på vardera sidan av sjön och ska man ta sig från ena sidan till den andra är det bil som gäller. Bron byggdes på 80-talet men man ”glömde” bygga en cykelbana.

Nåja, det hela var minst sagt uppiggande och jag känner mig inte som någon brottsling. Hade samma händelse inträffat i Sverige tror jag polisen sett mellan fingrarna.

Min bror Jan blev så inspirerad att han på hemmaplan gjorde en liten videosnutt om händelsen. Den kan du se HÄR.

Det är lite av svenskbygder jag springer i. Många Johnson, Erikson och Peterson.

Dagens distans 50 km till Holliday Inn Express i Findley Lake, ett stenkast från gränsen till Pennsylvania.

Keep on running!
Kändes denna post intressant och värd att kommentera går det bra här

#1 Klas-Peter Suneson - 2018-05-04 07:58:43

"Att se mellan fingrarna"
Ibland stöter man på situationer där lagen och verkligheten inte harmonierar, då kan en svensk polis hänvisa till Proportionalitetsprincipen= att se mellan fingrarna.
I USA har den enskilde polismannen tydligen inte den möjligheten. Där skall han/hon strikt följa regelverket, annars riskerar hen tydligen att bli avskedad.

Proportionalitetsprincipen är inom svensk juridik en princip som säger att åtgärder inte skall gå utöver det som är nödvändigt med hänsyn till ändamålet. Enligt denna princip vägs olika intressen mot varandra, till exempel samhällets krav på säkerhet mot individens rätt.
Proportionalitetsprincipen är en rättssäkerhetsprincip som innebär att det skall råda balans mellan mål och medel.

Kul att de dömande ändå insåg orimligheten. Fikat bland vänliga och inblicken i systemet kostade dig 10 dollar.
Keep on running!

#2 sverker - 2018-05-04 08:11:52

En tidig morgon i Uppsala: inte en bil i sikte så jag cyklar mot rött men bakom mej en polisbil. "ni tar det viktigaste först" muttrar jag. "Men det ä r viktigt" säjer polismannen. Böterna var höga och gick dessutom till inkasso. Till saken hör är att jag gillar poliser, har flera vänner där. Dom måste göra sitt jobb. Här hade ju massor med bilister ringt?
"swedes say Johnson but you should pronounce it Djohnson" sa LBJ.

#3 Bernt - 2018-05-04 08:19:48

Hoppas ditt "brott" bidraget till att en gångbana kommer till, då är du en riktig Karl-Bertil!
Väldigt vad bilisterna gillar att leka polis.

#4 k - 2018-05-04 09:03:35

ca 100 spänn för en fika tufft för en luffare....

#5 sverker - 2018-05-04 09:55:11

eftersom det är enda vägen över sjön (plus färjan vissa tider) måste tanken från början med den breda remsan varit för fotgängare och cyklister - sen har man bara "glömt" detta? Böter för att gå på motorväg 500 kr - cykla mot rött 1500.

#6 Bibbi Lind - 2018-05-04 10:26:48

Spännande! Det finns brottslingar och brottslingar?! Konstigt att de inte har mer att ta itu med "over there"? Tur att du hann över bron!

#7 Urban - 2018-05-04 10:30:27

Brottsligt eller ej. Underhållande läsning var dag i alla fall. Makalös prestation med dag ut och dag in med en mara + mera i benen.
Keep on running!

#8 Richard - 2018-05-04 11:32:41

Du skriver mycket underhållande Björn! Tack! Det är så mycket mer än din löpning som är imponerande, som t.ex ditt pannben för hela genomförandet med allt vad det innebär. Underbart att du gör detta, lever din dröm trots de många umbäranden det säkert för med sig. Ditt äventyr sätter fart på såväl min fantasi som mina dagdrömmar och det är jag säkert inte ensam om. Bra! Tack igen för att du delar med dig.

#9 sverker - 2018-05-04 12:42:44

ser på kartan - sjön är ju jättestor - mycket märkligt - tur du hann över som sagt!
Hade dom fel - är det tillåtet? Hur ska folk utan bil annars ta sig över? Den här historiska färjan på vissa tider kostar väl? En gåta - folk utan bil är alltså fast på ena sidan.

#10 sverker - 2018-05-04 13:16:29

ser nu - det är förbjudet! Färjan är visserligen gratis men den går ju inte jämt, man får väl ofta stå och vänta länge och den tar tid - mycket märkligt - jag har skrivit och frågat en lokal turistbyrå - det här är ett populärt turistmål på somrarna.

#11 Jan-Olof - 2018-05-04 13:22:45

Rolig läsning! Vad händer vid nästa stora sjö - Lake Eire - blir det färja eller springer du söderut?

#12 Peter Malmqvist - 2018-05-04 14:24:49

Det här var nog rekord! Jag har följt alla dina lopp, men att bli haffad och bötfälld för att ha sprungit på en bro, det slår det mesta du berättat om. Och jag som trodde Sverige var världsmästare i att "döma" folk för lätta, verifierbara brott, som fortkörning och liknande. Vi har definitivt vår överman i USA. Fantastiskt att du orkar skriva om det med sådant lugn! :-) Keep up the good work!

#13 Lars L - 2018-05-04 16:54:17

Kul historia, den var nog värd sina tio dollar, i alla fall med fikat:-)
Roligt att löpningen går bra, bättre lycka med vädret önskar jag dig!

#14 sverker - 2018-05-04 17:26:28

färjan är ett skämt - en pytteliten hjulångare som går jättesakta och sjön är flera km bred. tiderna 05-21 vardagar, lördag-söndag 13-21. Ett mysterium - mycket konstigt.
Alternativet för cyklister och gående är att ta vägen runt sjön som är 27 km lång!

#15 Jan Suneson - 2018-05-04 19:30:27

Här är min syn på brottet
https://www.youtube.com/watch?v=VY7iJL9h2uo

#16 sverker - 2018-05-04 20:16:32

Nu ser jag - det är ett smalt sund vid färjeläget (200 år gammalt) - 800 meter? Absolut var det meningen att bron skulle kunna användas av gående och cyklister? Vad har hänt? Krig mellan öst och väst? En bilhandlare som mutat myndigheterna?

#17 Björn - 2018-05-04 21:35:17

#Klas-Peter: Intressant om proportionalitetsprincipen, du bör veta som gammal polis.
#Bibbi: Jag uppfattar det som att polisen på mindre orter är undersysselsatt. Men får dom som i det här fallet in anmälningar måste de säkert kolla upp.
#Jan-Olof: Nej ingen färja men jag kommer att springa nära sjön.
#Peter: Jag har blivit stoppat tidigare på motorväg där jag inte fått vara men aldrig fått böter, däremot hotad med att kastas i fängelse. Lärt mig att det i sådana situationer är bäst att behålla lugnet, allt brukar ordna sig.
#Lars L. Ja, den var värd mer äb 10 dollar!
#Sverker: Ja, färjan går över ett smalt sund. En idé jag hade var att ta lift med någon båt över detta sund.

#18 erik Froste - 2018-05-06 06:45:41

Underbar berättelse mitt i din löpning!


Kommentarer är inaktiverade för så gamla inlägg