Kommentarer på Dag 34: Hjältar med problem


Claudia stod i en vägkorsning utanför Gibson City, Illinois, och sålde tygblommor som stöd för USA:s krigsveteraner. Nästan alla bilister köpte och på ett par timmar får hon ihop minst tusen dollar, pengar som används till veteranernas  egna sjukhus.

Få grupper i USA är så hyllade som krigsveteranerna, veterans. Men det är en grupp med stora problem där såväl staten som frivilliga bidrar med stora belopp

Man räknar med att det finns cirka 20 miljoner krigsveteraner i USA, alltså personer som deltagit i något eller några av landets alla krig. Antalet minskar dock stadigt men egentligen inte problemen. Varje år tar tusentals krigsveteraner livet av sig, uppemot var fjärde är hemlös och många lider av posttraumatisk stress. Det finns ett särskilt departement för krigsveteranerna.

Jag ser ibland en del veterans sitta och tigga. Veteranerna har särskilda ID-kort och får rabatter i många affärer. Av befolkningen hyllas de som hjältar, dock inte Vietnamveteranerna som fick utstå spott och spe vid hemkomsten. Många insamlingar och olika jippon görs för veteranerna. Idag såg jag en insamling utanför Gibson City. I stort sett varenda bilförare sträckte ut några dollarsedlar genom rutan. Själv fick jag lite dåligt samvete när jag blev tillfrågad om inte också jag skulle ge ett bidrag. Jag har tidigare fått samma fråga men aldrig gett något.

Backigt och blåsigt idag (motvind). Många vindkratverk i landskapet, som består av jättelika fält med majs och sojabönor. Majsplantorna har knappt kommit upp, annars kan de ge ett visst skydd i vinden.

Idag inhandlades ytterligare ett par skor (Nike Free). Och idag var det premiär med den första tuppluren utomhus. Problemet med den överhoppade dagen i körschemat är nu löst, återstår "bara" att springa dessa megadistanser om några dagar.

Keep on running!
Kändes denna post intressant och värd att kommentera går det bra här

#1 VIktor Carlsson - 2018-05-20 14:23:55

Heja Björn!

#2 Erik H - 2018-05-21 20:05:20

Oj Oj Oj megadistanser. Hur orkar du?
Imponerande uthållighet och återhämtning.
Jag undrar vad som händer i din kropp och huvud?
Du måste vara trött ibland eller... och ändå fortsätta.
Hoppas medvinden blir din kompis resten av färden.

#3 Björn - 2018-05-21 20:40:37

Ja, jag återhämtar mig bra. Sedan är det väl så att kroppen dagen innan ställer in sig på långa distanser. Annars är nog min "komfortzon" ca 5 mil men jag klarar 7-milare, kanske 8 men vill helst slippa dem. Egentligen är jag aldrig trött på morgonen.men kan ha en schakningsperiod under dagen.


Kommentarer är inaktiverade för så gamla inlägg