Kommentarer på Dag 35: Återseendets glädje


2018 Bo Danenberger, Danvers, vid sin italienska sportbil, en Lancia från 1967.

2014: Bo Danenberg vid sin Volvo Amazon S. Bilen har han nu sålt.

En krämvit gammal sportbil av europeiskt snitt passerar mig i makligt tempo utanför det lilla samhället Danvers i Illinois. Det är något bekant över föraren. Herregud, jag känner ju mannen!

Ja, idag trodde jag nästan att jag hade blivit galen. Kan det verkligen vara han? Minnen fyra år tillbaka i tiden dyker upp då jag sprang i det här området. Då träffade jag Bo Danenberger, en pensionär som hade som hobby att restaurera gamla fina europeiska bilar. Jag hade sett en gammal Volvo Amazon stå på en gata i Danvers och blev nyfiken på vem som kunde vara ägaren.

Jo, det var nog Bo jag såg, funderar jag när jag tokrusar in mot Danvers.

-Hello Bjorn, nice to see you, säger mannen i den krämvita sportbilen och sträcker fram sin hand.

Världen är ändå ganska liten, tänker jag. Där står Bo framför sin Lancia av årsmodell 1967, en bil han renoverat i absolut toppskick och troligen inte kommer att sälja. Gissa om vi hade mycket att prata om?

Medan vi står där utanför hans garage i solen med den amerikanska flaggan fladdrande lojt i den svaga vinden blir jag presenterad för flera ortsbor som passerar, antingen gåendes eller per bil. Jag får dela ut flera visitkort. En av dessa kort får Scott Hamilton, en driftig företagare som för några år sedan köpte den gamla nedlagda banken på hörnan, renoverade lokalen till nästan ursprungsskick och inredde en restaurang.

-Are you hungry? frågar Scott och bjuder in mig på lunch.

Trots att Danvers bara har drygt tusen invånare är det fullpackat därinne. Scott gör som på amerikaners vis; berättar sitt livs historia för en intresserad främling. Efteråt tar han en bild på mig och lägger ut den på Facebook. Efter det är jag en kändis på bygden. Jag förstår att många verkar ha sett bilden och det blir en och annan tutning och tummen upp från bilister när jag drar vidare.

I en liten park i Danvers gick Steve Davenport med sin metalldetektor och letade gamla mynt. Jag gör det bara för att det är roligt, ungefär som att fiska, berättade han.

Just nu springer jag på samma vägar som för fyra år sedan. Mycket, mycket trevligt. Att känna igen sig och till och med träffa gamla bekanta, vad kan vara bättre?

Vindarna i Illinois är knepiga; ena dagen västliga och besvärlig motvind, nästa dag östliga och härlig medvind. Det kändes som jag flög fram under mina 55 km till staden Pekin med 33 000 invånare.

På Walmart i Bloomington köpte jag Gatoradepulver. En burk kostar åtta dollar och ger 15 liter sportdryck. Tre smaker finns och min favorit är "Glacier Freeze".  Jag tror på dryckens undergörande verkan och instämmer i reklamen "Help replace what you sweat out".

Ja, idag var jag verkligen på snackhumör. På en KFC-restaurang utanför motellet pratade jag med två ungdomar uppemot en timma; hon 23 år och utbildar sig till långtradarchaufför och han med ett hårt och smutsigt saneringsjobb. Hon hade röstat på Hillary Clinton, han hade inte alls röstat.

Varför röstade du inte? frågar jag.

-Jag hade inte tid att registrera mig. Ångrar det nu för jag hade också lagt min röst på Hillary. Hade fler röstat hade vi kanske sluppit Trump.

Keep on running!
Kändes denna post intressant och värd att kommentera går det bra här

#1 Klas-Peter Suneson - 2018-05-21 08:54:12

Dag 35 och 195 mil, medvind,
med bränsle på Kentucky Fried Chicken.
Nu räcker inte Sverige till, som jämförelse
Kiruna - Malmö =184 mil
Fantastiskt BJÖRN !

#2 Jan Suneson - 2018-05-21 10:24:26

Du kan bära din Sweden tröja med stolthet. Igår blev vi åter världsmästare i ishockey och i lördags krossade vi USA i semifinalen med 6-0. Nämns sådana nyheter i amerikansk TV?

#3 Niclas Fridén - 2018-05-21 10:46:35

Otroligt imponerande bedrift det här. Jag ser fram mot varje uppdatering här på bloggen.

#4 Anders Fåglefelt - 2018-05-21 22:01:17

Hej
Kommer du att passera Boone i Iowa?

#5 Björn - 2018-05-22 05:56:42

#Klas-Peter: Tack. Och vilket fint (och långt) brev du skrev
#Jan: Jag följer USA-nyheterna för dåligt (hänger dock någorlunda med vad som händer hemma).Berättade om segern förtvå fyllon på en bar hålan Montery men ingen av dom eller bartendern visste något. Fyllona yrade om Björn Borg och vackra svenska blonda flicka.
#Niclas: Tack. Ja, hittills har jag haft ett inlägg varje dag men risk att det kan bli mässfall på grund av dålig internetuppkoppling eller tidsbrist. Administrationen kring löpet tar mer tid än man kan ana.
#Anders: Nej, går 5-10 mil söder om Boone. Här rutten genom Iowa: https://goo.gl/maps/UBMctCFCFJ52


Kommentarer är inaktiverade för så gamla inlägg