Kommentarer på Dag 40: Syndigt med internet och bilar


Niobarnspappan John har just köpt bensin på macken och placerat dunken på kärran. Själv vill han helst inte bli fotograferad. På kuskbocken en av John fem söner.

Radio, tv, dator, smartphone och egen bil är förbjudet. Så lever hundratusentals amerikaner i den kristna grupen Amish. För första gången har jag lyckats intervjua några.

Jag ser dem överallt här i Iowa. De kommer farande ute på landsbygden i sina ålderdomliga hästkärror, de vinkar lite försynt men vill helst vara för sig själva. De är klädda i ålderdomliga kläder, kvinnorna i hucklen och bomullsklänningar och männen i stråhattar. De sysslar i regel med lantbruk, hantverk och har egna affärer där de säljer livsmedel, ofta av hög kvalitet och till bra priser.

Jag har aldrig lyckats få kontakt med någon men idag gick det bättre. På Sinclair bensinstation i Milton träffar jag John, 47 år och niobarnsfar. Han kommer åkande i sin kärra och har en av sina fem pojkar på kuskbocken. John ska handla lite bensin till en motor han har i sin verkstad.

Du har ingen bil. Saknar du inte bil och skulle du bli utfrusen om du skaffade en, frågar jag naivt?

-Något man aldrig haft saknar man inte. Det skulle inte kännas rätt att ha bil, svarar han.

Varför har inte Amish bilar?

John dröjer med  svaret:

-Vi vill att man ska stanna hemma. Frestelserna i världen är för stora.

Nio barn är mycket, jag har ”bara” fem. Hur klarar du dig ekonomiskt?

-Vi har så att vi kan äta oss mätta, vi har kläder och trivs med livet och så hjälps vi åt. Det går ingen nöd på oss, skrattar han försynt.

Vad sysslar du med?

-Jag bygger just nu ett litet sågverk.

Går dina barn i skola?

-Ja, vi har egna skolor. Barnen går inte längre än till åtonde klass. Högre studier, college t ex, är inget för oss.

Hur blir ni behandlade av vanliga amerikaner, diskriminerade?

-Nej inte alls. Vi är väl mottagna, jag är född och uppvuxen i dessa trakter.

Någon timma senare blir jag stoppad av två ungdomar som vil ge mig Gatorade och vatten. Det visar sig att den ene är Mennoite (en besläktad grupp med Amish som t ex tillåter bilar), den andre, David, är Amish. Jag blir verkligen förvånad att de tar kontakt med en luffare.

David får inte använda internet eller en modern mobiltelefon men en hederlig gammal lur duger gott, tycker han.

Pojkarna berättar att de jobbar på ett litet sågverk. Deras klädedräkt avslöjar inte direkt att de är speciellt annorlunda jämfört med andra ungdomar. De verkar uppriktigt intresserade av min löpning.

Finns det joggare bland Amish?

Båda skakar på huvudet. Nä, man vill inte exponera sig så även om det kanske inte  betraktas som ”synd”

Saknar ni inte internet och smattphones?

David skrattar och visar sin ålderdomliga telefon.

-Den duger gott att ringa med, mer behöver jag inte.

Kompisen berättar att kyrkan kan ge dem åtkomst till internet. Men då gäller det bara ”business”, t ex att betala räkningar.

David ber om mitt namn och jag ger honom mitt visitkort med webadress till bloggen.

Men hur ska du kunna se den om du inte får använda internet?

-Jag får be några kompisar kolla din blogg . . .

--

Dagens  distans till Centerville blev 64 km. Jag springer nu i ett lummigt och kuperat landskap. Iowa är känt för sina ”roling hills”, jobbigt för en löpare särskilt eftersom vägarna ofta saknar vägren och finns det en sådan ä den grusad. Tortyr både för mig och kärran- men bra för Amishfolkets hästar!

Keep on running!
Kändes denna post intressant och värd att kommentera går det bra här

#1 Klas Peter Suneson - 2018-05-26 09:04:42

Roligt att Du fick en pratstund med den sympatiske John. Kanske är det han som har rätt! Vi andra rusar på. Vi har sedan länge konstaterat att resurserna inte kommer att räcka. "Vi har så att vi kan äta oss mätta, vi har kläder och trivs med livet och så hjälps vi åt. Det går ingen nöd på oss, skrattar han försynt." Det tål att tänka på. Vättersnipan byggd på Visingsö i lärk och ekspant 1974, ligger i marvatten och sväller. Snart ror vi stilla till Tjyvanabbe.

#2 Markus Björnström - 2018-05-26 12:10:05

Hej, Björn!
Löpning är verkligen ett bra sätt att möta världen. Härligt att få åka med i din springvagn över amerikanska kontinenten.
Fortsatt god tur!

#3 sverker - 2018-05-26 13:43:48

Tragiskt med den här amish-killen med sin gamla telefon! Man kan ifrågasätta föräldrars rätt över sina barns utbildning men det finns en prejudicerande dom - en viss Jonas Yoder - hans farm ligger vid din färdväg. Där ser man en rejäl vägren med asfalt förresten!

#4 Sven - 2018-05-26 18:56:32

Man kan ju undra om det verkligen är hans kompis som ska kolla in din blogg. Det är nog han själv som kommer att göra det. Kanske inte direkt går att jämföra med religion, men de som utåt verkar vara de mest trogna, är ofta de som festar och "syndar" hårdast av alla. Det är i alla fall mina egna erfarenheter av t ex Jehovas.

#5 Jonas - 2018-05-27 03:22:45

Vilken tidsmaskin. Ingen feminism, förbud mot barnaga, homoäktenskap, abort, skilsmässa och andra nymodigheter. Kunskap och utveckling är kanske överskattat :)

#6 Björn - 2018-05-28 05:01:40

Amish är nog en av de minst problematiska grupperingarna i USA. De ligger inte samhället till last, är skötsamma, arbetsamma och accepterade av vanliga amerikaner. Själv skulle jag dock inte vilja leva som dom.


Kommentarer är inaktiverade för så gamla inlägg