Kommentarer på Dag 44: Iowas äldsta drug store


OK

I Sidney med 1 100 invånare finns en drug store som varit i famijjen Penns ägo sedan 1863. 20015 tog dock Angie Etterman och hennes make över verksamheten. Angie kände genast igen mig när jag slog mig ner vid disken och beställde en glass.

I staden Sidney, Iowa, verkar jag vara en välkänd besökare.

-Are you back again? frågar kvinnan på restaurangen, när jag beställer in kycklingvingar och Coke.

Ja, i Sidney har jag nu varit minst tre gånger, kanske fyra. Den årliga rodeon och en anrik drug store har gjort staden vida känd. En drug är något väldigt amerikanskt, ett apotek men också en affär som kan sälja det mesta och som också kan vara ett fik.

Penn drug visar jag bilderna jag tog 2012 och 2014 på några anställda. Den nya ägaren Angie kommer fram och säger att hon minns mycket väl. Hon är utbildad pharmacist och har arbetat i affären i över 30 år.

-How is business? frågar jag.

Jodå, verksamheten går bra. Inga planer på att lägga ner trots att kundunderlaget knappast kan vara särskilt stort. Men det är en strid ström av kunder och runt ett bord sitter några äldre män och fikar. Angie berättar att man har runt tio anställda. För något år sedan gjode man en renovering och tog fram det ursprungliga innertaket. Mycket vackert!

Kycklingvingarna på restaurangen intill kunde jag tyvärr inte äta. Barbequesåsen sved som eld på mina såriga läppar, ändå hade jag bar beställt mild sås. Men fem stora glas Coke och pommes frites slank ner och wifin var utmärkt.

Sidney med rådhuset mitt på torget är verkligen en idyll. Men staden har minskat kraftigt i folkmängd när alla småjordbruk försvunnit. Ja, det är ett problem för hela Iowa, av de dryga 100 counties som finns i delstaten är det bar en handfull som växer.

Douglas Weber och Carl Hendrickson följer väderutvecklingen på en tv i klubbhuset. De lugnade mig och gav klartecken när jag kunde återuppta löpningen.Duglas gav mig en golfboll märkt Fremint County Golf Course. Den behåller jag som maskot.

När jag lämnar Sidney paserar jag en  golfklubb. Skulle vara gott med en kopp kaffe, tänker jag. Jag ser att allt golfspelande har upphört och inne i klubbhuset råder viss panik. Jag förstår inget. Många tittar i sina mobiltelefoner. Det är väderutvecklingen man följer. Ett stort oväder är på väg in över banorna visar dopplerbilderna, just nu illröda figurationer över Hamburg, en stad någon mil bort.

-Det här är det farligate stället man kan vara på, hör jag någon säga.

Nu börjar jag själv bli lite skakad. Varför är det så farligt just här? Jo, klubbhuset har ingen källare och skulle inte stå emot en tornado. Fast någon tornado är inte i antågande. Jag stannar kvar någon timma medan ovädret drar vidare. Tur att jag stannade där och inte fortsatte löpningen. När jag fortsätter blixtrar det bara lite och regnandet är normalsvenskt.

Mötte Coop Lee, som cyklar från Oregon till Main.

Imorgon händer något speciellt. Vad tror ni det kan vara?

Dagens distans: 45 km.

Keep on running!

 
Kändes denna post intressant och värd att kommentera går det bra här

#1 Klas Peter Suneson - 2018-05-30 08:28:47

Kan det vara att Du springer över Missouri floden in i The Cornhusker State, Nebraska?
Nebraska med 1 miljon 896 tusen invånare i 93 "countys". Där lär Du få springa över den uppodlade prärien. Keep on running.

#2 sverker - 2018-05-30 08:54:13

ser att Nebraska kräver MC-hjälmar och bilbälten men inte kan det vara tillåtet springa över bron? Du får säkert lift? Hur är det med trafiken? Folk i USA flyger tydligen väldigt mycket inrikes? Vi har nästan 10 kr litern i bensinskatt - vad kostar soppan där?
Det finns ju solstift för läpparna?

#3 Per S - 2018-05-30 12:39:54

Sovandet - hur påverkas det när du springer CTC? Sover du bättre eller sämre efter långa dagar i hög värme? Mer eller mindre än normala dagar hemmavid?

Kör hårt Björn!

#4 Björn - 2018-05-30 19:38:35

Klas-Peter: Javisst, jagär nu i Nebraska. KOrsade gränsen på morgonen vid Nebraska City. Nebraska en av mina favoritstater, platt, grönt och här har jag bekanta,
#Sverker: Bron över Missourifloden vid Nebraska City är öppen för fotgängare. Inga problem att kors den. Jag har vid varje USA-löp skadat läpparna men har nu börjat med läppkräm, dessvärre något sent. Bensinpriset här i Nebraska ligger p 2,75 dollar per gallon vilket grovt skulle göra ett literpris på 7 kr om jag räknat rätt i hastigheten.
Per S: Intressant fråga. Jag sover 2-3 timmar mindre än hemma, kanske 5-6 timmar totalt. Blir väldigt sena kvällar, bloggande och planering tar mycket tid. Men jag känner mig ändå utvilad och somnar direkt när jag lagt mig. Tar också ibland powernaps efter lunch Uppenbarligen fungerar konceptet för annars hade jag klappat ihop.

#5 sverker - 2018-05-30 21:05:38

OK - här torrt och varmt - maran blir kring 30 tror man - nu är banan omlagd så att Folkungagatan hela vägen till Götgatan och sen höger och ner i Söderledstunneln och vänster upp på Hornsgatan - resten lika. Kört Friskis&Svettis Crosstraining kring Bellevue. Man ser amerikanska familjer med barnvagn i Birkastan. Man känner hur de gillar oss. De är så sårbara - den kristna bakgrunden?


Kommentarer är inaktiverade för så gamla inlägg