Kommentarer på Dag 52: Mitt Göteborg- i Amerika


I Nebraska rullar koltågen från gruvorna i Wyoming tätt. Under Obamas tid minskade trafiken men tog ny fart när president Donald Trump tillträdde. Bilden tagen från hwy 30 väster om Overton.

Imorgon torsdag springer jag in i Gothenburg, Nerbraska. Min bror Jan ha gjort en liten film om staden, som jag nu besöker för sjunde gången.

Nebraska förknippar jag med just Gothenburg. Nebraska är också delstaten med all små mysiga städer längs hwy 30. Nebraska är också koltågens förlovade rike.

Det är Union Pasific som äger och trafikerar spåren. Bolaget sysselsätter 8 000 anställda bara i Nebraska och huvudkontoret ligger i Omaha, Nebraskas största stad (450 000 invånare). Ska konkurrenten och USA:s största tågbolag, BSNF köra på spåren får man betala skjortan. BSNF ägs av Warren Buffet´s bolag Berkshire Hattaway.

Jag ser de dieseldrivna koltågen hela tiden när jag springer längs hwy 30. Tågen ser risiga ut och tutar ständigt eftersom de flesta vägkorsningar saknar bommar eller broar. Egentligen ett fattigdomsbevis, å andra sidan tjänar godstågbolagen här storkovan vilket inte svenska och statligt ägda Green Cargo gör.

Intressant är att Trumps tilträde fick fart på koltransporterna, som under Obamas tid minskade  år från år. Trump har också skurit ner på subventionerna till vindkraften. Folk jag pratar med längs vägen gör tummen upp för Trump. Järnvägen är viktig i Nebraska och i North Platte finns världens största rangerbangård. Koltågen har kanske inte blivit så många fler men de har blivit längre. Ja, hur många vagnar tror du det handlar om?

--

Igår långt och varmt. Så också idag men nu "bara" 30 grader. Å andra sidan var luftfuktigheten högre, mycket jobbigt med andra ord. Någon här på bloggen ifrågasatte mitt stora intag av vätska och menade också att det var farligt att dricka så mycket. Så idag kollade jag hur mycket jag verkligen drack. Det handlade om totalt nio liter, ca sex liter sportdryck och tre liter Cola.

Dagens distans: 62 km

Keep on runing!
Kändes denna post intressant och värd att kommentera går det bra här

#1 Mona S - 2018-06-07 08:49:32

Går det bra för USA och deras privata företag, svar NEJ beviset här:

http://www.usdebtclock.org/

Trump håller på att starta WW3 med igångsättandet av protektionismen och den vanlige Amerikanen är de facto korkad!

#2 Ulf - 2018-06-07 09:19:45

Gissar att det är ca 100 vagnar.

#3 sverker - 2018-06-07 09:57:47

svenske ishockeymålisen mot USA svettades 9 liter och man ville ge honom intravenöst med salt men det klassas som dopning. Gick en kurs i Wittenberg i gamla DDR och från hotellet joggade jag om mornarna över en järnväg - under viadukten gick oändliga tåg med troligen malmvagnar men då tomma - Union Pacific har monsterlok och 100 vagnar räcker inte? En ren gissning - lastade 200 och tomma det tredubbla? Warren Buffet säjer att han ALDRIG går förlust. Han är väl från Omaha?

#4 sverker - 2018-06-07 10:04:27

sen är det så att världens starkaste lok finns på Malmbanan mellan Kiruna och Narvik - det handlar om närmare 9.000 ton och 800 meters tågsätt. Det här med att tuta vid järnvägsövergångarna? Hur många olyckor? 41 % av världens energi kommer från stenkol!

#5 sverker - 2018-06-07 10:11:18

Loket - IORE kommer från Bombardier och är elektriskt och superläckert - tex matar det tillbaka överskottsel till ledningen. USA isolationism leder till ytterligare efterblivenhet....För övrigt grundades Gothenburg av en hälsing.

#6 sverker - 2018-06-07 10:58:07

Union Pacific hade ett ånglok - Big Joe som kunde dra nio km långa tågsätt - jag reviderar - tomvagnar är säkert minst 5.000?


Kommentarer är inaktiverade för så gamla inlägg